Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

5 grunner hvorfor diabetikere bør spise lite karbohydrater

For under en måned siden ble det publisert en artikkel som tar for seg fordelene ved å redusere karbohydratinntaket for diabetikere, og som argumenterer for at dagens kostanbefalinger som blir gitt av helsevesenet til diabetikere er feil. De bevisene som artikkelen henviser til passer meget godt med personlige erfaringer, og det er godt å se at forskning nå også understreker det som mange diabetikere selv erfarer hver for seg: At et lavkarbo kosthold gjør det lettere å leve med sykdommen og at man også kan bli helt frisk.

Du kan lese hele artikkelen her, men for de som ikke synes forskningsrapporter er på høyde med Jo Nesbø har vi sammenfattet det under. Selve artikkelen tar for seg 12 bevis for hvorfor diabetikere bør følge et lavkarbo kosthold men vi har gjort det enda enklere og kommer her med de 5 viktigste grunnene.

1. Redusering av karbohydrater har den beste effekten på å redusere blodsukkeret

Karbohydrater har en direkte innvirkning på ditt blodsukker, så det å redusere på dette vil naturlig nok ha positive følger. Artikkelen henviser til et studie hvor man testet et  lavkarbo kosthold mot et lav-kalori kosthold, og hvor man etter 24 uker så at personene (diabetes type 2) på et lavkarbo kosthold hadde et langtidsblodsukker på 6,2%, mens de på et lav-kalori kosthold lå på 7,5%. Dette passer godt sammen med egne prøver.

blodsukker

2. Ingen diett er bedre enn lavkarbo for å gå ned i vekt

I en studie rettet mot diabetes type 2 gikk forsøkspersonene på en lavkarbo diett ned 6,9 kg i forhold til 2,1 kg for forsøkspersonene som fulgte rådene til Diabetes UK. En annen studie rettet mot en lav-fett diett viser at personene gikk ned gjennomsnittlig 2,2 kg, men at dette vekttapet kom tilbake etter slutten av forsøksperioden.

“…despite some successes, overall the low-fat dietary approach has been
a failure with the US public, which is in desperate need of effective obesity treatment and prevention strategies.”

 3. Det er lettere å holde seg på en lavkarbo diett enn andre dietter

Et lavkarbo kosthold er ganske enkelt å gjennomføre siden man kan spise så mye man vil, så lenge man holder karbohydrat inntaket nede. Et lav-fett kosthold krever derimot et redusert inntak av kalorier, som gjør det vanskeligere å gjennomføre. En annen faktor er at et lavkarbo + høyt fett kosthold reduserer blodsukker visningene, som gjør at man unngår de kraftige «må få i meg mat nå» episodene. Men den kanskje viktigste faktoren, ut fra personlig erfaring, er at det reduserer behovet for insulin og jeg kan ikke se noen større motivasjonsfaktorer for en diabetiker enn det.

4. Det er ingen link mellom mettet fett og risikoen for hjerte- og karsykdommer

Et studie artikkelen viser til beviser at det er forhøyet langtidsblodsukker (HbA1c) som er den utløsende faktoren ved risiko for hjerte- og karsykdommer, og ikke fettet. Risikoen øker når man beveger seg over normalen som i dette studiet var 6%. Et lavkarbo kosthold vil redusere ditt langtidsblodsukker, og igjen din fare for hjerte- og karsykdommer.

5. Type 2 diabetikere kan med et lavkarbo kosthold redusere eller fjerne behovet for medisinering, og type 1 diabetikere kan redusere sitt behov.

Dette kan jeg personlig skrive under på, men min mening er at man i noen tilfeller faktisk kan fjerne behovet for insulin for type 1 diabetikere også. Det er en faktor denne rapporten ikke tar høyde for, og det er hvilken effekt selve maten har for vår helse. Ofte er et lavkarbo kosthold basert på matvarer som kroppen skal ha, og som vil fungere som medisinering. Som type1 diabetiker er min personlige erfaring at etter 3 år  på dette kostholdet ser jeg at kroppen er i stand til å lege seg selv, og jeg kan faktisk klare meg uten insulin. Problemet er at siden et lavkarbo kosthold har blitt så neglisjert av helsevesenet, og frarådet å følge så har man heller ikke fått sett over tid hvilke store positive effekter det kan ha ikke bare for diabetikere men også for den generelle helsen i samfunnet. Det vi derimot har fått se er hva et lav-fett kosthold har ført til, med den største økningen noen sinne av både diabetes og andre auto-immune sykdommer.

Du skaper forandringen

Det som er ikke diskuteres i artikkelen er at fremskrittene man kan få med et lavkarbo kosthold krever for de fleste en endring i livsstil, og ofte lager vi selv hindringer for oss selv som gjør at denne endringene ikke blir gjennomført. Personlig kjenner jeg meg igjen her, og det er ikke få ganger at jeg har puttet et «men» etter å ha lært eller erfart noe nytt som kan ha en positiv innvirkning på livet. Når jeg fikk diabetes gikk det derimot opp et lys om at noe måtte gjøres. For mange tror jeg at fetthysteriet har skapt et «men» som har hindret at man har satt igang med et lavkarbo kosthold. Jeg håper at med denne artikkelen kan dette hinderet bli lavere og forhåpentlig fjernes helt.

Hva ser du på som det største hinderet for å få gjort en endring i din livsstil?

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR