Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

3 gamle myter om diabetes

Diabetes 2 er en sykdom basert på intoleranse for karbohydrater, som rammer stadig fler i samfunnet. Det anslås at nærmere 10% av befolkningen kan være disponert for, eller allerede har fått en diagnose.

Vitenskapen har kommet langt i å hjelpe oss forstå årsaker, behandling og forebygging av diabetes, men det er fortsatt en stor mengde villedende utdatert og feilaktig informasjon der ute.

Det kan høres brutalt ut, men helsepersonell kan videreføre denne feilinformasjon.  Der de sammen med media og ulike «troverdige» helseressurser som Diabetesforbundet kan utilsiktet føre deg i helt feil retning.

Du kan ende opp med en vesentlig dårligere helse enn du hadde behøvd, med oppdatert informasjon.

Sannheten er at skolemedisinens syn på sykdommen er gammeldags.  Når man blir diagnostisert med diabetes blir de mange pasienter fortalt at de må ta blodsukkersenkende medikamenter for resten av livet, og de kan forvente at tilstanden blir verre etter hvert som de blir eldre.

Dette er en av mange myter.

Som diabetiker blir du spådd en dyster fremtid basert på medisiner for å dempe symptomer.  Men hva kan du gjøre?  Du lytter til legen din, tar medisinen du blir foreskrevet, og følger en anbefalt fettfattig diett uten å innse at du saboterer potensiale for en sunnere fremtid.

Fordi at alle, selv diabetikere, har potensiale for en friskere og bedre fremtid. Men det er noen populære myter som vi trenger å avkrefte hvis vi skal komme videre.

Hvilken er din type?

Type 1 diabetes, også kjent som «ungdomsdiabetes» er mye mindre utbredt enn type 2. Genetikk spiller en viktig faktor i denne varianten av sykdommen.

Som en konsekvens kan type 1 diabetikere ikke produsere hormonet insulin, og har behov for å supplere daglig for å overleve.  Det er riktignok noen få unntak, der man kan ha en svak insulinproduksjon med mindre behov for insulin.

På det nåværende tidspunkt er det ingen kjent kur for type 1 diabetes.

Imidlertid kan de med type 1 diabetes forbedre kvaliteten på livet og redusere alvorlighetsgraden av symptomene sine med riktig kosthold, mosjon, og livsstil.

Denne artikkelen vil i hovedsak fokusere på den mest misforståtte tilstanden – diabetes type 2.

 

Myte # 1 Diabetes blir gradvis verre.

Ifølge Mayo klinikken, American Diabetes Association, og læreplanen som for tiden blir undervist på de fleste medisinske skoler, er diabetes en progressiv sykdom.  Dette betyr at over tid vil tilstanden bli verre.  Leger blir undervist til å foreskrive insulin og blodsukkersenkende medisiner for å forsinke den uunngåelige utviklingen av sykdommen.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA sier derimot at «Diabetes kan forebygges og er kontrollerbar.» Dette er langt nærmere sannheten for diabetes type 2.

Tar vi en funksjonell tilnærming til tilstanden som inkluderer kosthold, trening, hvile, stressreduksjon, og tilskudd kan man stoppe sykdommen i sin utvikling.  Ikke bare vil tilstanden stabiliseres med de rette livsstilsendringer, men den kan også forbedre seg til å bli symptomfri.

 

Myte # 2: Det er ingenting du kan gjøre med det, diabetes er genetisk.

Det er absolutt en genetisk komponent til diabetes, så dette punktet er delvis sant.  I motsetning til enkelte arvelige trekk (som øyenfarge), utvikler ikke diabetes seg i et ensartet mønster.  Men noen mennesker er født med større sannsynlighet for å utvikle diabetes enn andre.  Om en gen disposisjon utvikler seg avhenger av mange miljøfaktorer (for eksempel kosthold, klima, eksponering for giftstoffer eller virus, stress, og trening) i tillegg til genetikken. Er du disponert blir livsstilsfaktorene enda viktigere å ta hensyn til!

Men selv når diabetes har utviklet seg, er det alltid noe du kan gjøre for å gjøre tilstanden bedre.  Hvor mye bedre avhenger av hvilken type av diabetes som du har.

 

Myte # 3: Så lenge du tar dine medisiner, er diabetes ikke noe problem å leve med.

Diabetes er vanlig i disse dager, mer enn 347 millioner mennesker over hele verden har diagnosen, og mange flere er pre-diabetiker.  Pre-diabetikere har et gjennomgående høyt blodsukker og en viss grad av insulinresistens.  Hvis de fortsetter med sin nåværende livsstil, vil de utvikle diabetes i løpet av kort tid.

De fleste konvensjonelle leger synes å ta en formell tilnærming til tilstanden, de forteller sine pre-diabetikere at de kan ha et «normalt» kosthold, og forsikrer dem om at medisiner tar hånd om et for høyt blodsukker, en resept kan skrives ut.

Dessverre gjør medisinene ingenting for å løse selve problemet.  Ja, folk med diabetes har høyt blodsukker, vi tester for diabetes ved å sjekke blodsukkeret.  Konvensjonell medisin i sin reduksjonistiske tilnærming løser «problemet» med høyt blodsukker, ved hjelp av et medikament for å senke nivået. Problemet er løst!

Som med all svekket helsetilstand, kan ikke diabetes løses bare ved å dekke opp det mest åpenbare symptomet.  Blodsukkeret er høy på grunn av en dysfunksjon andre steder i kroppen.  I tilfelle med diabetes er det en metabolsk tilstand basert på intoleranse for karbohydrater. Der utilstrekkelig insulinproduksjon eller insulinresistens finner sted.  Andre hormoner er ofte også involvert, inkludert leptin og kortisol.

Foruten høyt blodsukker, er vanlige symptomer på insulinresistens vektøkning, betennelser, tretthet, hjertesykdom, og nevrologiske problemer.

Medikamentene senker blodsukkeret, men med flere mulige bivirkninger. De adresserer ikke årsaken til sykdommen, eller andre symptomer.  Faktisk kan de fleste pasienter som tar blodsukkersenkende medikamenter oppleve andre symptomer enda mer alvorlig.

Poenget er at det finnes et godt alternativ til medisinering, når vi tar inn over oss hva som er den metabolske årsaken til diabetes 2. Et alternativ som adresserer årsaken.

 

Neste artikkel tar for seg hva som skjer med sukkeret når det forlater blodet…

 

Referanser:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0802743

https://www.nhlbi.nih.gov/health-pro/resources/heart/accord-trial

http://www.indremedisineren.no/2013/06/blodsukkersenkende-behandling-ved-type-2-diabetes-i-2013/

https://helsenorge.no/legemidler/bivirkninger-av-legemidler

 

 

Skrevet av

Funksjonell Helsecoach ved klinikk Verkstedet Oslo/Hadeland. Studerer for tiden ved Functional Diagnostic Nutrition (US). Tidligere sertifiseringer: Z-Health (2012), kostholdsveileder (2010), muskelterapeut (2009). 3P & NLP coaching (2008-2015). Skriver også på http://enkelhetenilivet.no/

Siste kommentar

SKRIV EN KOMMENTAR