Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Kraftbein er helt klart diabetesmat

Knapt noe annet kan måle seg med god, gammeldags kraft når det gjelder smak og næringsverdi. Kraft har opp gjennom tidene blitt brukt i folkemedisinen som behandling av en rekke lidelser, og flere medisinske effekter har blitt underbygd av forskning i nyere tid.

Dette er mat og medisin på sitt beste, noe både leger og lekfolk alltid har visst. Fiske- og kjøttkraft har mange steder vært en viktig del av kosten i årtusener. Jeg husker at både min mor og bestemor kokte god kraft av margbein, og den siste tiden har jeg sørget for at jeg alltid har kraftbein i fryseren. Jeg koker god kraft med jevne mellomrom slik at jeg alltid har det tilgjengelig. Kraft lager seg selv, men man må planlegge litt i forkant. Når beina har trekt en stund i vann og eddik i en stor kjele er det bare å koke opp og etterpå la det stå å trekke på svak varme fra ett til tre døgn. Koker jeg kjøttkraft pleier jeg stort sett å sette på kjelen på fredag kveld og la den stå og trekke til søndag ettermiddag. På bloggen til Gry Hammer finner du fremgangsmåten på hvordan du lett kan koke forskjellige typer god kraft og hva den kan brukes til.

Utallige bruksområder

Et typisk bruksområde er matlaging, men jeg drikker også noen ganger kraft/buljong til frokost eller etter trening. Et tips er å fryse noe ned i isterningsposer så blir det enkelt å bare putte en terning i en kopp og helle over litt varmt vann, og vips har du har en kopp deilig buljong som kan nytes av både store og små.

Til matlaging bruker jeg alltid ekte kraft i gryter, supper og sauser, da det setter en ekstra god smak. Samtidig gir det god næring til kroppen. Sleng oppi litt grønnsaker og urter og du har en nydelig og næringsrik suppe. Har du i tillegg enten kjøtt eller fisk i kraftgryta, får du utnyttet og fordøyd alle næringsstoffene enda bedre.

Kraft holder seg lenge i fryseren. Faren er at den forsvinner raskt når man lærer hvilke bruksområder den har og hvor godt det gjør for kroppen. I en travel hverdag blir det lettere å lage en næringsrik middag om du sørger for at det ligger noe ferdigkokt kraft i fryseren.

Kraft har mange helsemessige fordeler

Det å bruke ferdigkjøpt buljong gir ikke den samme næringen til kroppen da det her blir brukt kjøttekstrakt, og den næringen som en gang var der er borte for lengst. I tillegg inneholder den blant annet smaksforsterkere, mye salt, gjærekstrakt og noen ganger herdet fett. Ekte kraft inneholder mye godt fett og gelatin som blant annet gir finere hud, sterkere negler og blankere hår – det er faktisk rene skjønnhetsmiddelet. Gelatin er i tillegg det beste og kanskje billigste proteintilskudd du kan ta om du vil bygge muskler.

Og om ikke det var nok, så normaliserer kraft magesyreproduksjonen, stimulerer fordøyelsen og reparerer tarmskader du eventuelt måtte ha. Lekk tarm kan blant annet være en utløsende faktor for diabetes, så er det ikke topp at finnes mat som kan reparere disse skadene og gjøre deg friskere? Utrolig mange av de som lever på et normalt vestlig kosthold med masse brød og karbohydrater, har oppblåste mager, allergier og intoleranser som ofte stammer fra mineralmangel og en stressa tarm. Med kraft tilfører man kroppen mange av de viktige vitaminene og mineralene, og kan dermed redusere de plagene man har.

IMG_2748Fra sist helgs kraftkoking 🙂

Tilbake til de gamle mattradisjonene og til en bedre helse

Etter alt fetthysteriet som har pågått de siste 30 årene er det enklere å få tak på magert kjøtt enn det fete gode, næringsrike kjøttet. Kjøttindustrien avler frem så fettfattige dyr som mulig, og ved slakting skjærer de bort huden og underhudsfettet fordi de ikke får solgt det. De fleste vil jo helst spise biffen og det med minst mulig fett, men det er faktisk i innmaten og beina at den beste næringen ligger – selve muskelkjøttet har forbausende lite næringsverdi til sammenligning. Min mor fortalte meg at de alltid skrapte ut margen og spiste den etter at bestemor hadde kokt kraft. Dette måtte jeg selvfølgelig prøve, så på søndag skrapte jeg ut all margen og spiste den som den var. Er helt sikker på at kroppen ble kjempeglad for det!

Vi vet også at mange dyr fores med kraftfôr, og at de mest sannsynlig ikke har sett så mye til sola. Men ikke alle har stått i et fjøs i sitt korte dyreliv. Lam har gått ute store deler av livet sitt, og flere steder får du tak på gressforede, glade dyr. Vilt er supert å bruke, så kjenner du en jeger be han holde av beina til deg. De blir likevel kastet. Du kan også spørre slakteren neste gang du er der. Med litt innsats blir til slutt du selv og resten av familien supersterke i både bein og armer!

En ting man kan merke seg er at man ikke anbefaler å koke kraft på svin som er avlet konvensjonelt, da disse kan ha en del tungmetaller i kroppen på grunn av dårlig fôr.

Jeg tror det er på tide at vi tar tilbake noen av de gamle mattradisjonene, vi trenger å spise mer næringsrik, fet mat. Mat som holder blodsukkeret stabilt og som gir kroppen mer av de vitaminene og mineralene vi trenger for å holde oss friske. Vi får stadig dårligere helse, og det er ingen hemmelighet at det har sammenheng med den maten vi spiser. Flere og flere får diabetes, og med de kostholdsrådene som blir gitt av dagens helsepersonell er det lite trolig at diabetikere vil bli noe særlig friskere. Jeg har selv lukket ørene når de har kommet med sine ”gode råd” og heldigvis har jeg greid å spise meg selv så frisk at jeg sjelden tenker på at jeg har en diabetesdiagnose.

IMG_2761Har du prøvd å lage kraft selv?

 

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR