Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Forskning viser redusert insulin behov og bedre blodsukkerkontroll med lavkarbo for personer med type 1 diabetes

For de av dere som leser bloggen regelmessig så fikk dere sikkert med dere at jeg for ikke så lenge siden delte nyheten om at forskere har en tendens til å pynte på sannheten. Det at jeg nå kommer med ny forskning, som tross alt underbygger en av kjernesakene vi snakker om her på Diasensa – et kosthold med lavere inntak av karbohydrater, gjør at du får gjøre opp din egen mening om dette. Det jeg derimot ønsker å legge til er at jeg deler dette fordi jeg i tillegg til forskningen har selv erfart hvor godt et slikt kosthold fungerer for min type 1 diabetes, samt alle de positive erfaringene vi hører fra dere lesere.

Så hva sier nå denne forskningen? Og siden vi alle liker det kortfattet tar jeg det i stikkordsform:

 • Før den hurtigvirkende insulinet kom på markedet var et veldig strikt lavkarbo kosthold den eneste terapien for type 1 diabetes
 • Når det hurtigvirkende insulinet kom på markedet løsnet man opp i kostholdsrådene og innførte karbohydrat telling istedenfor. Fokuset gikk derfor fra å rådgi personer til et godt og sunt kosthold, til heller å la de spise hva de ville og prøve istedenfor å bli gode på treffe med insulin dosen sin
 • Ikke overraskende viser det seg at det er vanskelig å bli god på å treffe med en matchende insulin mengde når man spiser mye karbohydrater og personer rapporter om dårlig blodsukker kontroll
 • Forsøkspersonene i denne studien fikk beskjed om å holde sitt totale karbohydrat inntak i løpet av en dag på mellom 50 – 75g karbohydrater.
 • Hovedmålet med studien var å sjekke blodsukker kontroll, målt med HbA1c og kontinuerlig blodsukkermåling.
 • Det ble også målt ketoner og livskvalitet
 • Studien varte i 12 uker og inkluderte 10 deltagere som deltok og fullførte (ja, det var lite men dette var en pilot studie)
 • De 10 deltagerene ble delt opp i 2 grupper. En gruppe på fem fikk vanlig kosthold, mens de fem andre fikk lavkarbo kosthold

Etter de 12 ukene kunne man oppsummere slik:

 • Personene i lavkarbo gruppen hadde gått ned i gjennomsnitt 5kg
 • Insulin inntaket og Hb1Ac var kraftig redusert
 • Selv om personene i lavkarbo gruppen ble bedt om å spise mellom 50 – 75g karbohydrater om dagen så havnet gjennomsnittet på 100g per dag. Dette viser at en kostholdsendring til lavkarbo for mange er vanskelig å gjennomføre (og dette ønsker vi i Diasensa å hjelpe til med så gi oss beskjed hva vi kan gjøre for å gjøre dette lettere!)
 • Selv om insulin inntaket gikk ned i lavkarbo gruppen så gikk det ikke ned så mye som man hadde trodd. En grunn til dette, og som jeg selv har erfart, kan være proteininntaket. Som nevnt i andre innlegg her på denne bloggen så kan et høyt proteininntak også føre til økt blodsukker.
 • I løpet av perioden ble det ingen forverring av det dårlige kolesterolet (LDL) i lavkarbo gruppen, noe som igjen bekrefter at lavkarbo ikke er farlig for kolesterolet.

Hva er dine erfaring med lavkarbo og diabetes? Og hvis du, som forskningen viser, synes det er vanskelig å gjøre endringen til lavkarbo – hva kan gjøre det lettere for deg?

 

 

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR