Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Trening: Når mindre gir mer

Jeg skal komme med innrømmelse: Jeg synes ikke trening er gøy. De dagene jeg har planlagt å trene har jeg stort sett en liten stemme i hodet mitt som prøver å snakke meg ut av det, men siden jeg vet effekten av den er så stor så vinner heldigvis fornuften (stort sett). Men nå i det siste har jeg gjort en oppdagelse som har gjort at effekten har blitt enda bedre, med følgen av økt motivasjon.

Så hva er det jeg har gjort?

Høy intensitetstrening

Da jeg fikk diagnosen gikk jeg ganske umiddelbart til forskjellige behandlere for å få hjelp. En av de var gjengen hos Verkstedet som lærte meg blant annet en mer effektiv form for trening, og det var her jeg først ble introdusert for begrepet HIIT eller Høy Intensitet Interval Trening, som veldig enkelt betyr at du gir alt du orker i korte intervaller. En treningsform som passer meg utmerket da jeg blir fort ferdig med treningsøkta. Men det som egentlig er enda bedre er effekten det har på blodsukkeret.

For selv om jeg nå benyttet meg av denne treningsformen i mange år, ser jeg nå at jeg tydeligvis ikke har presset meg nok. Jeg har trent hardt, og fått en god effekt men nå som jeg har økt tempo enda ett hakk så er effekten enda bedre, og det beste er at jeg kan gjøre det uten noen form for vekter eller annet utstyr, bare min egen kropp.

Egentlig så er ikke oppdagelsen jeg har gjort noe nytt heller, og det har vært gjort forskning på det som viser den positive effekten av HIIT og blodsukkkeret.

Enkel trening 

Så da er du kanskje interessert i å prøve selv? Det som fikk meg i gang var en video hvor de har samlet 70 cardio øvelser, så da var det bare å plukke noen som ikke så altfor avanserte ut, og prøve og gjett om det funket. Som et eksempel så hadde jeg 8,8 i fastende når jeg sto opp i dag tidlig, og etter en treningøkt (før frokost) og en lavkarbo frokost etterpå var jeg nede i 6,2 ca 2 timer etterpå. Hvis du har lest min historie så er min situasjon spesiell da jeg ikke tar insulin og klarer meg med min egenproduksjonen så lenge jeg er (og her forenkler jeg litt) strikt med kostholdet (lavkarbo), trener og håndterer stress. Men effekten av det jeg opplever vil ha meget gode resultater også for de som ikke egenproduksjon, og jeg vil faktisk komme med en liten advarsel om å være forsiktig første gang da man kan bli veldig sensitiv for insulinen man tar ved aktivitet. Jeg ber deg også om å ikke gå for «jeg skal bli verdensmester med en gang» tankegangen, så ta det pent og lytt til kroppen din.

Den videoen som har inspirert meg er lagd av Mens Health, så jeg ser at den kanskje er litt vel testoseron fylt og ikke treffer den kvinnelige delen av dere lesere like godt (bortsett fra at en veltrent mann i bar overkropp kanskje frister?) men jeg håper du ser enkelheten i denne type trening og eventuelt finner noen andre videoer på for eksempel Youtube. Faktisk så er den enkleste formen og komme seg ut  og løpe i intervaller.

De øvelsene jeg har plukket ut er følgende:

  • High-knee run x 2
  • Butt kicker x 2
  • Skater jump x 2
  • Slam x 2
  • Jeg utfører dem med sett som er 30 sekunder lange og har 20 sekunder pause. Hvis du ikke har trent på en stund må du føle på hvor lenge du skal holde på og hvor lang pause du trenger. Det viktige er at du skal få opp pulsen sin.
  • Med 2 repetisjoner av hver øvelse så betyr det at jeg er ferdig med økta på under 8 minutter. Ikke så galt det?

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR