Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

10 gode kilder til fett

Flere har spurt om hva slags fett man bør spise når man går over til et lavkarbo kosthold, så vi begynner med dette innlegget med en enkel oversikt over 10 fett kilder vi selv bruker til det daglige.


Avokado
Avokado er en av de feteste grønnsakene, og passer utmerket til mange retter. Ha den ved siden av eggerøra til frokost eller i salaten til middag. Jeg bruker den også i smoothie.

Fett: 15g/100g
Karbohydrater: 9g/100g
Protein: 2g/100g

Oliven
Oliven er en god snack alene eller kan fint puttes in salater. Vær oppmerksom på at svarte oliven er gjerne grønne oliven som er lutet, så hold deg unna disse.

Fett: 11g/100g
Karbohydrater: 6g/100g
Protein: 0,8g/100g

Oliven olje
Oliven olje finnes i uttalige varianter og prisnivåer, og noen også med smakstilsetninger. Det viktige å huske er å kjøpe jomfrupresset olje, og jeg anbefaler også at du finner økologiske varianter.

Jeg bruker oliven olje stort sett til salat, men heller også gjerne litt over forskjellige retter for å gi ekstra smak. Olivier's & Co har for eksempel noen veldig gode oljer med tilsatt smak (prøv f.eks Chilli)

Husk: Oliven olje egner seg ikke til steking da det herder!

Fett: 100g/100g
Karbohydrater: 0g/100g
Protein: 0g/100g

Kokosnøttolje
Kokosnøttolje kan brukes både til steking og som tilsetning når du lager mat.

Jeg har gjerne kokosnøttolje i teen, kaffen eller smoothien min for å gi det både en god smak og sørge for at det metter.

Hvis jeg er litt småsulten kan jeg også ta en tskje med kokosnøttolje sammen med nøtter. Enkelt og godt 🙂

Fett: 100g/100g
Karbohydrater: 0g/100g
Protein: 0g/100g

Eggeplomme
Jeg veksler litt på å bruke hele egget eller kun eggeplommen. Det er i eggeplommen fettet ligger sammen med mye av næringstoffene, og siden jeg ikke er toppidretssutøver trenger jeg ikke alltid det ekstra proteinet som eggehviten gir.

Jeg lager derfor ofte eggerøre eller steker egg bare med eggeplommen. Eggeplommer bruker jeg også i smoothien min.

Nå begynner det å komme ganske mange leverandører av økologiske egg, og jeg vil sterkt anbefale at du velger dette når du er i butikken.

Fett: 27g/100g
Karbohydrater: 3,6g/100g
Protein: 12g/100g

Valnøtter
Valnøtter er en meget god kilde til fett, og jeg bruker dem som en ren snack, har de i salater eller putter de også i smoothien. Valnøtter er også en av ingrediensene i nøttebrødet vi har skrevet om tidligere.

Fett: 65g/100g
Karbohydrater: 14g/100g
Protein: 15g/100g
Mandler
Mandler er som valnøtter en god kilde til fett, og også noe jeg bruker ofte som snack. Jeg rister også mandlene og synes det er helt fantastisk.

Fett: 49g/100g
Karbohydrater: 22g/100g
Protein: 21g/100g

Rømme
Om du kan spise melkeprodukter, så er rømme en veldig god kilde til fett og gir en ekstra smak på det meste man har ved siden av. Sørg for å velge seterrømme, og om du klarer å oppdrive det så er det å foretrekke økologisk rømme.

Fett: 35g/100g
Karbohydrater: 2,9g/100g
Protein: 2,2g/100g

Majones
Etter at jeg måtte fjerne melkeprodukter fra kosten har majones blitt en ingrediens jeg bruker til mye. Jeg lager for eksempel dressing av det med å blande inn litt dijon sennep eller har det ved siden av forskjellige måltider.

Det beste er jo å lage majonesen selv, men om du skal kjøpe i butikken så anbefaler jeg Hellman's da den ikke inneholder soya, som Mills sin gjør.

Fett: 75g/100g
Karbohydrater: 0,6g/100g
Protein: 1g/100g
Smør
Smør bruker jeg mye, og i alt fra på brødskiva til steking til å blande inn i en mos. Og da snakker vi ordentlig smør og ikke noen av lettproduktene. Hvis du har muligheten til det er også det her å anbefale og gå for en av de økologiske alternativene.

Fett: 82g/100g
Karbohydrater: 1g/100g
Protein: 1g/100g

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR