Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

En historie om industristøttet forskning og hvordan du ble lurt

Det skal ikke være litt å finne ut hvem man kan stole på, og dessverre virker det som personer og bedrifter med bruker sin makt og innflytelse på helt andre ting enn din helse. Et av de groveste eksemplene på dette har nå blitt avdekket i en studie publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA)

En historie om industristøttet forskning

Forskning koster penger, og ofte er ikke den offentlige systemet sin lommebok dyp nok. Det er da det er fint det finnes firmaer der ute med dypere lommer som kan sørge for at viktig forskning blir utført – eller er det det? Dessverre ser man gang på gang at denne type forskning kan lede til helt andre resultater enn det som faktisk er sant. Pengene bestemmer, og i JAMA sin studie avdekkes det at det var  «The Sugar Research Foundation»(nå kalt «The Sugar Association») sine penger som fikk bestemme. Og jammen fikk de mye for pengene.

La oss ta det fra starten, tilbake til 1962 . Allerede på den tiden begynte det å komme frem en del studier som knyttet sukker til hjertesykdommer, noe som skapte uro hos «The Sugar Research Foundation» og man begynte så smått og legge planer for hvordan man kunne gjøre noe med denne situasjon. Og i 1965, etter en ny fellende artikkel publisert i New York Herald Tribune, ble planen satt til livet under det mystiske navnet «Project 226». Målet: Betale forskere hos Harvard universitetet for en artikkel som ville frikjenne sukkeret og dens knytning til hjertesykdommer. Kostnad: ca. 400,000 kroner.

I 1967 var rapporten klar og ble publisert i «New England Journal of Medicine». Ikke overraskende fant man ingen ting som knyttet sukker til hjertesykdommer, men noe måtte jo få skylden, og skurken ble kolesterolet og fett.

Så for ca 400,000 kroner klarte altså en industri å gjøre om på både vår oppfatning av hva som skaper hjertesykdommer, og hvordan forskere så på knytingen mellom vårt kosthold og hjertet. Noe som har ført til at vi selv den dag i dag ser stor motstand for fett i kostholdet, og hvor sukker og karbohydrater er en stor del av vårt kosthold.

Hvem skal man stole på? 

Det er det som blir det store spørsmålet. I JAMA studiet konkluderes det med at man ikke bør vektlegge industristøttet forskning innen kosthold når man skal utarbeide offentlige retningslinjer, men hvor lett er det å gjennomføre. Ta rapporten fra Harvard som eksempel, så ble det aldri offentliggjort at det var «The Sugar Research Foundation» som betalte for den.

For min egen del viser denne studien igjen hvor viktig det er at man tar en aktivt tak i sin egen helse, og finner ut hva som fungerer for sin kropp. Vi er heldig i dag som kan ta prøver for det meste, og sammen med god dose sunn fornuft og ekte mat kommer man langt.

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentar
 • Ulike uavhengige kilder online mener mye av det samme som er listet under.
  Helt tydelig knyttes sukker spesifikt til utvikling av diabetes.

  Here are 10 disturbing reasons why you should avoid added sugar like the plague.

  1. Added sugar contains no essential nutrients and is bad for your teeth.
  2. Added sugar is high in fructose, which can overload your liver.
  3. Overloading the liver with fructose can cause non-alcoholic fatty liver disease.
  4. Sugar can cause insulin resistance, a stepping stone towards metabolic syndrome and diabetes.
  5. The Insulin resistance can progress to type II diabetes.
  6. Sugar can give you cancer.
  7. Due to its effects on hormones and the brain, sugar has unique fat-promoting effects.
  8. Because it causes massive dopamine release in the brain, sugar is highly addictive.
  9. Sugar is a leading contributor to obesity in both children and adults.
  10. It Ain’t the fat… it’s SUGAR that raises your cholesterol and gives you heart disease.

SKRIV EN KOMMENTAR