Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Så høyt kan blodsukkeret ditt være før du får senskader på øyet

Hvor høyt langtidsblodsukkeret (HbA1c) kan være før man får senskader er noe vi alle med diabetes er opptatt av, men hva tallet faktisk er virker til å variere . Den informasjon de fleste av oss har fått av helsevesenet er at man bør ligge på mellom 7 – 7,5%, men i et studie jeg fikk tips om av en av våre lesere, ser dette tallet ut til å være for høyt om man ser spesifikt på senskader på øyet (retinopati).

I studien ble 700 menn og kvinner (gjennomsnittsalder på 52 år) undersøkt over 9 år. Deres fastende glukosenivå og HbA1c ble målt i denne perioden.

Av testpersonene hadde 235 diabetes, 227 hadde forhøyet fastende blodsukker og 238 hadde normale blodsukkernivåer.

I løpet av de 9 årene fikk 44 diagnosen retinopati: 19 av de hadde diabetes, 19 med forhøyet fastende blodsukker og 6 med norske verdier. Sammenlignet med de som ikke fikk retinopati, så var en fellesnevner for de 44 personene med retinopati et høyere gjennomsnittlig fastende blodsukker (130 vs. 106 milligram per deciliter) og et høyere HbA1c (6,4 % vs. 5,7 %).

Oppsummering

Sammenligner vi HbA1c hos de i studien (6,4 %) med målet som er satt av helsevesenet så det en del lavere, og jeg stiller meg da både spørrende og blir en smule bekymret om hva jeg selv setter som mål for et godt langtidsblodsukker ikke er så godt som jeg først trodde i forhold til senskader.

Faktisk sier den ene forskeren i artikkelen at de ut fra studien ønsker å komme med en anbefaling at man har en høynet risiko for retinopati om man har over 6,0 i Hb1Ac.

Hva er din erfaring med Hb1Ac og senskader? Får vi feil råd av helsevesenet?

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR