Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Sukker, avhengighet og helse

Vårt forrige innlegg viser forskningsjuks i sukkerindustrien. De fleste av oss blir eksponert for store mengder sukker hver dag. For det om de fleste med diabetes er forsiktig med sukker, så vil likevel denne artikkelen være aktuell. Det er nemlig en type avhengighet vi ikke snakker så mye om, men som flere bør være klar over eksisterer. Sukkeravhengighet.

”Hvis du spiser opp maten din nå så kan du få en is etterpå” eller ”nå har jeg vært så flink at jeg fortjener en sjokolade”.

Hvor mange har hørt, eller sagt disse setningene?

Sikkert mange. Det samme gjelder for meg. De er jo egentlig veldig uskyldige, og vi tenker ikke på at når vi spiser denne isen, eller sjokoladen skjer det også noe i belønningssenteret i hjernen. Sukker er et psykoaktivt rusmiddel og mye forskning de senere år viser effekt på hjernens belønningssystem. Det samme belønningssystemet som utløses ved bruk av andre rusmidler.

Sukker er det første rusmiddelet en avhengighetsdisponert hjerne stifter bekjentskap med. Om man i tidlig alder blir eksponert for mye sukker, da er sjansen stor for at man utvikler avhengighet til rusmidler senere i livet. Sukker er så mye som sju ganger mer avhengighetsskapende en kokain.

Nå er ikke alle disponert til å utvikle en avhengighet, men er en av dine foreldre avhengig av enten sukker, alkohol, sigaretter, eller rusmidler har du 50 % større sjanse for selv å utvikle en avhengighet. Gjelder det begge dine foreldre øker sjansen til 80 %.

Sukkeravhenighet

Vi snakker ikke så mye om sukkeravhengighet i Norge. Det er ikke en allment akseptert form for avhengighet. Alle vet at en alkoholiker ikke kan drikke, men ingen tar en sukkeravhengig alvorlig. Å komme til et stort kakebord kan for en sukkeravhengig være utfordrende. De fleste tror det er mildere form for avhengighet. Det er det ikke! Faktisk er denne formen for avhengighet den vanskeligste å behandle.

Alle vet at hvis du ikke spiser så vil du til slutt dø. Vi spiser derfor opp til flere ganger hver dag. Sukker er i tillegg tilgjengelig over alt. I mange tilfeller hvor en har blitt kvitt en avhengighet av et et rusmiddel, så erstattes det med sukker. Da har man ikke blitt kvitt avhengigheten, bare byttet det ut med noe annet

Sukker må vel være mye bedre enn et opiat tenker du sikkert nå. Mulig er det også det, men en avhengighet som gir energitap, humørsvigninger, indre stress, inflammasjoner, søvnforstyrrelser, depresjon, utmattelse, hormonforstyrrelser, hodepine, migrene, infeksjoner, benskjørhet, herte-kar, stress, soppinfeksjoner, agressivitet, for tidlig aldring og konsentrasjonsvansker, er vel også ganske alvorlig?

I tillegg sliter sukkeravhengige også med skam, skyldfølelse og alle andre følelser en avhengig sliter med. Mange har i tillegg en kraftig overvekt som fører med seg en rekke andre utfordringer og belastninger. Blant annet faren for type 2 diabetes.

En sukkeravhengig er også gjennom en form for ”avrusning” ved starten av en behandling. Man svetter mye, blir kvalm, skjelver, humørsvingninger, hodepine og andre avgiftingsreaksjoner.

Det gjelder ikke bare raffinert sukker. Hvetemel påvirker hjernens belønningssystem på samme måte, faktisk raskere enn sukker. Både korn, ris, juice etc inneholder sukkerarter, alle gir en avhengig godfølelsen der og da.

Barns sukkerforbruk

Har du noen gang tenkt over hvor mye sukker barn spiser hver dag? Har du ganget det opp med hvor mye det blir pr uke, pr måned og pr år?? Helt sikkert ikke. Jeg vil tro at du ved å logge en helt vanlig dag ville fått sjokk over hvor mye sukker en liten kropp må håndtere. En liten burk smoothie som jeg ser mange barn drikker, inneholder ca 3 ts sukker. Spiser de i tillegg en yoghurt, vil det bli nye 3 ts. Så har du brød, pasta, forkostblandinger, eplejuice og kanskje av og til en bolle, eller en liten sjokolade. Alt dette blir utrolig mye glukose som en stakkars liten lever må håndtere. Det vil også gi et svingene blodsukker, for noen hyperaktivitet, konsentrasjonsvansker, dårlig immunforsvar, mindre opptak av næringsstoffer fra tarmen for å nevne noe.

Ingen vil dette for barna sine, og jeg vil tro alle gjør det de gjør i beste mening. Det er nok heller ikke sjokoladen den ene gangen som vil skade barnet, men summen av alt sukker gjennom et helt år, et helt liv. Barn legger grunnlaget for en god helse i oppveksten. Næringsmangler tidlig i livet kan gi store utslag på helsetilstanden senere. Også under oppveksten. Barn har en hjerne som skal vokse, et skjelett som skal være sterkt nok til å holde kroppen oppreist i mange, mange år. Da er riktige byggeklosser veldig viktig.

Dette gjør sukker med kroppen din:

 • Øker inflammasjon
 • Svekker immunforsvaret
 • Tapper deg for mineraler og vitaminer
 • Svekker de gode bakteriene i tarmen
 • Øker fettlagrene
 • Gir konsentrasjonsvansker
 • Øker uønsket sopp i tarmen
 • Gir svingende blodsukker
 • Øker utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen
 • Gir dårlig tannhelse
 • Skaper avhengighet
 • Etc, etc

Likevel tilsettes sukker i en mengde ulike matvarer. Det står lett tilgjengelig ved utgangen av kassen i butikken. Det reklameres for juice og brus. Vi gir det til barna våre i en eller annen form hver dag. Det selges i kantiner, på sykehus og ved idrettsarrangementer. Når vi skal kose oss, spiser vi ekstra mye sukker.

Er det virkelig nødvendig?

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
 • Et interessant innlegg – mange punkter mot at sukker er et nøytralt sammensatt næringsemne, det siste punktet «etc., etc.» sier jo også sitt.

  Noen drister seg til å kalle sukker for «gift» eller «saktevirkende gift».
  «Røyking dreper» er jo også et modig begrep, men dessverre sant. Og sukker?

  I følgende program vist på NRK inngår noen av de punktene om sukker som nevnes i Nina Husø’s innlegg.
  https://tv.nrk.no/program/koid26000915/ei-sukkeravhengig-verd

   • Mange vet/antar at de spiser for mye sukker – men, man må være enig med seg selv for å kutte ned på sukkerinntaket.

    En avstemning knyttet til en online avstemning med rundt 3.500 stemmer:

    Er det for mye sukker i kostholdet ditt?
    – Nei, jeg passer på å spise sunt (29 %)
    – Ja, jeg er redd for det (57 %)
    – Ikke umulig, men det blåser jeg i (14 %)

 • Har i mange ulike sammenhenger, der personer det gjelder ikke har noen bestemt diagnostisert sykdom eller svekkelse – men en generell periodevis følelse og tilstand av uvelhet – og har så fått beskjed av sin lege om å kutte sterkt ned på bruken av tilsatt raffinert sukker. Det må jo bety at det egentlig er en enighet, holdning og forståelse blant helsepersonell om sukker som næringsmiddel og implisitt at det må tas individuelle hensyn – det er svært så ulikt hva den enkelte kan tåle daglig eller over tid.

SKRIV EN KOMMENTAR