Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Lavkarbo i alle skap – hvordan starte?

Da jeg fant ut at jeg ikke lenger kunne spise karbohydrater og stivelse, hadde jeg en skikkelig opprydning i matskapet. Alt av mel, pasta, ris, bønner, linser etc måtte ut. Jeg tenkte at det ville bli lettere å starte om jeg ikke hadde noe av dette i huset.

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal lage når man gjør en drastisk endring i kostholdet. Da gjelder det å tenke annerledes. Jeg har prøvd å ikke lage så mange erstatninger av det jeg pleide å spise. Noen ganger baker jeg lavkarbobrød, men det ligger ganske lenge i fryseren før det blir spist opp. Nå spiser jeg heller bare pålegget. Ellers har jeg lett rundt på nettet etter gode oppskrifter, kjøpt bøker om lavkarbo og eksperimentert en del på kjøkkenet med egne retter. Jeg har alltid vært glad i å lage mat, så ofte har jeg bare lagd noe ut av eget hode. Jeg vet ikke alle føler det sånn, og det er derfor vi også har kommet frem til at det vil være til stor hjelp for mange om vi deler noen av oppskriftene på bloggen fremover.

Til å begynne med er kokebøker og lavkarbo blogger fine å bruke som inspirasjon, men etter hvert lærer du å lage mat på en annen måte, og plutselig glemmer du hvor vanskelig du syntes alt var i starten.

Jeg fikk et spørsmål en dag om det ikke var mulig å lage et innlegg om hvilken mat man bør ha i skapet. Jeg har her prøvd å lage en liten oversikt over hva jeg alltid har. Det jeg erfarte til å begynne med var at mange av ingrediensene som ble brukt i oppskriftene var noe jeg ikke hadde i skapet mitt, og da stoppet det opp og jeg måtte lage noe annet.

I tørrskapet står det nå alltid:

Mandelmel
Kokosmel
Fiberhusk
Sukrin, eller Steviosa
Ekte vaniljepulver
Rå kakaopulver
Solsikkekjerner
Linfrø
Gresskarkjerner
Sesamfrø
Valnøtter
Paranøtter
Mandler

I tillegg har jeg også alltid:

Makrell i tomat
Flere bokser kokosmelk
Kokosolje, jeg bruker Cocosa. Den finnes også med smak, elsker den med chili 🙂

Det er ikke alt du får i daglivarebutikken, så mye handler jeg på helsekost. Ellers har iherb en fin nettbutikk.

IMG_2977

Grønnsaker:

På benken er det alltid agurk og tomater. Ellers holder jeg meg stort sett til de grønnsakene som vokser over bakken. Unntaket er løk og hvitløk, noe jeg føler jeg må ha.
Det hender noen ganger at jeg bruker kålrot, eller gulrøtter, men det er veldig sjelden.
Brokkoli, blomkål, squash, aubergine, sopp, hodekål, salater, asparges etc.
Oliven går det også mye av, inneholder mye fett.
Det aller viktigste, og noe jeg ALLTID har ekstra av er avokado. Dette er noe jeg spiser hver dag.

Jeg spiser ikke frukt lenger, men i fryseren er det alltid bær. Da stort sett blåbær, bringebær og jordbær. Nå vet jeg at jeg snart også kan fylle opp med multer! 🙂
Bær smaker godt i smoothie, som tilbehør til lavkarbo lapper, eller bare som de er.

Meieriprodukter:

Når jeg spiste meieriprodukter gikk det mye i:
Rømme – helst fra rørosmeieriet, men det er ikke noe must, fløte, fete oster og ekte smør. Er du glad i yoghurt er den tyrkiske fin da den inneholder 10 % fett. Alle lettprodukter må utgå!

Kjøleskapet inneholder ellers alltid:

Økologiske egg
Peppermakrell
Ghee
Spekepølse, jeg forsøker å finne varer uten for mye tilsetningsstoffer. (Skal skrive mer om akkurat dette i et annet innlegg).
Majones – helst Hellmann’s da den inneholder rapsolje og ikke herdet vegetabilsk olje.

Krydder og urter:

Det smaker alltid ekstra godt med litt krydder og urter i maten.
Selv liker jeg å ha frisk baslikum og timian i vinduskarmen. Basilikum er nydelig i salaten, og frisk timian blir jeg bare mer og mer glad i. I tillegg bruker jeg urter som rosmarin, oregano, salvie, estragon, gressløk, persille etc.
Eksperimenter litt med forskjellige smaker, og ikke vær redd for å prøve.

Første gang jeg var i India fikk jeg med meg hjem en «Masala Dabba». Dette er en krydderboks som finnes i stort sett alle indiske hjem. Jeg har fylt den med cumin, nellikspiker, sennepsfrø, gurkemeie, kardemomme, hel kanel og min egen karriblanding. Jeg bruker mye av dette krydderet både til baking og matlaging. De fleste dagligvarebutikker har et godt utvalg av krydder, men utvalget er enda bedre i innvandrerbutikkene. Jeg liker best å kjøpe hele krydder for så å male det selv i morteren. Dette gir en helt annen aroma, men det får være opp til hver enkelt. Hvis dere følger med på oppskriftene fremover skal jeg vise hvordan jeg bruker de ulike krydderne. Revet muskatnøtt smaker ekstra godt i f.eks blomkålstuing, og kanel gir en fantastisk smak i de fleste kjøttgryter. I tillegg er det nydelig i kaker.
Fersk chili og fersk ingefær er også noe det går mye av.
Å skvise litt lime eller sitron i gryta kan ofte være det siste lille som gjør at alt blir perfekt! 🙂

IMG_2994

Fisk og kjøtt:

Jeg er veldig fan av ren mat, så jeg prøver så langt jeg kan å få tak på kjøtt fra dyr som ikke bare har spist kraftfor. Jeg er heldig og har et månedsabonnement på levering av rent kjøtt.
Om du ikke har den muligheten går det selvfølgelig også fint å kjøpe kjøtt på Ica. Men prøv så langt det er mulig å kjøpe rene råvarer, det vil si unngå ferdige karbonader og annen bearbeidet mat. Fisken smaker best når den kommer fra fiskedisken, hvis du ikke fisker den selv da 🙂 Ved å alltid ha kjøtt, kraft, kylling eller fisk i fryseren og grønnsaker i kjøpeskapet er det lettere å planlegge middagen. Man slipper da impulsshopping på Kiwi når man er sulten og ikke vet hva man vil ha. Ofte kommer man ikke hjem med de beste råvarene etter en sånn tur.

Av oljer bruker jeg foruten kokosolje, ekstra virgin olivenolje, linfrøolje og rapsolje.

Ellers er det bare å fylle opp skapene med det du måtte like, men en fin regel er å tenke at varen ikke bør inneholde mer enn 5 gram karbohydrater pr 100 gram. Men det er lov innimellom 🙂
Etter at jeg sluttet å spise sukker og stivelse har jeg ikke lenger behov for å spise noe søtt, men jeg er veldg glad i mørk sjokolade og elsker Freia’s Premium med 86 % kakao!

Det vil som sagt komme flere oppskrifter på bloggen, og vi vil skrive litt mer om hvordan maten påvirker kroppen, og hvorfor det kan være lurt å lese innholdsfortegnelsen før man legger varen ned i handlevogna.

Begge vi legger ut mye av maten vår på Instagram, du finner oss som enten insulinfrino, eller ninahus. Om du vil dele dine bilder med oss #insulinfri

Hva synes du er det vanskeligste med en kostholdsendring?

 

 

 

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR