Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Min nye måler og treningsvenn – Fitbit Charge HR

Etter å ha fått en anbefaling av en venn kjøpte jeg meg i vinter et aktivitets armbånd av typen Fitbit Charge HR. I første omgang så var jeg interessert i hva den kunne måle i forhold til puls og hjerte (HR står for heart rate), og om dette var noe jeg kunne bruke videre til å se sammenhenger mellom stress / følelser og blodsukkeret. Dette finnes nemlig et fysiologisk fenomen som heter HRV (Heart rate variability) som er variasjonen i tidsintervallet mellom hjerteslagene, og som man ser på med interesse fordi den kan blant annet gi en indikasjon på hjertesvikt, diabetisk nevropati og depresjon.

Siden jeg opplever gang på gang at det er en sammenheng mellom følelser og hvordan blodsukkeret er, så har jeg blitt mer og mer nysgjerrig på måter jeg kan måle dette på og ut fra hva jeg leser så kan HRV være interessant å følge med på. For eksempel leser jeg at HRV er knyttet til emosjonelle endringer og at HRV har vist seg å være redusert hos personer som rapporterer en større hyppighet og varighet av daglige bekymringer.

Det å kunne ha en måler på meg som kontinuerlig målte dette var derfor appellerende, men etter å ha kjøpt den og gjort litt mer research fant jeg dessverre ut at Fitbiten ikke hadde mulighet til å regne ut HRV og jeg var derfor like langt. Armbåndet havnet på hylla.

Men det tok ikke lange tiden før jeg traff vennen som hadde anbefalt meg armbåndet, og som la ut om hvordan dette armbåndet motiverte han til aktivitet. Kanskje var det en verdi i dette allikevel? Så med et nytt dytt begynte jeg å gå med armbåndet daglig, og ja det motiverte! Det å bare ha en skritteller aktiverer konkurranseinstinktet, og selv hvor banalt det er så er det alltid gøy når armbåndet begynner å vibrere og viser 10,000 skritt i displayet. Og selv om jeg ikke får målt HRVen jeg i utgangspunktet var interessert i, så er det interessant å følge med hvordan pulsen kan variere i løpet av en dag. For å ta et eksempel så har Fitbiten regnet ut at min hvilepuls er på 60, og jeg kan se at i en stressende hverdag (kontorarbeid) så ligger pulsen da ca 10 slag over  – altså rundt 70. Dette gir meg en passende oppvekker da man i en sånn situasjon gjerne glemmer man stresser seg (unødvendig) opp og et kjapt blikk på armbåndet får meg til å ta grep.

Det er dog trening den først og fremst har blitt utviklet for, og her har den blitt en god venn for meg. Jeg har den siste måneden testet hvordan en daglig joggerunde på morgenen har og si på blodsukkeret, og da gir Fitbiten den ekstra motivasjon når hodet sier du godt kan utsette den treningen til imorgen. Og hvis du lurer på blodsukkeret og jogging så ser det lovende ut. Det er ikke lange økten som trengs heller, da runden min er ferdig på ca 20 minutter. Jeg kommer med et nytt innlegg med mer informasjon om dette så fort jeg har fått satt meg mer inn i sammenhengene.

Så sliter du med å finne motivasjonen til å komme i gang med trening kan jeg anbefale deg å se nærmere på hva aktivitetsmålere kan gjøre for deg. Det finnes et hav å velge i mellom, og jeg skal ikke si at Fitbit er den beste på markedet da det kommer helt ann hva behovene dine er. Kanskje vil en enkel skritteller være en bra start?

Om det jeg skrev om HRV virket interessant så må du se etter litt andre type målere, og her er en liste over noen som kan måle dette for deg. Det som er er dumt med disse målerne er at for å få til en eksakt måling så må de festes rundt brystet, og siden det er den kontinuerlige sjekken jeg er interessert i så er ikke dette en praktisk løsning for meg. Jeg håper derfor det kommer noe nytt her i den nærmeste fremtid, og for å trekke frem et eksempel så er dette armbåndet kalt «Feel» noe å følge med på.

Bruker du et aktivitetsarmbånd? Isåfall hva?

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR