Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Enkle metoder for å forbedre insulinsensitivitet

Til daglig har man med diabetes et forhold til insulin, men tenker du noen ganger på insulinsensiviteten? På lik linje med et riktig kosthold, så er metodene man kan bruke for å forbedre sensitiviteten nyttig for å gjøre hverdagen bedre med sykdommen, og de behøver ikke heller være så vanskelig å gjennomføre.

Hva er insulinsensitivitet? 

Kort fortalt så er insulinsensitiviteten sammenhengen mellom hvor mye insulin som trengs for å ta opp en gitt mengde glukose (sukker). Du er insulin sensitiv hvis du du trenger en liten andel insulin for å ta opp en gitt mengde glukose, og du er insulin resistent om du trenger mye insulin for å ta opp en gitt mengde glukose, et kjennetegn typisk for type 2 diabetes. For en med type 2 er det derfor et viktig mål og forbedre sensitiviteten, men av egen erfaring har også forbedret sensitivitet en positiv effekt for type 1 / LADA også.

Metoder for å forbedre sensitiviteten

Aerob trening (f.eks jogging)

Typiske aerobe treningsøvelser er sykling, jogging, svømming, dansing osv, og betegnes som øvelser du er i stand til å utføre over en lengre periode samtidig som hjertet, lungene og musklene dine jobber hardt. Forskning viser at man med umiddelbar virkning kan forbedre insulin sensitiviteten gjennom treningsøkter på 25 – 60 minutter, over 3 til 5 dager. Og føler du for at du trenger å starte i et litt lavere tempo så har vi gode nyheter for deg. Forskere har også sett forbedret insulin sensitivitet hos personer som i en uke gikk 2 korte turer på 25 minutter hver.

Med andre ord så bekrefter dette bare viktigheten av å være aktiv når man har diabetes, og det er som man ser ikke nødvendig å tro at man må gjøre det perfekt eller på verdensmester nivå. Det holder med en tur, og nå med sommeren er det jo nydelig enten om man velger skogen eller fjellet.

Om du trenger litt ekstra motivasjon for å starte aktivite kan jeg anbefale deg å ta en titt på det som finnes av helstrackere og skritt tellere. Det å skaffe meg dette har vært en stor motivasjonsfaktor for meg.

Anerob trening (f.eks vektløfting)

Om du derimot liker å trene styrke istedenfor, så har dette også vist seg å være effektivt for å forbedre insulin sensitiviteten. For personer med nedsatt glukosetoleranse, som personer med diabetes, viser forskning at det er mer effektivt i forhold til insulin sensitivitet om man flere sett med en høyere intensitet.

Tilskudd

Det finnes også noen tilskudd som kan ha en effekt på insulin sensitiviteten. Vær dog obs på at om du prøver dette, eller om du setter gang med noen av aktivitetene over så du følge nøye med på blodsukkeret ditt og justere insulin dosen etter behov.

Resveratrol

Resveratrol er et molekyl som finnes i vin, som har vist seg å være effektivt for beskytte hjertet og blodgjennomstrømning og kan forbedre insulin sensitiviteten. Det kan med andre ord være effekten av resveratrol opplever når blodsukkeret ditt går ned når du tar deg et glass vin. Dette er hvertfall noe jeg selv kjenner igjen.

L-Carnitine

L-Carnitine er involvert i kroppens metabolisme og beskyttelsen av mitokondrie, og er beslektet med forbindelser som kalles Acetyl-L-Carnitine (ALCAR). Disse type ALCAR har mange positive effekter, men for personer med diabetes er det verdt å trekke frem at den kan forbedre insulin sensitiviteten samt reparere senskader som følge av diabetes.

Mine erfaringer

Det var nytt for meg at det fantes tilskudd som kan forbedre insulin sensitiviteten, så jeg har ingen erfaring selv med dette annet enn at jeg ser jeg ofte har lavere fastende blodsukker de gangene jeg har drukket vin. Det gjorde meg nysgjerrig om dette har noe med resveratrol å gjøre, og er noe jeg har puttet på blokka for å prøve ut.

Når det gjelder trening så har jeg prøvd både aerob trening og anerob trening, og som forskningen viser så fungerer begge deler. I den siste tiden har jeg 5 ganger i uken tatt meg en joggetur på ca 20 minutter på morgenen på frokost, og jeg ser at dette gir meg et bedre blodsukkeret i løpet av dagen. Tidligere trente jeg høy intensitetstrening (HIT) med kettle bell vekter, og opplevde også her samme effekt. Problemet med HIT er at de fleste øvelsene jeg tok var ganske harde på beina, og det var derfor behov for en restitusjonstid på en til to dager. Dessverre synes jeg at effekten på blodsukkeret av treningen holdt i restitusjonstiden, og jeg ser nå at det er mer fordelaktig å ha en kortere og ikke fullt så hard treningøkt jeg kan gjennomføre daglig.

 

Hva er dine erfaringer med trening og insulinsensitivitet?

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR