Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Å drukne i «gode råd» – kosthold og diabetes

Jeg har de siste dagene lest litt på diverse blogger skrevet for oss med diabetes. Alle kommer med gode råd og tips til diabetikere, og jeg kjenner at jeg blir både lei meg og litt sint. Det er ikke rart tenker jeg at mange diabetikere sliter med ustabilt blodsukker og andre komplikasjoner. Det er så mange motstridene råd der ute, og har du ikke selv litt peiling på hvordan mat, stress etc påvirker kroppen din og ikke minst blodsukkeret ditt så er det ikke så lett. I tillegg er det utrolig mye fokus på alt som ikke fungerer. Det er sjelden jeg leser en positiv historie. Det er faktisk mulig å leve helt fint med sin diabetes, men man må hele veien gjøre de riktige valgene. At jeg må si nei takk til mye av den maten jeg spiste tidligere, er en selvfølge synes jeg. Jeg har en bukspyttkjertel som ikke gjør jobben sin lenger, så da må jeg hjelpe den på veien uten å overbelaste den mer enn nødvendig.

Blodsukkervennlig

Jeg leste akkurat en oppskrift på blodsukkervennlige kjeks til påske. De inneholdt riktignok sukrin og ikke sukker, men de var fulle av både sammalt hvete og siktet hvetemel. Da hjelper det ikke at de er sukret med sukrin. Når du skriver på en stor blogg som mange diabetikere er innom hver dag, så bør man skjønne at dette absolutt ikke er lurt for en diabetiker å spise. Dette gjelder både type 1 og type 2. Hvetemel, og også andre typer mel, likestiller jeg med sukker da det i fordøyelsen blir behandlet på akkurat samme måte. Spiser du en hvetebolle uten tilsatt sukker vil du helt sikkert få en ganske stor blodsukkerstigning. Å bytte ut med speltmel som jeg ser mange anbefaler vil ha en like stor påvirkning på blodsukkeret.

Når i tillegg mange av oppskriftene er fettredusert blir det nesten enda verre. Fett i maten vil hjelpe med å balansere blodsukkeret. Lager du for eksempel en fruktsmoothie vil du ved hjelp av å tilsette litt kokosolje eller annet fett få en mindre blodsukkerstigning. Selv spiser jeg ikke frukt, da det inneholder mye sukker, men det er mitt valg og jeg vet mange er glad i litt frukt. Det kan også være lurt å bytte ut noe av frukten med bær. Husk at det er bedre å lage en smoothie av frukt enn for eksempel å putte frukten i en juicer, da beholder du alle fibrene i frukten og sukkeret taes litt saktere opp i blodet.

Det er også viktig å tilsette gode fettkilder når du lager middag. Om vi bare skal spise mager mat vil vi bli nødt til å tilsette mer karbohydrater for vi skal bli mette. Spiser du en mager middag med mye grønnsaker og proteiner vil du ikke føle deg mett særlig lenge. Det er også viktig å huske på at proteiner som kylling, fisk og kjøtt også vil gi en blodsukkerstigning om du spiser mye av det. Dette fordi det proteinet som kroppen din ikke har behov for blir omdannet til glukose i leveren og vil dermed gi en blodsukkerstigning. Rotgrønnsaker innholder i tillegg mye stivelse, så vær litt forsiktig med det. Bruk heller mer av de som vokser over bakken.

Diabetesmat

Jeg leste for et par dager siden en artikkel som ble skrevet for halvannet år siden av en diabetesveileder, hvor det hevdes at det ikke lenger er noe som heter diabeteskost. Dette blir begrunnet med at vi i dag har så gode medisiner at diabetikere ikke lenger trenger å leve på en ”streng diett”. Det er nettopp sånne utsagn som er skumle synes jeg. Når ekspertene forteller diabetikere at de egentlig ikke trenger å endre kosthold, særlig de med type1. Når det gjelder type2 mente hun, er det en diagnose som kommer av dårlig livsstil, så da var det selvfølgelig viktig med en endring. Jeg er helt enig i at det er viktig å gjøre en endring i livsstil om du har pådratt deg typ2 diabetes, men du MÅ også gjøre endringer om du har hatt ”uflaks” og fått type 1 diabetes. Uflaks skriver jeg fordi det av mange leger blir formidlet som uflaks til de som får diagnosen. Jeg tenker at om alt er i balanse så blir vi ikke syke, så da må det være en ubalanse et sted som trigger en autoimmun sykdom som type 1 er. Da er det også viktig, mener jeg, å prøve å rette opp igjen i ubalansen. Med det mener jeg å gi kroppen den hjelpen den trenger for å kunne holde seg så frisk som mulig. Da er ikke løsningen å tilføre kroppen masse av det hormonet som vi ikke selv greier å produsere nok av, bare for at vi skal fortsette å kose oss med sukker og mel. Det er heller ingen hemmelighet at diabetikere har dårligere odds når det gjelder hjerte- og karsykdommer, mange får i tillegg problemer med synet fordi de små blodårene på netthinnen skades av forhøyet blodsukker. Vi er også mer utsatt for nyresvikt da de små porene som fungerer som filter i nyrene skades og slipper protein ut i urinen.

I tillegg får mange med en uregulert diabetes problemer med føttene fordi nervene i føttene skades. Dette kan i verste fall føre til amputasjon.

Når vi vet at vi er utsatt for alle disse komplikasjonene, er det ikke da enda viktigere å hjelpe kroppen? Å legge til rette ved å blant annet tilføre den maten som er lettest for den stakkars bukspyttkjertelen å håndtere? Prøve så godt vi kan å stresse ned, få den mosjonen vi trenger, nok søvn etc? Dette er mulig for alle mener jeg, men vi må selv ta ansvar. Det er vårt valg hvordan vi vil leve vårt liv. Det er bare du som kjenner din kropp, og du vet godt innerst inne hva som er best for akkurat deg. Kanskje er det ikke alltid hos helsepersonell du får de beste rådene når deg gjelder mat og diabetes? De må følge statens ernæringsråd, som jeg mener passer dårlig for en diabetiker. I tillegg har de lite, eller ingen utdanning innen kosthold og ernæring.

Når jeg går til tannlegen vet jeg han kan faget sitt og at han kan rette opp i skader og gi gode råd til forebygging. Det mener jeg at mange diabetessykepleiere ikke kan gi til en diabetiker som søker gode ernæringsråd. Riktig ernæring er superviktig for en med diabetes!

Har du selv følt at du har fått gode råd innen kost og ernæring på sykehus, eller hos legen?

 

 

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
  • Vi lever i en merkelig verden på mange måter. Det som har vært naturlig mat i flere hundre generasjoner, blir i dag omtalt som en «streng diett». Før var det bare å spise ekte mat, mat som gjorde deg mett og inneholdt mye næring. I dag omtales det som noe kunstig, en diett, noe du bør styre unna.

    Det som er enda mer pussig er at mange av oss som ikke har diabetes, trives veldig bra på et slikt kosthold. Selv om vi «tåler» å spise hva som helst, så handler det mer om hva kroppen fungerer best på, for oss alle.

SKRIV EN KOMMENTAR