Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Elsker du deg selv?

Følelser. Det er noe vi alle har, men som vi snakker så mye om. Og for oss med diabetes kjenner vi på det daglig, og at det skapes negative tanker rundt sykdommen er det ingen tvil om. Men diabetes eller ikke. Faktisk viser forskning at så mye som 70% av våre daglige tanker er negative. Så kanskje på tide å ta kontroll?

Hvordan jeg ble klar over mine egne negative tanker

Det tok sin tid før jeg selv ble klar over hvor mye mine tanker og følelsene skapt av dette hadde av innvirkning på diabetes og min helse. Igjen og igjen så jeg at jeg selv med mitt lavkarbo kosthold og gode treningsrutiner ikke klarte å oppretteholde et godt blodsukker. Noe annet lagde krøll. Og krøllet viste seg å komme fra et sted mellom øra.

Fra jeg fikk den selvinnsikten har nysgjerrig undersøkt hvordan jeg kan forbedre tankemønsteret, og det har vært alt annet enn en enkel vei. Det som stort sett skjer at at jeg finner noe interressant, prøver det, men så faller det ut etter kanskje en uke. Med andre ord ikke akkurat lenge nok til å etablere en god rutine eller se noe stor effekt. Nedturen av å ikke klare å gjennomføre skaper mer negativitet, og sånn kan ønske om å gjøre en positiv endring ende opp med det motsatte.

Heldigvis har jeg lært nå at dette er ganske normalt at dette skjer, og gir mer derfor ikke den straffen med negativt selvsnakk som hørte med før. Grunnen til at man ofte gir opp er fordi det etablerte tankemønsteret, mitt ego, vil gjøre alt det kan for å få leve videre. Enhver endring vil derfor være en trusel som det vil gjøre sitt beste for å beskytte seg mot.

Kanskje kjenner du deg igjen fra de første gangene du prøver meditasjon. Du legger deg ned, men så merker du at puten er litt ubehagelig. Det er litt for varmt eller for kaldt. Og hva er den lyden jeg hører over hos naboen? Hodet er en mester i skape støy som distraherer, og over tid resulterer det i at det tankemønsteret som ikke gavner meg får lov til å sette mer og mer rot.

En enkel måte å rydde opp i støyen

Selv om det har vært mye frem og tilbake har allikevel kunnskap sneket seg inn, og noen ting har med sin banale enkelhet også festet seg.  Et eksempel på dette er boken «Love Yourself Like Your Life Depends On It» av Kamal Ravikant. Med sin 68 sider har ikke jeg funnet en bok som raskere og enklere kan løfte en ut av negative tanker og bytte det ut med et smil rundt munnen.

Boken handler om Kamal sin egen ferd ut av tung depresjon, og hvordan han på sitt laveste inngikk en kontrakt med seg selv om å fra den dagen elske seg selv. Og det her han traff en nerve. For elske seg selv? Man kan elske sine barn, kone, dyr osv., men seg selv – det var nytt for meg.

Og det er her ligger noe av problemet og som ga meg en aha opplevelse. For hvor når jeg så tilbake på livet ble det ganske klart at flere valg i livet nok ikke hadde blitt tatt om jeg hadde satt meg selv og det jeg faktisk ønsket først. At jeg hadde elsket meg selv høyt nok til det.

Men ikke bare det. De gangene jeg opplever dårlig kontrollert blodsukker ser jeg at det ofte bunner i negative tanker og følelser, og hvis jeg elsker meg selv hvorfor vil jeg da tillate at slike tanker får eksistere og ta plass i mitt hode? På lik måte som Kamal inngikk jeg min egen tilsvarende kontrakt og siden den dagen har jeg fått en ny venn. En som passer på meg og som vil meg kun det beste. Og det beste er at vennen er meg selv.

Hvordan elske seg selv

Siden hele konsepetet er banalt enkelt så er det også like enkelt å gjennomføre selv. Og om du leser dette og blankt avskriver det som en mulighet til et mer positivt sinn så oppfordrer jeg deg at du tenker deg om en gang til. Kanskje er ditt ego som prøver å beskytte deg mot endringen.

Så hva gjør du? Enkelt. Si til deg selv at du elsker deg selv – og kjenn på følelsen. Ja, det kommer nok først til å føles ganske ubehagelig. Men kjenn følelsen av kjærlighet, og istedenfor at du retter den mot noen andre retter du den mot deg selv. Det er lov og du fortjener det.

Forhåpentligvis gir det deg mersmak, og etterhvert begynner man å bytte ut det negative selvsnakke med «Jeg elsker meg selv». I dusjen, på toget, i skogen: «Jeg elsker meg selv».

Fire enkle ord som repetert nok ganger endret mitt sinn, og jeg håper det gjør det samme for deg.

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentar
  • En del av det spekteret som – til tross for «begrensninger» som en kronisk fysiologisk forstyrrelse medfører – og som gjør at en flyter uanstrengt høyt i vannet …

    Positiv innstilling -opp, opp og gjerne mere opp.
    https://www.youtube.com/watch?v=kZ-JAV6rWiE

SKRIV EN KOMMENTAR