Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Ta kontrollen i ditt eget liv

Steinar skrev i forrige innlegg om å finne riktig balanse for å få kroppen til å fungere optimalt. De fleste av oss vet hva vi bør gjøre, og mange tenker vel også at man skal starte snart, kanskje på mandag? Eller kanskje hadde du et nyttårsforsett? Intensjonene er alltid der, og når vi tenker at på mandag skjer det mener vi det 100 %. Men hvorfor er det så vanskelig å finne motivasjon til å faktisk utføre det? Vi holder kanskje en uke, eller to så er det tilbake til gamle spor igjen. Se bare på treningssentrene i begynnelsen av januar. Alle har en intensjon om å gjøre en endring. For å gjøre en avtale med oss selv tegner vi et årsabonnement med bindingstid, for så etter en tid å ende opp som støttemedlemmer. Det samme gjelder ofte med kosthold. Fra mandag skal jeg begynne å spise bedre, og så spiser vi ”riktig” på mandag, og kanskje på tirsdag også, men etter en tid så dropper vi ut. Mange tenker at det å spise riktig er en type diett, mens det egentlig handler om en livsstil, og det å endre livsstil er ikke gjort over natta.

Hva kan vi gjøre for at det skal bli enklere å gjøre endringer?

Jeg liker å jobbe med mål. Jeg har en egen målbok hvor jeg skriver ned både små og store mål. ”Øverst” har jeg min visjon, noe jeg kan fortsette å strekke meg mot slik at jeg hele veien har noe å jobbe med, og slik at jeg kan være i utvikling. En visjon, eller et overordnet mål kan for eksempel være ”jeg lever et lykkelig liv og har perfekt helse”, eller ”jeg bidrar til at verden er et bedre sted å være”. Så må man tenke hva som skal til for å komme dit, da er det lurt å bryte det ned til flere små mål.

For eksempel for å oppnå en perfekt helse er det noen ting som må være på plass, det kan for eksempel deles inn i disse elementene:

Kosthold: spise den maten kroppen vil ha
Stress: hvordan få mindre stress i livet
Søvn: hvordan sove godt

Så er det å skrive hvordan man skal få til det. Når det gjelder det å spise den maten kroppen vil ha, kan det være lurt å tilegne seg kunnskap, som å lese bøker, blogger, snakke med fagfolk, være med i diskusjonsgrupper, lytte til kroppen, føre logg, etc.

Så må man faktisk gjøre det! Det må være et mål at det skal bli varige endringer, og da er det ikke gjort fra den ene dagen til den andre. Hjernen trenger tid for at den skal ville være med på det du nå forteller den. Det er ikke sikkert at den umiddelbart er med på at den nå skal gjøre noe annet enn tidligere. Mulig skriker den og protesterer, men da må du huske at det er du som er sjefen, og til slutt vil den overgi seg. Man må også regne med noen tilbakefall underveis, men det er helt normalt og ikke noe nederlag. Det som er viktig er at du vet at det er du som bestemmer, og at det er bare du som kan snu igjen.

Jeg har selv erfart mange ganger at det er når kroppen og sinnet trenger det mest at du gjør en endring det er vanskeligst å få til. Vi vet hva som er bra for oss, og vi vet hva vi bør gjøre, men vi orker rett og slett ikke ta tak i det. Noen ganger er det lettere å grave seg ned i sine egne følelser og bare la alt seile avgårde. Da kan det være fint at du vet at det er du som er sjefen i ditt eget liv, og at du faktisk greier å si til deg selv ”skjerp deg!!”. Vi hjelper ingen ved å gå rundt og synes synd på oss selv, og aller minst hjelper vi oss selv. Nå høres nok dette veldig enkelt og brutalt ut, men jeg har brukt mange år på å komme dit jeg er i dag. Jeg har underveis opplevd og erfart ting i livet som mange ganger har fått meg til å tenke at ”dette orker jeg ikke”, ”dette fortjener jeg ikke”, men jeg har reist meg hver gang, og jeg har kommet sterkere ut av det.

Det å kunne skrive ned alle mål jeg har i livet akkurat nå, store og små gjør det lettere å komme seg videre og opp. Å sitte og bla i boka, se hva jeg har fått til av det jeg har bestemt meg for, og ikke minst se hvilke veier det har ført meg inn på er utrolig spennende. Ikke alt ble som jeg en gang tenkte, og det er nok ikke meningen heller. Det som er viktig er at jeg hele tiden er på vei. Jeg er under utvikling og jeg kommer i mål. Noen ganger tar det litt lengre tid enn jeg først trodde, men da er det fint at jeg også har øvd meg mye på å være tålmodig! Det å ha noen og dele erfaringer med har også mye å si. Uansett hvor mye vi skryter av oss selv og klapper oss elv på skulderen, er det veldig hyggelig og tilfredsstillende å få anerkjennelser fra andre, eller bare dele en positiv erfaring/opplevelse med en annen.

 Hvor skal du?

Jeg tror at det å ha mål i livet er utrolig viktig om vi skal få utrettet noe, hvis ikke blir vi stående på stedet hvil. Tenk for eksempel om du satte deg inn i en taxi og du ikke visste hvor du skulle? Da kommer du ingen vei og du vil bli frustrert og lei av veien som ikke fører deg noe sted. Jeg tenker at livet er akkurat sånn, vi må vite hvor vi skal, og vi må tørre å sette oss noen hårete mål slik at vi har noe å strekke oss mot. Alt skjer ikke i morgen, livet er en eneste lang prosess, men det er du som er sjefen. Veien blir ikke til mens du går, du MÅ faktisk vite hvor du skal.

Hva nå?

For å jobbe med mål trenger du en bok for å skrive målene dine i. Det er noe med å få ting ned på papir, det føles mer ekte da og blir mer tydelig. Kjøp deg en enkel kladdebok, eller en litt finere om du ønsker det (jeg lover, dette er en bok du vil bli glad i). Sett deg ned, slå av mobilen og trekk pusten dypt. Tenk over hva du vil med livet ditt, hva du har lyst til og hva du kanskje brenner for. Skriv ned hvor du vil, altså din visjon, eller ditt overordnede mål. Begynn deretter å bryte det ned, ett skritt om gangen. Tenk på hvordan det føles å allerede ha nådd målet ditt, kjenn på følelsen og gleden.

Du kan lage så mange mål/delmål du vil, for eksempel kan et mål være ny jobb som igjen brytes ned til hvordan skaffe jobben, hva vil du ha etc.. Dette er din bok, og du kan skrive akkurat det du vil. Ingen drømmer er for store, ingen er for små og ingen er feil. Noen ganger må du kanskje stryke over noe du tidligere trodde du ville ha, men dette kalles utvikling og er helt normalt.

Lykke til!! 🙂

goalHar du satt deg noen mål du jobber mot?

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR