Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Stressa? Ta kontroll over pusten din

Jeg må innrømme at jeg lett lar meg stresse. Hodet er til stadig fylt opp med tanker, og to-do lista for dagen inneholder mer enn hva jeg strengt tatt kan få til på en uke. Siden dette mønsteret dessverre er noe som har pågått over tid, er det derfor tungt å bryte og terskelen for å «bikke over» til stress er lett.

Men det positive er hvertfall at jeg nå har identifisert mitt problem, og i et forsøk på å forbedre situasjonen har jeg en periode prøvd diverse teknikker og vært mer bevisst på når stresset kommer. En av disse teknikkene er rett og slett det å kontrollere pusten, og som jeg vil dele med dere i dag.

Pusten sin rolle i kroppen

Ikke overraskende så trenger du å puste for og overleve, men det man gjerne ikke tenker over er hvordan man puster og viktigheten av det for å optimalisere helsen. For eksempel hvis du puster med munnen i store åndedrag så tror man kanskje at man får inn store mengder oksygen og at dette er bra, men det er det dessverre ikke slik det fungerer. Hvis du nå prøver selv med 5-6 store inn og utpust etter hverandre med munnen vil du nok etterhvert kjenne at du blir litt svimmel. Grunnen til dette er at du ved slik pusting mister CO2, som faktisk har en avgjørende rolle for kroppen. CO2 er nemlig ikke bare et avfallsstoff, men en viktig brikke i kroppen din sitt ve og vel (1). For eksempel er følgende av for lite CO2 i kroppen at blodårene dine trekker seg sammen (hvilket er grunnen til at du blir svimmel i øvelsen over) og musklene dine bruke lenger tid på å slappe av / komme seg etter en treningsøkt (1, 2).

Med andre ord; jo tyngre og hyppigere du puster – jo mindre oksygen får du faktisk i kroppen på grunn av CO2 mangelen.

Hva kan du gjøre?

Så løsningen er da å finne en bedre måte og puste på, og det første man kan gjøre er å bytte ut munnen med nesa for å puste. Ved å bruke nesa har man større kontroll på pusten, og man unngår «over pustingen» som beskrevet i eksempelet over.

Deretter er målet å redusere pustefrekvensen din og forbedre kroppen sitt nivå av oksygen og karbondioksid. Som beskrevet over har mangel av CO2 i kroppen konsekvenser, og det samme har for mye oksygen da det skaper oksidativt stress som for eksempel er linket til Parkinson og Alzheimer og akselererer aldringsprosessen (cellene dine ødelegges og dør) (1, 2, 3).

Øvelsen jeg har benyttet meg av er ganske enkel, men krever at du har mulighet til å finne ro i noen minutter (helst 10 – 20 minutter men du kommer til å kjenne at det hjelper bare de første minuttene). Det jeg gjør er å puste inn, holde pust, puste ut, holde pust og så gjenta – med 4 sekunder for hvert steg:

1) Bruk 4 sekunder på å puste inn
2) Bruk 4 sekunder på å holde pusten
3) Bruk 4 sekunder på å puste ut
4) Bruk 4 sekunder på å hode pusten
5) Gjenta

Om du synes 4 sekunder er litt for lenge, så kan du prøve med 3 sekunder på hvert steg. Det essensielle her er at du ikke skal anstrenge deg.

Så jeg slipper og se på en klokke mens jeg gjør øvelsen har jeg enten en god gammeldags klokke ved siden av meg som lager lyd for hvert sekund, eller jeg holder tellingen i hodet. Det jeg også prøver på mens jeg gjør øvelsen er å slappe av musklene og koble ut hjernen (ikke alltid like lett). Etter selv noen minutter så vil du kjenne en letthet i kroppen og i en travel hverdag så kan du fortsette med oppgavene dine, men forhåpentligvis i en tilstand som ikke er fullt så stresset og hvor du er med tilstede i det du gjør.

Noen morsomme gadgets

Avslutningsvis må jeg, som den gadget mannen jeg er, dele noen apper jeg har funnet som man kan leke med i forbindelse med pusteøvelser og stress:

Do as One

Har både en app til Iphone og en webside som hjelper deg gjennomføre pusteøvelsen (Du hører en lyd for inn og utpust). Les mer og last ned her.

Stress Doctor

Denne er litt fiffig. Ved å bruke kameraet så måler denne appen pulsen din og variasjonen i intervallene mellom hjerteslagene dine. Slik kan den kalkulere din optimale pustefrekvens som igjen reduserer stressnivået ditt. Appen tegner løpende en graf og ditt mål er å sørge for at kurvene blir så myke som mulig. Pust inn når kurven nærmer seg bunnen av skjermen, og pust ut når den er nær toppen av skjermen. Verdt å prøve 🙂

Du kan laste ned Stress Doctor her.

Lykke til!

Jeg håper dette pirret interessen og kan hjelpe alle som sliter med en stressfull hverdag. Personlig har jeg erfart at det vanskelige er å tillatte seg selv den lille pausen for å gjøre øvelsen, men jeg kan love deg at du kommer til å føle deg mye bedre etterpå – selv etter noen minutter 🙂

God helg!

 

Referanser:

(1) http://mariusblomstervik.no/behandling/ 

(2) http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/24/buteyko-breathing-method.aspx

(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Oxidative_stress

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR