Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Diabetes og kvinnelige hormoner

Det hadde vært utrolig enkelt tenker jeg, om det bare hadde handlet om riktig kosthold. Da hadde mitt blodsukker vært flatt som havet, med kun naturlige svingninger. Så enkelt er det dessverre ikke. Vi har skrevet flere innlegg om stress, søvn, trening etc, og hvordan det påvirker blodsukkeret. Både negativt og positivt.

Det er ikke alt vi blir opplyst om når vi får en diagnose. Mye fordi vi alle er forskjellige, og at det i tillegg er ca tusen ting som påvirker blodsukkeret vårt. Dette gjelder både kvinner og menn.

Men, vi kvinner har en del ting menn ikke har. Som menstruasjon, eggløsning, svangerskap og overgangsalder.

Det har blitt gjort veldig liten forskning på dette feltet, så det har vært vanskelig å finne dokumentasjon, eller svar på alle de spørsmålene jeg har rundt det. Vi kvinner opplever også dette veldig forskjellig. Noen har store merkbare endringer i blodsukker under mens- og eggløsning, andre ingen. Jeg blir derfor nødt til å dele litt av mine egne erfaringer i tillegg til den lille informasjonen jeg har funnet.

Det var ingen som fortalte meg at blodsukkeret ble høyere før og under menstruasjon. Men det tok meg ikke så lang tid å registrere akkurat det. Det som tok litt lenger tid var å skjønne at det samme skjer under eggløsning. Jeg har ikke erfaring med diabetes i svangerskap og overgangsalder, men om noen av dere der ute vil dele, er jeg veldig takknemlige for det.

En av grunnene til at det er gjort få studier er at det er vanskelig å finne nok kvinner om er villige, eller har tid til å bli med på en slik studie.

«Forskning»

Det er noe som tyder på at man under menstruasjonsperioden har en redusert insulinfølsomhet. Dette fører til at den insulinmengden man vanligvis tar ikke er nok til å senke blodsukkeret. Noe som igjen kan føre til hyperglykemi, eller høyt blodsukker.

Studier og rapporter viser at redusert insulinfølsomhet kan være relatert til hormonsvingninger under ulike faser av menstruasjonssyklusen. Eller fra symptomer på PMS som oppblåsthet, kramper, og humørsvingninger.

Noen føler at insulinfølsomhet under menstruasjon ligner på daggryfenomenet, som enkelte personer med diabetes opplever.

I. Cramer var den første forskeren som så svingninger i blodsukkeret på grunn av menstruasjon. Hans funn ble publisert i Canadian Medical Association Journal i 1942. Han fant at 38% av kvinnene rapporterte at menstruasjon hadde endret deres diabeteskontroll. 70% av disse kvinnene rapporterte forverring og hyperglykemi. 30% opplevde hypoglykemi og bedre kontroll.
Studier viser både økt insulinfølsomhet eller ingen innvirkning.

Hormoner

En kvinnes reproduktive periode varer cirka 40 år, fra puberteten med første menstruasjon til overgangsalderen når den opphører. En kvinne er født med alle eggene hun noensinne vil trenge – cirka 300.000. Av de 100 til 300 som utvikler seg hver måned, blir  bare èn eller to modne, mens resten re-absorberes av kroppen.

Syklusen er dominert av to hormoner, østrogen og progesteron og det er i hovedsak disse to hormonene som i riktig forhold, står for vår horomonbalanse. Dette er hormoner som produseres av eggstokkene som en reaksjon på stimuleringen av follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH), som begge er kjønnshormoner og nødvendig for en normal menstruasjon.
Under menstruasjonen er nivået av både østrogen og progesteron på sine laveste nivåer.

Hos noen kvinner vil de hormonelle endringene som følger med menstruasjon føre til endringer i blodsukkernivået, hos andre ikke.

Vi kjenner alle vår egen kropp best, så ved å måle nøye disse dagene, vil vi kunne justere insulinmengden riktig sånn at blodsukkeret holder seg på et akseptabelt nivå gjennom syklusen. Og gjennom hele menstruasjonsperioden.

Ofte merker vi det på blodsukkeret to til tre dager før menstruasjon, men noen kan også merke det tidligere. Blodsukkeret stabiliserer seg gjerne den dagen man får mensen, eller like etterpå. Noen kan også merke at blodsukkeret blir bedre under mens. Personlig så ser jeg at blodsukkeret er høyt i ca en uke rundt denne perioden. Jeg er da nødt til å øke insulindosen for å kunne holde blodsukkeret nede. Under eggløsning kan jeg våkne med en fastende blodsukker som er dobbelt så høyt som normalt, dette stabiliserer seg som regel etter en dag eller to. Det tok meg en stund å finne ut av dette, men nå vet jeg hva som skjer i kroppen og stresser ikke med det lenger

I og med at vi er så forskjellige forstår du sikkert at det er vanskelig å utføre forskning på dette feltet. Hormoner er sammensatt og det er så utrolig mange som spiller på samme lag og må være samstemte for at kroppen skal være 100 % i vater. Det kan derfor være grunn til å tro at det er dette samspillet som kan skape ulikheter. Hva vi spiser, tenker på, hvor mye vi sover, hvordan miljøet er i tarmen, stress etc. Alt dette vil påvirke hormonene i kroppen, som igjen påvirker vårt blodsukker.

I tillegg til at syklusen kan påvirke din diabetes, kan også diabetesen (type1) påvirke din syklus. Unge jenter med type1 diabetes får i snitt første menstruasjon ett år senere enn andre jenter. Voksne kvinner over 30 har i tillegg dobbelt så stor sjanse for å utvikle menstruelle problemer som:

 • lengre sykluser
 • lengre perioder
 • tyngre menstruasjon
 • tidligere overgangsalder

En dårlig kontrollert diabetes kan også gi økt risiko for vaginal soppinfeksjon, som igjen kan påvirke menstruasjonssyklusen.

Premenstruelle og hormonelle svingninger, sammen med et høyt blodsukker, kan utløse både kvalme og kramper under menstruasjon.

Vil du dele dine erfaringer?

Jeg ønsker mer kunnskap om dette feltet, da jeg er sikker på at det er noe alle damer kunne hatt glede av å vite/lære mer om. Om du har lyst til å dele dine erfaringer, kan du sende meg en mail på nina@diasensa.com. Jeg vil samle den informasjonen jeg får til et større og bedre innlegg senere. Det kan være til nytte for mange av oss, da det er utrolig lite informasjon å finne. Har du linker etc som viser til forskning, setter jeg også stor pris på det.

På forhånd tusen takk! Sammen blir vi klokere 🙂

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
 • Jeg vet ikke sikkert om dette stemmer, og prøver å finne i formasjon om hvorfor det er sånn, men min sykepleier fortalte meg at det var vanlig å ha uregelmessig mens når man har diabetes type 1. Er dette noe du vet noe om?

  • Hei Julia,

   jeg har aldri hørt at dette er vanlig. Om mensen er uregelmessig handler det om hormonforstyrrelser. Et ustabilt blodsukkeret vil påvirke homonbalansen vår negativt. Det kan være det hun mener??

   For å ha en mest mulig stabil syklus er det viktig å ha kontroll på blodsukkeret. Dette er enklest om man kutter ut sukker og raske karbohydrater. Dette gjelder også for dem som ikke har diabetes. I tillegg vil stress og sykdom også påvirke homonbalansen.

   Mvh,
   Nina Husø

SKRIV EN KOMMENTAR