Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Kan mindfullness forbedre livet med type 1 diabetes?

Er det noe vi som skriver her på Diasensa opplever gang på gang så er det rollen vi ser tanker og følelser har og si på vår diabetes. For min del begynte jeg å bli klar over dette da jeg så at selv om jeg hadde gode rutiner på kosthold og trening så kunne blodsukkeret variere veldig, og det var ikke før jeg gikk igjennom min sporadisk førte dagbok at jeg så relasjonen mellom dårlige dager og dårlig blodsukker.

Siden den gang har jeg viet mye mer av min tid på det å forstå effekten av hva det som skjer i hodet har og si på helsa, og hvordan jeg bedre kan styre mine tanker og følelser i en positiv retning. Grunnen til det har to sider. Den ene fordi jeg ser at en positiv sinnstilstand har en direkte innvirkning på kroppen med dertil lavere blodsukker. Med det mener jeg at for eksempel samme type kosthold og treningsmønster gir forskjellige blodsukker avhengig av sinnstilstand. Den andre faktoren som er medvirkende til det lavere blodsukkeret, er rett og slett at ved at jeg føler meg bedre gjør jeg mer av de tingene som gjør helsa bedre. Jeg velger trener litt mer, spiser litt bedre og har en bedre relasjon til de rundt meg.

Men hodet er komplekst så en sinnstilstand er ganske flytende, hvilket betyr at en god dag fort kan bli en dårlig dag og vice versa. Noe jeg vil tro de fleste av oss kjenner seg igjen.

Det som er bra er at de observasjonene jeg beskriver også har fanget interesse i forskermiljøene, og et prosjekt starter nå i Skottland hvor de over en to-års periode skal sjekke om mindfullness kan hjelpe personer med kontroll over sin type 1 diabetes.

Som sikkert er tilfelle i mange andre land, så har 75% av de med type 1 diabetes i Skottland problemer med å kontrollere sin sykdom, og det forskerne nå ønsker å finne ut er om mindfullness kan føre til lavere blodsukker og reduksjon av frykt og depresjon.

Studien skal gjennomføres ved at deltagere får en innføring i mindfullness en gang i uken i åtte uker, samt at de skal praktisere det hjemme. Personlig er jeg usikker på om dette kommer til å gi noen gode resultater da jeg vet hvor vanskelig det er å endre et tankemønster som gjerne har satt seg over flere år, om ikke ti-år. Forhåpentligvis vil deltagerne få en smak av hva det kan gjøre for dem, og at det leder til at en mer langvarig endring som virkelig viser resultatene. Uansett så er det veldig spennende at det gjøres forskning innen sinnet og koblingen til diabetes da jeg tror det er mye her vi ikke er klar over.

«If you change the way people think, then you change the way they feel. We definitely know that anxiety and depression can be significant barriers to effectively managing diabetes, and by alleviating these we can give people the opportunity to invest more time and energy into looking after themselves if they want to do that. -Dr Andy Keen»

 

Har du observert hva din sinnstilstand har og si på blodsukkeret?

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR