Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Hvorfor diabetikere bør følge et glutenfritt kosthold

Med mitt lavkarbo kosthold følger det automatisk med at jeg ikke lenger spiser mat som inneholder gluten. Typiske matvarer som inneholder gluten, som brød og pasta, har for høyt karbohydratinnhold og fungerer dårlig med min reduserte bukspyttkjertel.

Men ser man bort ifra karbohydratene så er det en enda større grunn til at jeg ikke spiser mat med gluten, hvilket er de tilsynelatende skadene dette gjør på immunforsvaret. Allerede tidlig i min diagnose lærte jeg av Sofie Hexeberg om «lekk tarm», og av en eller annen grunn så festet det seg. Kanskje dette var en del av grunnen til at jeg hadde blitt syk, og at om jeg tok tak dette problemet så kunne det få positive følger for min sykdom? Siden da har jeg vært veldig bevisst på å ikke innta mat med gluten, og har heller skeiet ut med noen ekstra karbohydrater enn å innta gluten i kosten. Når jeg da i fjor sommer tok en matintoleranse test så slo det ikke ut på gluten, noe som ikke var overraskende da dette hadde vært fraværende i over 2 år. Men det slo ut på casein og kumelk, noe jeg vil komme tilbake til ved en senere anledning. La oss titte på gluten først, og hvorfor du også bør det.

Det viser seg nemlig at gluten har en dårlig effekt på vårt tarmsystem, som i bunn og grunn utgjør vårt immunforsvar. Ved inntak av gluten så produserer kroppen et protein som heter Zonolin som har den kjedelige egenskapen og åpne opp koblinger (tight junctions i bildet under) i tarmveggene dine som gjør at ting som skulle fått gått sin vante gang i tarmene dine istedenfor havner i blodet. Sånn blir det problemer av.

Lekk tarm

Før jeg går videre kan jeg like godt si at effekten av gluten og lekk tarm er temaer du vil finne diskutert mange steder, og er noe det finnes delte meninger om. Noen mener det ikke finnes noe grunnlag for at gluten skader immunforsvaret, mens andre mener det motsatte. Det jeg kan si er at jeg har holdt meg unna gluten i kosten siden jeg fikk type 1 diagnosen, og jeg har hatt en meget god effekt av dette (les insulinfri). Det jeg også kan si er at det ikke er lett og holde seg til et glutenfritt OG lavkarbokosthold, men jeg håper ved at flere diabetikere blir klar over den gode effekten både glutenfritt og lavkarbo har at vi kan sørge for at det gjøres tilgjengelig alternativer f.eks på restauranter og fly.

Så tilbake til glutenet. Som man kan skjønne av forklaringen over så har lekk tarm potensialet til å gjøre stor skade på helsen vår, hvilket ikke bare kan baseres på min og andres erfaring – men også forskning. Danske forskere ser nå på sammenhengen av gluten og diabetes, hvor man begynte faktisk allerede i 1993 og forske på mus og man så en dramatisk nedgang i utvikling av type 1 diabetes hos de mus som fikk glutenfritt kosthold. To humane studier viser også at introduksjon av gluten i kosten før fire måndersalderen øker risikoen for betacelle autoummunitet opp til fire ganger. Det essentielle å merke seg ved forskningen er at det kan se ut som man kan beholde de betacellene man har, og kanskje til og med utvikle nye, ved å følge et glutenfritt kosthold.

Selv om det er for tidlig og sette to streker under svaret her kan jeg allikevel ikke stresse viktigheten av denne forskningen og hvilke følger dette kan få for diabetikere. Og det jeg vil at du skal spørre deg er: Hvorfor vente? Jo før du gjør en endring til et glutenfritt kosthold, jo bedre og for barn kan det å gå over til et glutenfritt kosthold gjøre enorme forskjeller senere i livet.

Det kan virke vanskelig nå og gjøre denne kostholdsendringen med tanke på det begrensede utvalget for oss som har et kosthold med lite karbohydrater og uten gluten, men husk at vi som forbrukere sitter med makta om hva vil kjøpe. La oss derfor  kreve et bedre utvalg enn å bli styrt av en industri som gir oss mat vi ikke skal ha.

Og med det vil jeg avslutte med noen velvalgte ord fra Dr. Terry Wahls, som gjorde seg frisk fra MS med en kostholdsendring.

Empowering.

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
  • Så lenge man ikke sliter med intoleranse for gluten, bør man absolutt ikke kutte det helt ut! Da ødelegger du bare for deg selv! Barn trenger bla gluten for å vokse, greit å redusere.. men kutter man det ut så «gjør» man seg intolerant! Så lenge man ikke har intoleranse, så trenger kroppen gluten!

  • «La oss titte på gluten først, og hvorfor du også bør det.» Hva får deg til å si det? Er du lege? Ernæringsfysiolog? Sykepleier? En ting er DINE erfaringer, det betyr ikke at det gjelder alle!

SKRIV EN KOMMENTAR