Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Å tilrettelegge for et godt blodsukker

Jeg lærer stadig noe nytt, og slutter aldri å undre meg over alt som påvirker mitt blodsukker i den ene eller den andre retningen. Jeg har flere ganger skrevet at jeg har slitt litt med å få blodsukkeret ned til det nivået jeg vil at det skal ligge på. Mange ganger har jeg også tenkt at nå er ”den gode tiden” over. Jeg har i en periode vært nødt til å øke nsulindosene, naturlig nok. Har også tenkt litt på om jeg kanskje burde ta hurtigvirkende insulin før måltid, da jeg syntes det tok lang tid før blodsukkeret gikk ned igjen. Nå er blodsukkeret heldigvis tilbake på det nivået jeg alltid har ligget på, og det er nok fordi jeg nå gir kroppen min ro.

Infeksjoner og rusk i maskinereiet

Jeg har tidligere skrevet at jeg i fjor sommer hadde en mageinfeksjon etter en utenlandsreise. Jeg har klart å få sånn passe orden på magen, men har hele veien vært veldig var på for mye fiber. Jeg kan for eksempel ikke spise nøtter- og frø flere dager på rad, da vil tarmen bli irritert og jeg får diaré. Jeg vet jo at dette ikke er normalt, men jeg slo meg liksom til ro med at sånn har det blitt. Helt fra i fjor høst, hvor jeg trodde jeg ble ”bra” i magen igjen, har blodsukkeret mitt vært litt trøblete. Jeg har linket det til mye som har skjedd i livet mitt, ting som innimellom har vært utfordrende å håndtere. Psykisk stress vet vi påvirker blodsukkeret, og jeg har tenkt at det er jo ikke så rart om bukspyttkjertelen sliter litt ekstra nå. Fordet om stress nok også er en medvirkende årsak, alt henger jo sammen, så har det nok ikke vært den eneste grunnen.

Jeg har endelig funnet ut hvorfor magen er ugrei,  jeg har en betennelse i tykktarmen. Nøtter og frø er vanskelig for tarmen å fordøye, og når den i tillegg er betent, blir det verre. Så nå har jeg i en periode gått på en fiberfri diett. (ja det er ganske kjedelig, men noen ganger må man). Det vil si at jeg heller ikke har spist grønnsaker, disse fibrene har også vært for tunge for min betente tarm. At jeg over noen måneder har stresset tarmen med mat den har hatt problemer med å håndtere, vil også skape en stressreaksjon i kroppen, og dermed også en blodsukkerøkning. Nå når den får ro og fred til å hele seg, vil den slappe mer av og bli mindre stresset. Noe som igjen fører til at blodsukkeret kan normaliseres. Det er mange måter å stresse kroppen på, og en betent tarm gir veldig stress i systemet. Kroppen er et interessant maskineri, og som den nerden jeg er synes jeg dette er veldig spennende å observere 🙂

Jeg har vært hos en flink terapeut som har gitt meg homeopatmedisin, urter og andre remedier, og jeg er på bedringens vei. I tillegg tar jeg også litt akupunktur.  Jeg kjenner allerede at energien sakte men sikkert kommer tilbake igjen. Har jo lurt litt på hvorfor jeg har hatt så veldig lite energi, særlig nå når jeg tenker det egentlig burde være motsatt. Nå er jo egentlig alt på stell. Jeg har også innimellom følt meg litt deprimert, og det er en stor lettelse å kjenne at nå som tarmen blir bedre og bedre så kommer både energien og humøret tilbake igjen. Det er nok helt sant at vi også har en hjerne i tarmen, og at om alt ikke fungerer optimalt der så er det nesten ingenting annet som fungerer som det skal heller. Ikke får man tatt opp de næringsstoffene som man trenger for å holde hjulene i gang, i tillegg må kroppen jobbe på høygir for å hjelpe tarmen til å gjøre sin jobb så godt som mulig. Da blir mye annet satt litt på vent, det viktigste først!

Men, det som har vært veldig interessant å oppdage er at nå når jeg ikke spiser noe av det kroppen min ikke håndterer akkurat nå så er blodsukkeret helt supert. Det er lenge siden jeg har hatt et så stabilt og fint blodsukker. Jeg måler fastende på +/- 5 og måler sjelden over 8 i løpet av dagen. Jeg vet at om man spiser mat kroppen ikke håndterer godt, om man for eksempel har en intoleranse så stiger blodsukkeret mer. Men det var likevel overraskende å se at fordi jeg nå hjelper kroppen ved å gi den mat den lettere kan fordøye, så senker det blodsukkeret mitt også. Jeg er nå nede på den insulindosen jeg stort sett alltid har ligget på, mellom 6 og 8 enheter pr dag. Igjen, mitt blodsukkerapparat et fin duppedings som gir meg beskjed hver gang det er noe som ikke stemmer.

Det at også blodsukkeret øker når vi spiser mat kroppen har problemer med å håndtere gjør det jo enda mer utfordrende å velge riktig. Da er det ikke sikkert det hjelper kun å spise lite karbohydrater. Om du har en intoleranse mot noe av det du spiser hver dag, eller om du har en infeksjon eller noe annet som gjør at enkelte matvarer blir en ekstra belastning for kroppen, så er det ikke sikkert du får blodsukkeret ditt ned uansett hvor flink du er med kostholdet ditt. En intoleranse er ikke det samme som en allergi, og symptomer kan komme så lenge som 48 timer etter at du spiste varen, da er det heller ikke så lett å lokalisere hva det kan være. I tillegg har nok kanskje mange erfart at om du spiser mat når du er stresset, så vil du reagere annerledes enn om du har ro og fred rundt et måltid. Det er mye å ta hensyn til, men igjen så koker det ned til riktig balanse mellom stress, søvn, kosthold og trening.

Så hva skal man gjøre da?

Om du tror det er mat du reagerer på er det mange tester man kan ta for å få svar på det, men om man ikke vil, eller kan bruke penger på det er det også mulig å prøve å eliminere ut enkelte matvarer. Har du en mistanke om at du spiser noe du kanskje ikke tåler så godt, prøv uten i noen uker. Er det flere ting, så innfører du en og en matvare igjen med noen dagers mellomrom. Du kan jo se hva som skjer med blodsukkeret etter måltidet, og du kan også kjenne på kroppen de neste 48 timene hva den synes om det du har spist. Merker du ingen forskjell, er det bare å fortsette å spise akkurat den varen.

Dette kan være en ganske krevende prosess, men det er absolutt verdt det om det vil gjøre deg friskere. FODMAP kan være en årsak.

I tillegg må du sørge for å få nok søvn, det er da kroppen din restituerer seg. Stress mindre, ha det hyggelig, vær snill med deg selv og fokuser på alt som er bra i livet. Mye bra skjer om man begynner å bli bevisst på disse tingene.

Jeg skulle ønske at all denne kunnskapen om diabetes og blodsukker var tilgjengelig et sted når jeg fikk diagnosen. Nå vet jeg alle er forskjellige, men det jeg har erfart er at det med kosthold, trening og stressmestring er mye mer komplisert enn som så. Jeg håper at jeg ved å dele noen av mine erfaringer også kan hjelpe andre til å forstå mer av sin diabetes.

Har du selv noen erfaringer du vil dele med oss, er vi veldig takknemlig for det. Vi kan alle lære litt av hverandre.

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR