Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Leggkramper og magnesiummangel

Før jeg fikk diabetes type 1 diagnosen hadde jeg enorme kramper i leggene, og jeg husker jeg kunne våkne på nettene hvor musklene sto helt i spenn. Å strekke hjalp kun midlertidig, så jeg innså til slutt at jeg måtte komme meg til legen for å finne ut hva det var. Det var faktisk på grunn av disse smertene at jeg oppsøkte legen, lite visste jeg at det skulle være diabetes jeg skulle få tilbake som diagnose.

Siden den gang har jeg gjort livsstilsendringer og kroppen har respondert bra med det resultatet at langtidsblodsukkeret har normalisert seg. Andre plager jeg har hatt er også borte og de massive krampene jeg hadde er historie. Det vil si, jeg kan kjenne de fra tid til annen og i forrige uke hadde jeg en natt hvor jeg våknet opp med spente muskler. Så hva er galt?

Jeg har nok et mer endelig svar i månedene som kommer, men mest sannsynlig så er krampene knyttet til magnesiumnivået mitt. Etter å ha blitt nysgjerrig på hva håranalyser kan gi av resultater har jeg prøvd dette, siste prøve viste tydelig at jeg har lavt nivå av magnesium. Magnesium er som vi har skrevet om tidligere et viktig mineral særlig for diabetikere da funksjon og produksjon av insulin er avhengig av magnesium, men det er også et viktig mineral i mange andre sammenhenger. Cellene dine trenger magnesium for å lage energi, derfor bør de fleste av oss passe å få i oss nok.

Men hvorfor fikk jeg tilbakefall akkurat nå? Vel, ut fra resultatene så har jeg ganske så lavt nivå så det skal nok ikke mye til før det får en eller annen konsekvens og i de dagene før krampene inntraff hadde jeg kost meg med rikelig med kaffe (3-4 kopper om dagen) og vin. Kaffe og vin tømmer magnesiumlagrene, og mest sannsynlig så sørget dette for at jeg «bikket over». Med magnesiumtilskudd og redusering av inntak av kaffe og vin har plagene i ettertid forsvunnet. Men jeg er nok fortsatt ganske nære grensa, og ser derfor frem til å bruke de neste månedene på å få justert dette til mer normale nivåer.

hårprøve

Deler av min hårprøveanalyse (Mg = Magnesium)

Og nå er det det kanskje to ting du selv tenker på. Har jeg for lite magnesium, og hvordan kan jeg isåfall få rettet opp i dette? Den beste måten å finne ut om du har for lite er å ta en prøve. Dette kan gjøres enten ved hjelp av en fullblod / helblod blodprøve, eller en håranalyse. Symptomer på magnesiummangel kan blant annet være muskelkramper (som i leggene) dårlig søvn og forstoppelse. Disse symptomene kan også være et resultat av noe annet f.eks stress, som også tapper kroppen for magnesium. Det er derfor alltid å anbefale å følge opp helsen sin med prøver.

Ser man på statistikken, så skal du ikke bli overrasket om du får en tilbakemelding om at du mangler magnesium, da er det greit med følgende kjøreregler:

  • • Reduser inntaket av kaffe, raffinert salt, sukker og alkohol
  • • Sjekk om du tar medikamenter som tømmer deg for magnesium (f.eks har medisiner mot høyt blodtrykk denne effekten)
  • • Har du en stressende hverdag? Stress skiller også ut magnesium
  • • Spis matvarer med rikelig med magnesium: Mandler, valnøtter, reker, avokado, spinat, makrell (og mørk sjokolade :))
  • • Ta et kosttilskudd. Ja, dessverre er det slik at selv om matvarene over skal innholde godt med magnesium er matproduksjonen slik i dag at innholdet ofte ikke er så høyt som det skal være og et kosstilskudd er nødvendig. Vær klar over at det er forskjellige typer magnesiumtilskudd. Hold deg unna variantene som inneholder magnesium carbonat, sulfat, gluconat eller oksid. Disse tas dårlig opp i tarmen og kan i tillegg gi diaré. De som fungerer best er magnesium citrate, glycinate taurate eller aspartate.
  • • Eller hva med å slå to fluer i en smekk? Stress ned med et bad (eller fotbad) med Epsom salt. Dette gir kroppen rikelig med magnesium, og gjør godt for sjela.
  • Jeg skal som sagt på en liten kostilskudd kur selv de neste månedene og ser frem til å rapportere hvordan det går. Kanskje får min justering av magnesiumnivået følger for min insulinproduksjon også?

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR