Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

5 gode lavkarbo tilbehør til julematen

Magen gleder seg – det er jul igjen! Denne høytiden er jo i stor grad preget av god mat og drikke, og for en med diabetes som ønsker å følge et lavkarbo kosthold så kan det by på noen utfordringer selv om julemat i seg selv er ganske så lavkarbo vennlig. Her kommer derfor en oversikt over hvordan jeg går frem for å gjøre julemiddagene mer vennlig for mitt blodsukker.

Som sagt så er de fleste julemat hovedrettene veldig godt egnet for lavkarbo kosthold, og det som gjerne heller byr på problemer er tilbehør og sauser. Da er det godt å ha noen alternativer.

Brun saus

Brun saus hører med og den tradisjonelle måten å lage denne på er med hvetemel, og den enkle løsningen å rette opp i dette er å bruke en annen mel variant. Den jeg bruker, og som jeg også ser mange andre sverger til er Johannesbrødkjernemel. I all enkelhet kan man bruke sjyen fra stekingen og blande sammen med johannesbrødkjernemelet, eller om du ønsker litt mer smak kan du bruke Hellstrøm sitt forslag med 2 ss Worcester saus og 2 ss soyasaus. Worchester saus inneholder karbohydrater, men 2 ss kan vi unne oss. Vær også klar over at soyasaus finnes i glutenfri variant i butikken.

Poteter

Poteter er noe jeg unngår å spise på grunn sitt høye karbohydrat / stivelsesinnhold. Men heldigvis finnes det gode alternativer jeg kan anbefale, for eksempel sellerirot. Og som de fleste rotgrønnsaker så er det nok av måter å servere den på. Jeg liker veldig godt å lage en rotmos av den, hvor jeg blander inn smør, hvitløkpulver, malt muskatnøtt, salt og pepper. Mos med stavmikser og smak til mens du holder på. Men om du vil kan du også bare kutte den i biter, koke og servere som potet. Jeg synes også det gjør seg med litt brokkoli ved siden av ribben, selv om jeg ser at dette ikke akkurat følger tradisjonen 🙂

Medisterkaker

Medisterkaker du får kjøpt i butikken inneholder også unødvendig mange rare ingredienser og karbohydrater (ligger stort sett under 7g / 100 g). Om du er heldig kan du komme over en slakter som har lagd det på den «ordentlige» måten, men om du ikke gjør det så er alternativet og lage det på den ordentlige måten selv.

Ingredienser:

 • 1 kg medisterdeig (til ca 25 kaker)
 • 2 eggeplomme
 • 3 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1 ts malt muskatnøtt
 • 1 ts malt ingefær
 • 5 dl fløte (om du tåler melk)

Fremgangsmåte:

 • Bland sammen medisterdeig med salt, pepper, muskatnøtt og ingefær
 • Ha i eggeplommene og bland godt sammen
 • Hell så i fløten om du ønsker dette, men gjør det forsiktig (litt etter litt)
 • Lag så boller i ønsket størrelse og stek på middels varme til det er gjennomstekt

Surkål

De fleste velger nok å lage surkålen ut fra de variantene man får kjøpt i butikken, og også i disse er sukker gjerne langt opp på ingredienslisten. Jeg gjorde et raskt søk og ser at variantene ligger på fra 9g / 100 g karbohydrater til nesten 17g / 100 g. Så hvis du har det litt travelt og må velge et alternativ herfra, sørg for å lese bak på pakningen først.

Men det beste alternative er å lage noe selv, og er ikke så altfor komplisert:

Ingredienser:

 • 700 g hodekål
 • 1 ts salt
 • 2 ts karve
 • 2½ dl vann eller kraft
 • 2 ts eddik
 • 2 ts sukrin

Fremgangsmåte:

 • Snitt kålen opp i fine biter og legg den i en kjele lagvis med karve og salt
 • Tilsett deretter vann.
 • Kok opp før du lar det trekke i ca. 45 minutter. Pass på og rør godt
 • Smak så til med sukrin og eddik, og eventuelt fett fra ribbestekingen

Tyttebær

Dessverre så er det tyttebæret du får kjøpt i glass i butikken en liten sukkerbombe så her er det viktig med et alternativ, og da er det veldig greit at det er superenkelt å lage din egen tyttebær. Du trenger 2 ting: Frosne tyttebær og sukrin gold. Frosne tyttebær ligger i de fleste frysedisker, og sukrin gold får du tak på helsekost og jeg tror faktisk butikker som Meny også fører det. Med dette i hus så er det bare å tine den mengden med tyttebær du ønsker, og deretter blande ut med sukrinen. Smak til og lag den akkurat slik du ønsker den 🙂

Dette var alternativer jeg selv bruker, men vi har jo alle forskjellige tradisjoner med ulik bruk av tilbehør. Er det noe du savner et lavkarbo vennlig alternativ til, eller er det noen andre utfordringer du har nå som jula nærmer seg?

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
 • Hei😃 Takk for tips, men jeg vil også tipse deg om boks «Bedre med bønner». Den anbefales virkelig😃👍🏻

 • *boka

SKRIV EN KOMMENTAR