Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Bedre fordøyelse med linfrø

Som jeg skrev om i innlegget, «5 år med diabetes – tid for refleksjon«, så opplever jeg tidvis problemer med fordøyelsen. Den stopper rett og slett opp hvilket ikke bare er ubehagelig, men det slår også ut negativt på blodsukkeret. For å finne en løsning på dette har jeg i en periode prøvd ut flere ting for å få fart på sakene, og linfrø er den som ser ut til å fungere best.

Hva er definisjonen på forstoppelse

I følge det Store Medisinske Leksikon så er «begrepet er vanskelig å definere, fordi man har svært varierende forhold til hva som er normalt. En mye brukt definisjon er avføring sjeldnere enn to ganger per uke.» Men et tegn på at noe ikke er som det stemmer er hvis avføringen er hard. Faktisk så er det utviklet et graderingssystem for som heter «Bristol stool chart» hvor du kan sammenligne avføringen med kart. Jeg var en type 1, så ingen tvil om at noe måtte gjøres.

Hva skaper forstoppelsen hos meg

Det er vanskelig å peke på helt konkrete ting, men for min del opplever jeg at forstoppelsen er nesten garantert i etterkant av en utskeielse. Et godt eksempel på dette er et selskap med god mat og drikke. Selv om jeg passer på å holde meg til lavkarbo alternativene, så blir det som regel litt mer karbohydrater enn vanlig samtidig som jeg spiser mer. Alkoholen øker matinntaket i tillegg til karbohydratene i glasset, og legger man til slutt på at en slik kveld gjerne blir sen og går ut over søvnen så har vi nok faktorer til at kroppen min går i vrange.

Og med vrange mener jeg treg fordøyelse, forhøyet fastende blodsukker, at det er vanskeligere og få ned blodsukkeret og et generelt dårligere humør. Om humøret skyldes de andre faktorene eller at det er lite oppmuntrende og lese av blodsukkermåleren er jeg ikke helt sikker på. Moro er det hvertfall ikke, og at det hele skaper en negativ spiral som gjør at man også legger på ekstra lag med stress.

Stress er også en trigger jeg ser går igjen i forhold til fordøyelsen, og selv om jeg tar frem selskapeligheter som hoved triggeren så har jeg også opplevd at perioder med høyt stressnivå har trigget tilsvarende forstoppelse.

Jakten på løsningen

Uansett hva som er trigger, så har jeg med forstoppet mage og nedstemthet vært rimelig interessert i å få finne en løsning. Ja, man kan si en løsning er å stå over hele festen men for min del er fest og moro noe jeg ikke ønsker å fjerne fra min ellers ganske strikte livsstil. Da ønsker jeg heller å finne ut hva man kan gjøre for å hjelpe kroppen når problemet oppstår. For det er ikke ofte jeg er på fest, men da kroppen først har kommet i vrange kan problemene i etterkant vare i over en uke.

Faktisk så hadde jeg en periode etter jul som varte veldig lenge, hvilket resulterte i at jeg prøvde tarmskylling. Det skal sies at det lå ganske langt inne å prøve dette da det er vanskelig å finne gode kilder på effekten av det. Men etter en periode med full stopp var det bare å prøve, og jeg kommer til å skrive et eget innlegg om denne opplevelsen senere. Det korte svaret? Jo, det fungerer.

Men selv om dette fungerte så er jeg ikke interessert i å være avhengig av slik behandling, så jeg har vært på søken etter hva jeg kan gjøre i det daglige for å holde fordøyelsen ved like. Jeg prøvde først en blanding av fiberhusk og vann, men dette ga ikke noe resultateter. Det skal også sies at denne blandingen smaker vondt. Jeg prøvde også et kosttilskudd som heter SuperZym, uten at det løste problemene.

Det var ikke før etter en tur hos min fastlege at jeg ble tipset om spise linfrø som har svellet i vann i 12 timer. I min søken etter løsninger hadde kommet over at linfrø kunne hjelpe, men prøvde det først bare ved å spise det rått eller som en del av smoothien min. Det viste seg at nøkkelen var å la det få svelle i vann. Dette har nå blitt en del av min daglige rutine, og til frokost og til middag spiser jeg en liten blanding på ca 1 ss. Tidsrommet mellom disse måltidene er også ca 12+ timer, så det passer perfekt og spise og gjøre klar til neste måltid. Linfrø blandingen har jeg i kjøleskapet.

Så om du kjenner deg igjen i noe av min beskrivelse eller om avføringen din ikke er innenfor normalen i «Bristol Stool Chart» er linfrø en billig og enkel løsning man kan prøve. Linfrø er også lavkarbo vennlig med bare 1,6 g per 100 g.

En liten advarsel

Jeg har kommet over noen artikler som viser til at linfrø er giftig da det inneholder noe som heter cyanogene glykosider som gjøres om til cyanid (blåsyre) i kroppen. Det var først og fremst en KK artikkel som gjorde meg oppmerksom på det, men når jeg sjekker utenlandske sider så er ikke alvorligheten av dette like stor, og at man skal ha i seg ganske store doser for at det skal skape problemer. Mine 2 ss om dagen er derfor innenfor de rådene man finner i KK artikkelen, og godt under hva jeg kan finne andre steder på nettet.

Men hva er det egentlig som skjer i tarmen? 

Mine erfaringer med diabetes og fordøyelsen har gjort meg veldig interessert i hva som skjer i tarmen. Dette organet har gjennom bøker som «Sjarmen med tarmen» og nyere forskning fått mye oppmerksomhet og det bør det absolutt få. Dette organet danner fundamentet for vårt immunforsvar og vår helse, og ser ut til å være nært knyttet til hvordan diabetes type 1 oppstår. Jeg holder derfor med å sammenfatte den forskningen som er gjort innenfor probiotika, vil snart dele dette med dere. Stay tuned 🙂

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
  • En spiser for mye og for ofte. Det blir sjelden perioder og pauser med nødvendig hvile og restitusjon i fordøyelsesprosessen.
    Hele systemet blir stresset og presset. Fettlagring og overvekt kan bli en naturlig følge.

    Helt klart har et oppfylt fordøyelsessystem innvirkning på blodsukkeret.
    Og desto mer hvis en ikke har en robust egenproduksjon av insulin.

SKRIV EN KOMMENTAR