Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Podcast Ep. 15 – Min erfaring med ayahuasca

Ansvarsfraskrivelse: Ayahuasca er ulovlig i Norge. Folk har dødd av å bruke det. Jeg er ikke lege og denne artikkelen er IKKE en oppmuntring til å prøve ulovlige substanser. Vennligst gjør dine egne undersøkelser og vær bevisst alle aspekter av de valg du gjør.

Også tilgjengelig på Itunes eller Stitcher

Det hadde ligget og jobbet i bakhodet mitt noen år. Ayahuasca. Denne mystiske drikken som inntas i en enda mer mystisk setting. Fra å være total motstander av alle substanser, bortsett fra alkohol, hadde jeg lest og hørt så mye om ayahuasca og hvordan det hadde endret liv at interessen ble større enn motstanden. Så en vårdag i 2019 gikk turen til Nederland, og det ble en reise jeg ikke angrer på.

Men før vi kommer dit. Hva har nå ayahuasca å gjøre med diabetes spør du kanskje? Mine undersøkelser har ikke funnet noen direkte koblinger mellom ayahuasca og diabetes. Hverken å gjøre det verre eller bedre. Men er det noe jeg har mye erfaring med så er det hvordan sinnet og stress påvirker min sykdom, og bruk av ayahuasca i kognetiv terapi vies det ganske mye forskning på. Gjør man for eksempel et søk på «US National Library of Medicine National Institutes of Health» sitt nettsted (Også kalt PubMed) finner man nok av lesestoff.

It is concluded that ayahuasca produces sub-acute and long-term improvements in affect and cognitive thinking style in non-pathological users. – PubMed

Det er med andre ord et felt det gjøres mange oppdagelser, og min gjetning er at plantemedisin vil bli mer brukt i behandling av kognitive lidelser i fremtiden. Noe som blir underbygget av influensere som blant annet gründer og forfatter Tim Ferriss, som var konferansier på denne interessante paneldebatten om psykdeliske substanser og forskningen som gjøres på det.

Konklusjonen min var med andre ord det var en større sannsynlighet at jeg skulle få noe positivt kom ut av turen enn at noe galt skulle skje.

Ut på tur med tanker i bagasjen

Det var en ganske spent kar som satte seg på flyet. At jeg er analytisk av natur er det få som vil si imot, så at det var en del tanker som foregikk i hodet kan jeg skrive under på.

Men jeg satt der også med en lettelse. Jeg hadde gjort et stort valg for meg selv, og det lå muligheter foran meg.

For som man kan lese på denne bloggen så vier jeg mer og mer tid på det mentale. Og det er ikke fordi jeg er i en dyp depresjon eller ser på meg selv med store mentale utfordringer. Det er rett og slett fordi jeg erfarer hvordan hele livet – hele min helse – avhenger av min mentale tilstand.

Hele livet starter fra innsiden. Så hvorfor ikke rydde opp på innsiden?

Så med tanker i bagasjen gikk turen til Nederland. Og lite visste jeg da at tankene ikke hadde helt lyst til å gi slipp – selv med ayahuasca.

Den store skuffelsen

For ting gikk helt som planlagt den første kvelden. På fredagen startet den første ayahuasca seremonien, og i påvente av dette hadde jeg i en uke fulgt en spesiell diett. Dette gikk blant annet ut på å unngå alkohol, kaffe og behandlede matvarer som for eksempel ost og kjøttpålegg.

Bare tanker om jeg hadde gjort dette riktig gikk og surret konstant. Og så var jeg sulten. Og spent. Kom jeg til å gjøre alt «riktig»?

Så når det kom til første slurk med ayahuasca, så var jeg der fysisk men allikevel ikke tilstede.

Og stedet seremonien gjennomføres er et stort rom med 6 matter. En til hver deltager i seremonien. Ved siden av hver matte har man en liten bøtte og en rull med papir. Oppkast er ikke en ukjent reaksjon med ayahuasca. Heller ikke striende gråting. Da er det kjekt med både bøtte og papir.

Så om det ikke har kommet klart frem ennå. Man drar ikke på en ayahuasca seremoni for kos. Dette er en seremoni hvor en møter de sider av en selv som ligger godt gjemt. De man egentlig ikke har så veldig lyst til å bli kjent med, men som en merker holder en tilbake fra et fullverdig liv.

Smaken av ayahuasca er heller ikke fantastisk, så etter å ha shottet den ned får jeg tildelt en mandarinbåt for å fjerne smaken. Deretter er det bare å legge seg ned på matten og la inntrykkene komme.

For etter å ha lest andre sine erfaringer var det jeg la meg ned på matten og forventet. Inntrykk. At jeg skulle bli tatt med på en reise med visuelle bilder som viste meg meningen med livet. Men det skjedde ikke.

4 timer gikk. 4 timer med tanker løpende i hodet. Jeg kan ikke en gang huske noe av musikken som ble spilt. For er det noe jeg senere skulle få oppleve er hvor viktig musikk og lyd er i seremonien. Men mitt hodet var for travelt til å ta det inn. Så det ble 4 timer på matten – i full bevisst tilstand. Deretter til sengs. Skuffet.

Aha opplevelsen

Dagen etter pratet jeg med guiden om opplevelsen. Jeg kunne ikke legge skjul på skuffelsen. Jeg hadde forventet at ayahuasca skulle ta meg ut av min bevisthet og vise meg noe. Vise meg bilder.

Det var da jeg fikk en forklaring som endret alt. For guiden hadde heller aldri sett bilder med ayahuasca. Istedenfor hadde det kommet som følelser i kroppen. Det var som at noe løsnet.

