Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

8 negative følger av stress

Når du stresser produserer kroppen din hormonet kortisol og med sin primære rolle å øke blodsukkeret. Dette er en topp effekt når du er i en situasjon som gjør at du trenger ekstra energi, men hvor ofte er du egentlig i en situasjon hvor du må for eksempel løpe vekk fra en fare? Tenkte meg det, men dessverre så har vi mennesker blitt veldig gode til å fortsatt lage disse situasjonene i tankene våre, og er det skapt her så starter prosessen i kroppen med påfølgende kortisol produksjon.

Derfor for å gi deg en liten tankevekker på hvorfor du bør la 2016 bli året du stresser ned så kommer her 8 negative følger hva kronisk stress med dertil kortisol produksjon gjør med kroppen din:

Høyere blodsukker

Kortisol bidrar til at blodsukkeret ditt øker ved at den starter følgende prosesser:

  1. Den frigjør lagret glukose som øker blodsukkeret ditt
  2. Bryter proteiner ned til aminosyrer som blir videre konvertert til blodsukker
  3. Bryter ned fettsyrer og gjør det om til blodsukker

Degenerering av muskler

En økt produksjon av kortisol starter en degenerering av musklene dine, som er negativt i seg selv men en videre konsekvens av mindre muskelmasse er at forbrenningen din går ned

Øker fettet rundt indre organer

Denne er det viktig å være klar over. Kortisol har den effekten at den øker fettet rundt indre organer som leveren, bukspyttkjertelen og tarmene. Organer vi kan være enig i at det er greit man tar vare på, og ekstra interessant er det at forskning har vist at man ved å redusere fettet rundt leveren og bukspyttkjertelen kan reversere diabetes type 2. I tillegg gir også økt fett rundt disse organene økt inflammasjon, som skaper en negative spiral da økt inflammasjon øker kortisol produksjon.

Øker søtsuget og appetitten

Denne kjenner jeg meg igjen i, og jeg tror det nok jeg ikke er alene. Siden kortisol produseres fordi man er eller tror man er i en stressende situasjon, så trenger kroppen energi. Dette gjør at man får lyst på mer mat, og da gjerne den dårlige maten med mye sukker og karbohydrater.

Reduserer immunglobulin produksjon (IgA) 

Kortisol produksjonen reduserer produksjonen av immunglobulin som er et viktig antistoff for infeksjonsforsvaret på slimhinner og i tarmkanalen, som blant annet kan føre til ubalanse eller forstyrrelser i ­tarmfloraen, såkalt dysbiose. Dysbiose igjen ser man igjen er knyttet til metabolske sykdommer som diabetes. Ser du hvordan alt er knyttet sammen?

Bryter ned beinstrukturen din

Kortisolprodukjonen bryter ned beinstrukturen din med følgen at du har en større sjanse for å få blant annet osteoporose / beinskjørhet.

Reduserer aktiviteten i frontallappen i hjernen din

Frontallappen i hjernen din er den delen som i front av hjernen, og er knyttet til personligheten din, ditt arbeidsminne og din evne til å konsentrere deg. Redusert aktivetet her kan derfor blant annet føre til depresjon, og dårligere hukommelse

Demper aktiviteten i hypofysen

Hypofysen er en viktig kjertel som produserer en hel del viktige hormoner, som blant annet Adrenokortikotropt hormon (ACTH) som blant annet viktig for binyrefunksjon, thyroid – stimulerende hormon (TSH) som stimulerer skjoldbruskkjertelen din, luteiniserende hormon (LH) som bidrar til eggløsning hos kvinner og testosteronproduksjon hos menn, prolaktin som stimulerer til produksjon av melk i brystene og veksthormon (GH) som er viktig for blant annet forbrenning av fett og karbohydrater

Som du ser så starter en stress respons en lang rekke med negative konsekvenser, og når mye av det stresset vi opplever er selvpåført så har du faktisk selv muligheten til å kontrollere det. Jeg skal dog være den første til å innrømme at det ikke er lett, men jeg håper redusert blodsukker og det å unngå de andre konsekvensene over kan være motivasjon nok.

For de som ønsker å ta tak i det, så har jeg på min ferd prøvd mange forskjellige teknikker og jeg tror det ikke finnes en «one size fits all» løsning bortsett fra at jeg ønsker å fremheve forståelsen av at det meste av stresset vi i dag lever med er skapt i våre egne tanker, og at man ved å se på livet som noe som er skapt fra innsiden og ut istedenfor for fra utsiden og inn får en helt annen kontroll. Ingenting ved det du opplever blir til din opplevelse uten hjernen og tankene dine. Du kan høre meg snakke litt mer om dette i denne videoen her, og siden dette er en prosess jeg selv lærer setter jeg pris de erfaringene og innsikten dere andre gjør 🙂

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR