Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Om fastende blodsukker og hvordan jeg får kontroll på det

En av de største og vanskeligste utfordringene jeg har med min diabetes er mitt fastende blodsukker. Med kombinasjonen av min livsstilsendring og den egenproduksjonen jeg har så tar jeg ikke noe ekstra insulin, hvilket fører til at jeg alltid (med noen få unntak jeg kommer tilbake til) våkner opp med høyt fastende blodsukker. Dette har gjort meg nysgjerrig. Hvorfor skjer dette, og er det noe man kan gjøre for å forbedre denne situasjonen?

Daggry fenomenet (Dawn phenomenon)

Det viser seg at problemet jeg støter på er ganske kjent, og til og med fått den spennende betegnelsen «fenomen». Her kunne jeg først trodd at dette var noe hentet rett ut fra X-Files, men så spennende er det dessverre ikke. Faktisk så inntreffer dette fenomenet hos alle mennesker og er en del av vår døgnrytme (cirkadiske rytme), for om morgenen skal vi våkne og komme igang med en ny dag og da trenger en del prosesser å starte i kroppen. Dessverre for oss med diabetes så har ikke alltid morgenstund gull i munn.

Det som skjer på morgenkvisten, rundt 04 om morgenen, er at kroppen skiller ut en rekke hormoner (veksthormoner, kortisol, glukagon og adrenalin), og disse hormonene gjør at blodsukkeret stiger. For en frisk person med normal insulinproduksjon så har ikke dette noe så si siden kroppen justerer automatisk med insulin, men for en med diabetes så blir det problemer.

For de med type 1 diabetes så har man ikke den naturlige insulinproduksjonen til å motvirke denne stigningen og for en med type 2 diabetes så produserer man insulinet, men man er resistent for det. Utfallet er derimot det samme: Blodsukkeret går opp om morgenen.

Leveren og dens rolle 

Dette er dog en simplifisering av prosessen, og for å få et bedre bilde av hva som skjer og hva man eventuelt kan gjøre for å minimere effekten av dette fenomenetså er det verdt å vie noen ord til ett organ – leveren. Selv om bukspyttkjertelen er det sentrale organet i forbindelse med diabetes, så ser jeg gang på gang hvor viktig rolle leveren har for blodsukkeret. Og med daggry fenomenet så er leveren med her også. For som nevnt over så skiller kroppen på morgenen blant annet ut glukagon, hvilket er triggeren for at leveren skal skille ut glukose.

Kroppen din lagrer glukose to steder – i musklene og i leveren. Dette betyr at om man har en lever som er fylt opp med glukose etter måltider (og her vil karbohydrater bidra mer enn protein og fett), så vil en proppfull lever på morgenen dumpe det den har av glukose ut i blodet og blodsukkeret stiger. Med andre ord så er helsen til din lever en viktig brikke for å holde kontroll på ditt fastende blodsukker.

Ikke alle opplever daggry fenomenet

Ut fra hva jeg har lest så er ikke dette fenomenet noe som inntreffer alle med diabetes, men tallene varierer så mye som fra 3% til 50% for de med type 2 diabetes og 25% til 50% for de med type 1 diabetes. En enkel test er å måle hva blodsukkeret ditt er når du legger deg, og hva det er når du står opp. Er det høyere på morgenen så har du mest sannsynlig daggry fenomenet, og om du tar insulin og avhengig av hvor høyt det er kan det være at du må justere dosen din.

Men i tillegg til insulin så diskuteres det en del på nettet hva som finnes av naturlige løsninger for å hanskes med dette problemet, og siden jeg ikke tar insulin er det veldig interessant for meg å finne en løsning her da det fastende blodsukkeret setter standarden for hvordan blodsukkeret hele dagen kommer til å bli.

Løsninger

Stå opp tidlig

Dette er ikke en løsning som stopper prosessen, men det sørger for at jeg ikke har høyt fastende blodsukker lenge. Hadde jeg vært umenneskelig så hadde det vært smart å stå opp i 04:00 – 05:00 tiden, men på en god dag så betyr det at jeg er oppe 06:00 – 06:30. I ferien har jo da dette ikke blitt opprettholdt.

Spise frokost

Dette er noe jeg ikke kan hoppe over, og som er så viktig for meg at frokosten er ganske uendret da jeg vet at den fungerer: En smoothie av en halv avokado, 2 egg, grønnkål, kokosmelk, 1 ss MCT olje. Smaker til med enten kanel eller lime. Høres ikke fantastisk ut, men for min del smaker den godt, metter lenge OG viktigst av alt – den stopper glukose prosessen i leveren.

Akkurat det med frokost er noe jeg har testet ut en del, og hvis jeg skipper eller ikke får i meg en solid frokost så fortsetter bare blodsukkeret og stige. Derfor er faktisk frokost det viktigste måltidet for denne karen.

Alkohol

Drikker du alkohol så får leveren din plutselig noe mer viktig å holde på med, hvilket gjør at om du drikker alkohol på kvelden så blir leveren din for opptatt med det til at den ikke skiller ut den ekstra glukosen på morgenen. Dette er noe jeg opplever ganske konsekvent, men det varierer hvor mye alkohol jeg trenger å drikke.

En bieffekt av alkohol som jeg har merket meg er at sulten går opp, og gjerne lysten på noe snack / søtt hvilket gjør at jeg kanskje får et lavt fastende blodsukker men at det straffer seg med at blodsukkeret mitt ikke går ned som det pleier i en lengre periode etterkant.

Alkohol er derfor noe jeg ikke bruker som et verktøy for å få ned mitt fastende blodsukker, og heller ikke noe jeg vil anbefale. Og de fleste av dere kjenner nok også til faren å gå for lavt om man tar insulin og drikker alkohol.

Snack før leggetid

Noen ganger hvis jeg er veldig sulten så kan det hende jeg tar en snack i form av nøtter eller ost før jeg legger meg, men jeg har ikke notert meg at det over tid gir et bedre fastende blodsukker. Men jeg har funnet nettsider hvor folk har rapportert det hjelper, så kanskje verdt et forsøk.

Kan også legge til her at det er gjort forskning som viser at inntak av resistent stivelse muligens kan forbedre insulin sensitiviteten, noe som igjen vil ha en positiv effekt på fastende blodsukker om det inntas kvelden før. Dette er noe jeg ikke har testet selv.

Eddik

Den mest lovende løsningen som jeg kom over i prosessen med å skrive dette innlegget, og som jeg da ikke har hatt muligheten til å teste ordentlig ut ennå, er bruken av eddik. En rapport jeg kom over viser positive resultater, og jeg ser også på forum at dette er noe personer rapporterer god effekt av. Nå er jo det å drikke eddik rent ikke en kulinarisk opplevelse, så man kan også ta dette i tablett form som f.eks denne.

 

Hva er dine erfaringer med fastende blodsukker? 

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
 • På slutten av innleggene i en bloggpost (24. mai 2016, oversatt) som har blitt fylt opp gjennom 8 år skiver en Robert Black …

  … «started hitting it hard» … med gurkemeie, eddik-kapsler, kanelkapsler med krom og melk tistel ekstrakt («Thistle Extract») ved sengetid, som sin løsning på «Dawn Phenomenon».

  Blogg-posten (administreres av en som selv har diabetes) – om å kontrollere dette «fenomenet».
  http://www.mendosa.com/blog/?p=232

  Om melk tistel.
  http://hvisvokser.com/article/melk-tistel-lever-anlegg

  Ellers tas temaet opp i mange artikler, men som oftest presenteres få løsninger. Langtidsvirkende insulin, om glokuselageret nevnes typisk.

 • Har ikke prøvd det meste av ulike kombinasjoner av det som nevnes som mulig innvirkende i blogg-posten.
  Glykoselageret er forsøkt begrenset til et for meg riktig nivå på kveldstid.

  Mer presis oversettelse (av mening): «started hitting it hard» … med gurkemeie og og melk tistel ekstrakt tre ganger om dagen og eddik-kapsler samt kanelkapsler med krom ved sengetid, som sin løsning på prediabetes-verdier for fastende blodsukker og «Dawn Phenomenon».

 • Takk for et informativt innlegg. Dette er noen år senere enn innlegget ble skrevet, men i tilfelle det er fler enn meg som kommer innom her så vil jeg tipse om å trene på kvelden. For meg hjelper dette, jeg har svangerskapsdiabetes med kun forhøyet blodsukker om morgenen (fastende), og ikke i forbindelse med måltider. Det kan jo samstemme med det du skriver om at dersom man har en proppfull lever om kvelden så pumper den ut sukker til morningen, mens hvis man får «tømt» litt på kvelden så har den ikke like mye. Trening på morgenen hjelper også (men da har man jo sannsynligvis hatt høyt blodsukker noen timer før man går i gang). Ellers etter å ha fulgt med på blodsukkerverdiene mine i noen uker nå ser jeg at det er summen av hvor «flink» jeg har vært til å spise riktig og trene over flere dager som påvirker morgenblodsukkeret. Vet dog ikke om disse tingene gjelder for mennesker med diabetes 1 og 2.

 • Jeg våkner også med høyt bs dersom jeg har hatt nattlige følinger uten å merke det…. alt handler dessverre ikke om mat / trening.

  Jeg kan ikke trene på kveldstid nettopp pga følinger om natten (uansett karbopåfyll)

SKRIV EN KOMMENTAR