For er det noe jeg har erfart så er det hvor lett jeg har for å gå til hodet. Leve ut fra hodet. Leve i fremtiden eller fortiden.

Men livet er her nå. Til stede. I kroppen.

Så med en erfaring rikere fra dagen før, og med ny kunnskap gikk jeg både tryggere og mer avslappet inn i neste seremoni. Jeg var klar til å overgi meg selv til hva enn ayahuasca ville vise meg. Fri for tanker.

Født på nytt

Så med en ny shot ayahuasca innabords var det tilbake på matten. Og endelig tilstede lot jeg musikken og ayahuascaen ta meg med på en reise til mitt dype indre.

Og det kom som følelser. Kraftige følelser. Da jeg blir spurt i etterkant om hvordan ayahuasca opplevelsen var så er det vanskelig å finne ord. Annet enn at jeg føler jeg ble født på nytt.

Jeg gikk gjennom en transformasjon hvor jeg kjente jeg fysisk jobbet meg ut av mitt gamle jeg. Jeg lå og spente meg på matten. Noe ville ut.

Hele denne transformasjonen styres av guiden gjennom musikken som spilles og instrumenter som blir brukt. Og erfaringen min underbygger det som beskrives som essensielt for en seremoni: «Set and setting».

For en ayahuasca seremoni er ikke bare ayahuasca drikken. Det er bare 50%. Resten er hvordan ens egen sinnstilstand er (Set) og hvor dyktig guiden er til å skape stemningen (Setting). Og sammenlignet med dagen før hadde jeg endret min sinnstilstand og jeg var tilstede til å ta inn stemningen guiden skapte.

Så i 3-4 timer jobbet jeg meg gjennom en transformasjon. Jeg spente og vrei meg til jeg var tom. Og med plass til noe nytt kjente jeg hvordan en ny meg tok plass. Og følelsen var deilig. Faktisk må den sammenlignes med en forelskelse – men ovenfor meg selv. Jeg kjente på hele kroppen min og hvor fornøyd jeg var med den, og hvor fornøyd jeg var med meg. Og jeg skjønte hvor viktig denne følelsen om meg selv er – for hvordan livet mitt skal leves.

For elsker jeg ikke meg selv så er det vanskelig å elske livet.

Ayahuasca er ingen quick fix

De mange oppdagelsene som ble gjort har helt klart satt sine spor i meg, og jeg har en journal fra oppholdet jeg ofte går tilbake til for å holde opplevelsene friskt i minnet. For hverdagen kommer og med den kan innsikten lett viskes ut.

Ayahuasca er ikke slik jeg erfarte det noen quick fix. At det skjedde en transformasjon som fortsatt sitter i kroppen er det ingen tvil om, og jeg fikk en innsikt som gjør at jeg gjør endringer i hvordan jeg lever livet mitt. Men det kommer ikke av seg selv, og i dag vier jeg tid til meg selv for refleksjon og meditering. Dette rett og slett fordi jeg ønsker å bygge videre på det jeg lærte – på den økte bevisstheten jeg fikk oppleve. For innsikten ligger der alltid – bare det blir stille nok i hodet.

Jeg kjenner heller ikke noe behov for en ny seremoni med ayahuasca. Man leser om de som drar på det som en ukentlig opplevelse, men personlig synes jeg dette er en feil måte å bruke det på. Ayahuasca er ikke en krykke man bruker for å gå gjennom livet. Ayahuasca er et verktøy man kan bruke for å lære å gå uten krykker, og det krever at man jobber med seg selv og innsikten en får etter seremonien.

Personer med mer erfaring enn meg sier at man kjenner når det er tid. Og det gir meg en trygghet å vite at når det en gang trengs, så har jeg oppdaget et verktøy som kan hjelpe meg.

Hva sitter jeg igjen med

Skal man dele en slik opplevelse er det vanskelig å unngå dette uten å nevne følelser. Og det er det jeg sitter igjen med. En annen følelse. En bedre følelse av å være meg.

Hvis man er bevisst sine egne tanker, så vil man legge merke til selvsnakket. Og ofte opplever jeg dette med negativt fortegn. I perioden etter seremonien har dette endret seg. Jeg er roligere. Mer tilfreds. Jeg er mer ærlig ovenfor det jeg selv ønsker. I det hele tatt så gir jeg meg selv mer av det jeg kjenner jeg trenger. Og da er det tilbake til følelsene. Hva føler jeg for. Ikke hva jeg analyserer meg frem til er riktig for meg nå.

Og det er viktig å understreke at dette er min erfaring. Når jeg prater med andre om sin erfaring er de helt annerledes. En ayahuasca seremoni er helt unik for hver person, men en gjenganger jeg ser er at det har gitt dem en innsikt som har endret dem. Så er det opp til hver enkelt å ta tak i denne innsikten – i hverdagen og livet.

For min del er nok innsikten så stor at jeg tror det vil skape endringer som gjør at jeg om 5 år vil se tilbake og vite at dette var da det hele startet. Jeg har fått en trygghet til å tørre å gå oftere ut i det ukjente – ta valg som gleder min sjel mer enn det gleder hodet, og denne tryggheten må jeg blant annet takke ayahuasca for. For nå vet jeg at når noen dører lukkes, så åpner andre seg. Det blir spennende å se hva som befinner seg bak de.

Andre opplevelser

På podcasten nevner jeg et par andre opplevelser, og for å ikke gjøre denne artikelen altfor lang vil jeg dele dette som egne innlegg. Så følg med, og meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert.

Meld deg på mitt nyhetsbrev

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR