Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Hvordan lykkes med en kostholdsendring

Jeg lå på sofaen i går og så på TV da jeg i løpet av reklamepausene så et mønster som gjentok seg. Det var nesten bare reklame for lettprodukter! Det er med andre ord ingen tvil om hvilken sesong vi er inne i og at markedsføringsavdelingene rundt omkring er klar over det. Det er et nytt år og nå skal alle bli slankere, bedre, flottere også videre. Men like sikkert som at Januar bringer med seg ønske om forandring, så er det også rimelig sikkert at flesteparten av de som begynner har gitt opp og er tilbake i gamle vaner i løpet av noen måneder – maks. Så hvorfor er det slik? Hvorfor har vi så lyst på forandring, men klarer ikke å gjennomføre det?

Det kompliserte svaret handler om hodet ditt, og er et tema som det kommer artikler om senere. Det enkle svaret er nettopp det – gjør det enkelt!

Ditt gamle mønster

Med en hver forandring du ønsker å gjøre i livet må du kjempe mot ditt gamle mønster og rutiner. Det er som man skal ut på oppdagelsesferd i båt, men for å komme ut av havnen må man komme seg forbi bølger og strømninger som holder en på plass. Kanskje kommer du til og med litt avgårde, men plutselig kommer det en bølge som tar deg helt inn til land igjen. En forandring vil med andre ord kreve en innsats, MEN det finnes måter og gjøre det enklere på.

Hvordan gjør det enkelt

Siden min livsstilsendring begynte med en kostholdsendring, og siden dette nok også er noe de fleste av oss får mest nytte av, så kommer jeg til å ta for meg dette i denne artikkelen. Som dere vet følger jeg et kosthold med lavt inntak av karbohydrater. Dette kostholdet har mange navn og noen varianter (lavkarbo, LCHF, paleo, steinalderkost osv), men grunnprinsippet er nettopp å redusere karbohydrater og øke inntaket av fett (bruk dette som energikilde). Fordelen med dette kostholdet er først og fremst det helsemessige, men det har også en annen fordel: Det er egentlig ganske enkelt. Grunnen til det er at det er så få parametere å navigere etter når man skal velge hva man skal spise, og det koker i grunn ned til en ting: Karbohydratnivået.

Hva betyr dette for deg? Jo, når du skal i butikken behøver du bare å se på hva karbohydratinnholdet er på produktet og følge denne malen:

KarbohydraterHvor mye kan jeg spise
Under 5g per 100gHovedvekten av hva du spiser skal under dette.
Under 10g per 100gDu kan spise dette en gang i blant. For eksempel bruker jeg noen ganger kålrot istedenfor brokkoli og blomkål.
Under 20g per 100gDette er for utskeielser, og kan for eksempel være mørk sjokolade eller lavkarbo kaker.
Over 20g per 100gSorry..her må du holde deg unna.

Og her kommer en viktig beskjed: Jeg har aldri telt noen ting i løpet av min kostholdsendring (kalorier, totalt karbohydratinntak, total fettinntak etc), og kun navigert etter disse tre kategoriene – og det har fungert!

Det å gjøre det såpass enkelt gjør det mulig for deg å 1) Begynne med forandringen og ikke minst 2) Holde deg til den. Man må være klar over at det er snakk om en livsstilsendring. Du skal gjøre endringer i hvordan du lever ditt liv – ikke i 1 uke, 3 mnd, 1 år men ditt hele liv. Det er derfor veldig viktig at du føler DU er i kontroll på forandringen, og for min egen del så gir det å følge en enkel oversikt som beskrevet over deg nettopp det. Du slipper å telle noen ting, du kan slumpe litt med oppskriften og «leke med maten». Du er kokken og du lager fantastisk god mat – som gjør deg godt!

Information overload

Til slutt vil jeg komme med et eksempel som jeg tror mange kjenner seg igjen i, og som er en annen faktor til at mange mister motet og gir opp. Jeg kaller det «information overload», og går ut på at man i søken på en forandring får alskens råd og tips – noen som er motstridene og noen som er litt like men hvor man fortsatt har påstanden fra den som kommer med den om at «dette er best». Nå må jeg passe meg litt da jeg med denne bloggen er selv en som forkynner en endring jeg mener er bra, men jeg håper poenget mitt kommer frem.

Ved å følge en enkel mal som beskrevet over så har du et fundament som gjør at du kommer i gang, og som forhåpentligvis gjør at du holder på endringen. Det er enkelt for deg å finne ut hva du kan spise (les karbohydratinnholdet på pakningen), og det finnes et hav av oppskrifter (Lenabetrice, Lavkarbo gjort enkelt, Lavkarbo oppskrifter) du kan velge mellom.

Ved å kun fokusere på dette i begynnelsen så vil du enklere skape den viktige mestringsfølelsen, som igjen tar deg inn i en positiv spiral hvor du lærer mer og ikke minst ser resultatene i form av en bedre helse. For å bruke meg selv som eksempel, så opplevde jeg selv dette problemet med «information overload» hvor man blir usikker på om man har tatt det rette valget. Man ønsker jo gjøre det beste valget, så når man står ovenfor nye råd uten at man selv føler man mestrer hva man begynte med i første omgang, så kan man miste motet. For min del bestemte jeg meg for at lavkarbo var veien å gå, men det tok ikke mange månedene før et nytt kosthold fikk en del omtale, nemlig paleo. Den umiddelbare reaksjonen ble da «å nei, enda noe å forholde seg til», og usikkerheten om man hadde gjort det rette / beste valget begynte så smått og komme. Men siden jeg følte jeg var godt i gang og målet var å holde karbohydratnivået nede, så bestemte jeg meg for å fortsette. Og etter noen flere måneder så kunne jeg konstatere at det faktisk fungerte ved å kunne legge insulinsprøyta på hylla.

Etter å ha lykkes med dette har jeg i ettertid søkt etter nye måter å forbedre kostholdet på, og i dag er jeg faktisk på et paleo kosthold (som i realiteten betyr å kutte ut melkeprodukter) da jeg i senere undersøkelser fant ut at jeg hadde anti-stoffer mot melkeproteinet. Kanskje hadde jeg opplevd raskere effekt på kostholdsendringen min og kunne ha sluttet med insulin før om jeg hadde visst dette da jeg begynte. Kanskje jeg ikke hadde klart å holde meg til kostholdsendringen da det hadde krevd for mye forandring. Det er ikke lett å gi et svar på det, og det er slike oppdagelser man gjør i livet – men man opplever dem ikke i det hele tatt om man ikke begynner med forandringen i første omgang.

Konklusjon – gjør det enkelt

Så om du har diabetes og har problemer med å kontrollere den eller bare ønsker et sunnere liv, så håper jeg du kan ta med deg et budskap i dag: Reduser karbohydratinntaket og gjør kostholdsendringen så enkel som mulig for deg. Lær deg tabellen over og naviger matinnkjøpet etter den. Jeg håper at dette kan skape et fundament som tar deg videre til en livsstilsendring som varer livet ut, og som gir deg forbedret helse og en større glede over maten din.

Har du selv erfaringer med hvordan du mestret din forandring eller utfordringer du har møtt på som har gjort at det har stoppet opp, setter jeg veldig pris på om du vil dele dem under.

Ha en god helg!

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
 • Hei. Jeg ber deg pent om å skrive øverst i bloggen din at du har egenproduksjon og kanskje ikke D1 – slik at du ikke risikerer at andre prøver din metode og rett og slett dør. Man kan ikke leve uten insulin, og for de som har D1 og ingen egenproduksjon er din metode livsfarlig.

 • Dette innlegget ble det lagt ut link til på en facebookside for foreldre med barn som har D1. Når man klikker på linken – fra mobil, i alle fall – synes det ikke noen advarsel.

 • Din blogg, ditt valg.

  Masse lykke til videre, synes det er utrolig interessant å lese om det du gjør, og ikke minst er jeg spent på hvordan det vil utvikle seg. Om det er type 1 du har, og du klarer å beholde en andel egenproduksjon gjennom dette kostholdet/treningsregimet – over tid – så er det veldig interessant.

  🙂

 • Hei, lurte på om hvordan dere forholdet dere til den Max 5 gram karbo dietten. Hvis dere lager knekkebrød, bruker dere kun ingredienser med under 5g karbo, eller bruker dere ingredienser med mer karbo så lenge sluttresultatet blir under 5g karbo pr. 100?

  • Hei, beklager litt sent svar. Jeg ser alltid på innholdsfortegnelsen når jeg handler, men vet at noen av de produktene jeg bruker har mer enn 5g pr 100. Når jeg baker brød/knekkebrød har jeg ikke tenkt så mye over hvor mye karbo det har tilsammen. De fleste frø har mer enn 5 g karbo pr 100, men det vil likevel ikke være så mye pr skive. Jeg prøver å ikke komplisere det mer enn nødvendig, det viktigste er å være bevisst på det totale karbohydratnivået. Prøv deg litt frem så ser du hva din kropp liker, men gjør det enkelt 🙂 Håper du ble litt klokere..
   Mvh Nina

SKRIV EN KOMMENTAR