Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Hvorfor det er viktig å sjekke vitamin D nivået ditt

Nå som vinteren nærmer seg er det viktig at dere blir klar over de fantastiske effektene av D-vitaminet, og at dere passer på å få i dere nok av det. D-vitaminet har nå vist seg å ha en meget positiv effekt på immunforsvaret da de viktigste cellene i immunforsvaret har eget mottagerapparat for D-vitamin. Dette gjør cellene i immunforsvaret i stand til utvikle stoffer som dreper uønskede bakterier eller spiser dem opp (kilde). Høres bra ut ikke sant? Følgene av dette er at du med gode D-vitamin verdier sørger for å at du står sterkere stilt mot egentlig alle slags sykdommer, men eksempler som er nevnt er kreft, influensa, Chrons sykdom, ulcerøs kolitt og minst med tanke på temaet til denne bloggen – diabetes (kilde).

Nå skal jeg ikke si at dette var den utslagsgivende faktoren for meg, men faktum er at jeg selv har hatt for lave D-vitamin nivåer og har nå måtte ta ganske så godt i for å nå normale verdier. Før jeg tok blodprøver i våres tok jeg mellom 4000 – 6000 IE (internasjonale enheter) om dagen, og da var nivået ca. midt i referanseområdet (73 hvor referanseområdet er 50 -150). I denne artikkelen (norsk) viser funn at 2000 IE (50 mikrogram) pr. dag vil øke et vinternivå av D-vitamin til et sommernivå, som er i stor kontrast til det anbefalte inntaket fra helsedirektoratet på 7,5 mikrogram! Allikevel viser min erfaring at man trenger enda mer (hvertfall 5000 IE om dagen), noe som stemmer bra overens med andre kilder hvor en tommelfinger regel er 78 IE per kilogram. Men, vær lur og sjekk nivået ditt før du gjør noe. For store verdier av D-vitamin er heller ikke sunt.

Dette bringer meg til at når man øker dosene av D-vitamin er det viktig at man komplementerer dette med inntak av K2-vitamin. K2-vitaminet har den effekten at det flytter kalsium til de rette plassene i kroppen, som bein og tenner samtidig som det fjerner kalsium fra steder hvor det ikke bør være, som arterier og mykt vev. For lite K2-vitamin kan derfor skape symptomene som er forbundet med vitamin D forgiftning, så husk å kombinere disse to vitaminene (kilde). Det er ennå ikke ordentlig utredet hva ratioen bør være mellom D-vitamin og K2, men en kilde jeg fant fra Dr. Kate Rheaume-Bleue sier at for hver 1,000 IE med vitamin D du tar, bør du ta 100 mikrogram med K2.

Så hvordan får du i deg D-vitamin? Vel, du kan få noe i deg gjennom kosten men den største kilden er faktisk sol. Dette byr dog på noen problemer for oss nordboere om du ikke frekventerer solariumet, og det mest aktuelle alternativet er derfor å innta dette via pilleform. Dette byr dog på noen nye problemer da det er en umulighet å få kjøpt D-vitamin piller i Norge med en dose som tilsvarer det vi faktisk skal ha i oss. Jeg har fått informasjon om at man kan få det på resept fra fastlegen, så jeg anbefaler folk å sjekke ut dette. Jeg bestilte mine vitaminer på iherb.com, men ble plutselig møtt med en beskjed om at D-vitamin ikke var lenger lov å sende til Norge. Perfekt timing fra myndighetene å legge inn denne sperren nå som vinteren kommer med andre ord. Heldigvis ser det ikke ut som samme sperre er blitt satt på K2, så det kan du blant annet kjøpe her. (Obs! Pass på at du holder deg unna 200,- for å slippe avgifter på import).

Jeg håper du nå fikk øynene opp for disse vitaminene, og jeg kan ikke stresse nok viktigheten av å holde nivået oppe nå som sola forsvinner og vinteren kommer. Men før du begynner, ta en blodprøve hos fastlegen din hvor du ber om at de sjekker D-vitamin nivået. Hvis du er som meg, og sikkert de fleste andre nordmenn, så må du innta ekstra med D-vitamin. Jeg kan bare håpe at iherb.com åpner for salg av D-vitamin igjen til Norge, men inntil da anbefaler jeg dere om å sjekke muligheten å få større doser på resept. (Eller ta en tur over til søta bror hvor de tydeligvis har skjønt alvoret med D-vitamin).

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
  • Hei 🙂 Blir glad hver gang jeg ser et nytt innlegg på bloggen din! Har selv hatt diabetes i over 5 år. De første 2 årene gikk fint, men i det siste har alt sklidd helt ut. Jobber med å komme inn i gode vaner igjen og håper virkelig at jeg klarer det. Legene mener at det er «alderen» altså ungdomstida som har skylda…men jeg er ikke helt enig. Jeg er rett og slett lat og det er det bare jeg som kan gjøre noe med!
    Jeg vet jo hva jeg bør spise og gjøre for å opprettholde et stabilt og bra blodsukker, men finner det veldig vanskelig å få tid til alt…er vel ikke så flink til å planlegge. Men må si jeg ble veldig inspirert av deg! Kom over bloggen din i sommer og ble påvirket av flere kanter til å prøve lavkarbo-kostholdet. Holdt meg steinhard og fulgte alt til punkt og prikke i ei hel uke. Har aldri i løpet av de 5 årene jeg har hatt diabetes, hatt et så stabilt og fint blodsukker som jeg hadde den uka, og det med halvert insulindose! Det var helt fantastisk! Jeg som er vandt til å svinge mellom et bl.s. på 2 og 30 i løpet av timer, var det å ligge rundt 6 hele dagen en drøm! Men kroppen ble veldig slapp i løpet av uka, noe som er en kjent «bivirkning» når en legger om til lavkarbo. Jeg ble også uvel av fettet og det krevde endel planlegging. Hadde ikke helt motivasjonen til å fortsette, så det ble bare med den ene uka dessverre. Men jeg trente ikke noe den uka. Har en veldig aktiv jobb, men prøvde aldri noen hard treningsøkt. Det som er min erfaring med trening, er at jeg blir veldig følsom for insulin. Både under treningen og flere timer etterpå. Kan begynne å trene med et bl.s på 14, ta av meg insulinpumpa og gå rett ned til bl.s på 3-4 etter en time. Og da har jeg selvsagt spist godt med trege karbohydrater rett før trening uten å ta insulin.
    Så det jeg lurte på, har du noen gang opplevd føling under eller etter trening, rett og slett pga at du får for lite karbohydrater (sukker) i blodet til å holde bl.s stabilt under trening? Tenkte spesielt siden du holder deg til lavkarbo.
    Håper at du fortsetter med bloggen! Motiverende og interessante artikler 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR