Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Hovedoppskriften

Som nevnt i mitt forrige innlegg så har jeg delt opp mine innlegg i tre kategorier, og det er disse tre kategoriene som danner grunnlaget til hva jeg kaller hovedoppskriften. For simplisiteten sin skyld så er alle tre delene like viktig, og du kan ikke stå over en del. Det kan dog være forskjellige måter å gjennomføre aktivitene innenfor kategoriene på, men jeg kommer i hovedsak til å gå igjennom hva som har vært mine erfaringer krydret med nyttig stoff jeg har lest og som jeg ikke har hatt anledning til å prøve ut ennå.

Så hva er nå ingrediensene i denne oppskriften?

Ernæring

Det første jeg gjorde når jeg fikk diagnosen var å forandre ernæringen min, og dette er det første du må ta tak i. Jeg kan skrive lange innlegg om viktigheten av riktig ernæring, men det har blitt lagd så mange bra videoer som tar for seg dette at jeg heller kommer til å legge ut noen av disse fremover. Poenget er at du må over på en kost med lite karbohydrater, hvilket vil si at du må følge en lavkarbo eller paleo diett. I hovedsak vil dette si at du må kutte ut kornprodukter, pasta, potet og ris. I tillegg må du som diabetiker holde deg unna frukt og selvfølgelig alt annet som har sukker i seg. Nå kan dette høres veldig strengt ut, og en umulig oppgave å gjennomføre – men tro meg det er ganske så lett.

Kornprodukter (Brød):

Her finnes det mange bra alternativer, og hovedingrediensen er nøtter. Du kan lage dem selv fra bunnen av (bare gjør et søk på Google så finner du mange oppskrifter) eller du kan for eksempel kjøpe Toro sin ferdige lavkarbomiks.

Pasta:

Her har jeg ikke funnet noen fullgode alternativer man får kjøpt i butikk / helsekost som ikke inneholder gluten. Men jeg leser på forum og andre blogger at folk har med hell har lagd sin egen pasta. Se for eksempel her.

Potet:
Poteten bytter du ganske enkelt ut med andre grønnsaker. I hovedsak benytter jeg meg av brokkoli, blomkål eller kålrot når jeg lager med middag. Brokkolien kan kokes og serveres som kvaster eller man kan lage en mos av den. Det samme gjelder blomkålen mens man med kålroten kan lage meget gode «frites» ved å skjære opp og legge i langpanne med olje.Ris:
På samme måte som med poteten bytter man her ut risen med grønnsakene nevnt over. Om du har veldig behov for at det skal være ris, så kan du lage en variant av blomkålen. Les mer på bloggen til Lene Beatrice.

Frukt:
Frukt bytter du ut med bær og da har jeg holdt meg til tre typer: Bringebær (3,2g), jordbær (6,6g) blåbær (7,5g). For de som er glad i multe kan jeg glede dere med at den har kun 4,4g karbohydrater per 100g. For de av dere som er bekymret over at dere ikke får i dere vitaminene deres kan jeg berolige dere med at med en lavkarbo diett med rikelig med grønnsaker så vil du få absolutt det du trenger.

Sukker:
Det finnes nå flere bra alternativer til sukker som det er verdt å bruke, og det finnes særlig et du bør holde deg unna (Aspartame). Av de gode alternativene du bør sjekke ut har du Sukrin Lavkarbosukker og Stevia.

Trening

Den neste ingrediensen er trening, hvor jeg i hovedsak benytter meg av hva som kalles «High Intensity Interval Training» (HIIT) sammen med kettle bells. Det er to grunner til at jeg benytter meg av denne type trening: 1) Du har gjort unna treningsøkta på under 20 minutter noe som er perfekt i min travle hverdag 2) Det gir fantastiske resultater! En ting er at det er gøy å se hvordan blodsukkeret mitt er lavere på dager jeg har trent sammenlignet med andre dager, men det som er mer gøy er hvordan denne treningen sammen med kostholdet gjør at du ser resultatene i speilet. Jeg har alltid vært en aktiv person, men aldri følt jeg har fått noe ut av timene jeg la igjen på løpeturer eller på treningsstudio. Jeg kan love deg at det kommer til å forandre seg med ditt nye kosthold og med denne treningsformen her.

Sinnet

Det siste men vel så viktig punktet. Det er egentlig flere grunner til at jeg har med dette punktet, hvor det viktigste er at du ikke kommer til å få noe ut av de andre ingrediensene over hvis du ikke har hodet ditt med deg. Å følge denne oppskriften krever at du har viljestyrke og en egeninnsats. Du må kutte ut matvarer du sikkert har elsket å spise i mange år, og du må komme deg opp om morgenen og gjøre unna en treningsøkt på 20 minutter 2-3 ganger i uken. Det kan til tider være vanskelig, og i de periodene er det viktig at du har hodet stilt inn riktig så du tipper over i riktig retning når tvilen og lysten på noe annet kommer sigende. Det kommer til å kreve en ekstra innsats i begynnelsen, men etterhvert som du får rutinene på plass og du ser resultatene (blodsukkermålinger, bedre kropp, mer energi etc.) så vil det skape en positiv spiral som gjør det lettere for deg å fortsette. En annen grunn til at jeg har med sinnet er fordi vi lever i en stressende hverdag, og stress kan heve blodsukkeret ditt. Stressmestring er derfor viktig og jeg kommer til å vise deg noen enkle triks du kan bruke for å gjøre noe med dette.

Til slutt vil jeg si at jeg på ingen måte føler jeg mestrer de overstående punktene fullt ut. Det hele er en prosess og jeg plukker opp nye ting innen de tre kategoriene hele tiden som gjør at jeg kontinuerlig forbedrer meg. Jeg tror derfor det er viktig at du har et sterkt ønske om å gjøre noe med din situasjon slik at du lysten til sette deg inn i emnene og gjøre handling ut av det. Denne bloggen er først og fremst et verktøy jeg ønsker skal få deg i gang da jeg selv brukte mye tid på å sammenfatte all informasjon for å gjøre meg selv frisk. Når hjulene begynner å rulle håper jeg du starter din egen oppdagelsesferd og kan dele dine egne erfaringer.

Lykke til og aldri gi opp håpet!

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
 • Hei spennde blogg. Eg levere sånn ca lavkarbo sjølv. Og ahr fått eit mykje bedre liv. Og eit lettere eit. det eg lurer på er kva sukker erstatning du tenker på, når du skriv att det er eit ein bør holde seg unna?

 • Hei!
  Gleder meg til å følge bloggen din videre:-) Har levd et godt liv med lavkarbo i flere år nå, men får ikke dreisen på treningen så gleder meg speseielt til å høre mer om HIIT!!

 • Lever også godt med normalkosthold innenfor lavkarbo. Gleder meg til å lese mer om treningen din også.

  Jeg er mor til to, har et svært hus, jobber full tid og har hverken kokk, au pair eller husholderske men deltok i en 100- dagers utfordring.

  Du kan lese om den her: http://avdelingholt.no/anja/?cat=54 (har tatt meg friheten til å sortere på kun disse innleggene, du finner masse om annen trening og slikt om du skulle ønske det.

  Uansett, kettlebells…. Aldri prøvd, lest mye om, burde jeg ta sjansen pågå teste ut tro?

   • Nyoperert med prolaps, må ta det rolig litt noen uker til. Men kirurgen lo godt når han påpekte hvor viktig det var å trene etterpå, om dette var noe jeg gjorde fra før?

    Øynene hans når jeg fortalte om karate, spinning, sykling, løping, svømme- og skiturer…. Priceless! Men jeg sykler ikke fra Gjøvik til Oslo i juni….

    Kettlebells,,,, skal testes ut når jeg får lov. Fysioterapi først?

     • På Verkstedet er de flinke, min datter har vært der og fått god hjelp med et problem hun hadde 🙂

     • Skal sjekke ut, bor på Fjellhamar, skal tilbake på etterkontroll på AHUS i juni for å starte (rolig) opptrening. Lagrer linken! Thx!

 • Hei. Spennende blogg. Jeg har levd på lavkarbo i to år nå pga helsemessige årsaker, og er blitt mye bedre. Kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har spist så mye god mat i hele mitt liv, og savner ikke stort av det jeg spiste før. Ser det som en utfordring å finne nye gode erstatninger og oppskrifter, og synes det er utrolig gøy at også familien er blitt mer opptatt av å lage mat fra scratch. Blir du lei av blomkål og brokkoli kan jeg anbefale sellerirot og søtpotet. Greit å variere litt. Istedenfor pasta bruker jeg strimlet squash eller salat. Brød savner jeg ikke, men lager frø-knekkebrød for å ha noe å ha pålegget på.

   • Jeg moser sellerirot sammen med blomkål eller lager frites av dem. Begge deler er kjempegodt. Frites av søtpotet er også kjempegodt, men det er jo litt mer karbo i den ja. Kroppen min takler det heldigvis 🙂

 • Hei! Fant lenke til bloggen din hos Lena Beatrice. La om til lavkarbo for ca 3 år siden. Gikk ned endel kilo. Har gått til naturterapeut i det siste, og hun fant ut at jeg hadde intoleranse mot endel matvarer. Det var ikke så vanskelig å kutte dem ut, det gjaldt mel, sukker og kaffe, kanskje det siste var verst… Føler meg litt usosial og sær, for mye av det sosiale er knytta til kaffe med noe til. Har brukt å skeie ut litt, men de siste ukene har jeg holdt meg nøye til dietten. Prøver å finne gode alternativer, men det verste er i selskaper der det meste inneholder en av de tingene jeg bør holde meg unna.

  • Hei. Har vært hos naturterapeut selv for et år siden og fått beskjed om å kutte ut melk, gluten og diverse andre matvarer. Mitt tips er å ta med mat selv. Skal du i selskap, så bak en kake som både du og andre kan spise. Og som Steinar sier, drikk te, eller kjøp kaffeerstatning. Bedre å være sær enn syk 😉 Og det fins jo så mange gode blogger med tips og inspirasjon. Lykke til!

SKRIV EN KOMMENTAR