Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Nyheter innen blodsukkermåling

Det har skjedd og det skjer mye spennende på teknologifronten når det gjelder diabetes, og for oss som lever med sykdommen betyr dette en enklere hverdag da noe av den ekstra jobben det er å ha sykdommen kan overlates til duppeditter av forskjellige slag. Bare innenfor blodsukkermålere har det skjedd en del, og mye av nyvinningene er faktisk tilgjengelig teknologi. Jeg er derfor overrasket over hvor dårlig denne informasjonen blir kommunisert ut til oss med diabetes, så her kommer derfor en liten oversikt over hva som er nytt og som du kan spørre pent (mase) om å få.

Kontinuerlig blodsukkermåling / Continuous glucose monitoring (CGM)

Dette er et type apparat som jeg tror har eksistert noen år, men som dessverre ikke har kommet for fullt til Norge ennå. Da jeg var i kontakt med mitt lokale sykehus for å høre om jeg kunne få en slik enhet var svaret at det fortsatt var oppe til vurdering om dette skulle tilbys. Noe av grunnen til dette er kostnaden som er ganske høy. En enhet som er ganske ny og tilgjengelig i Norge er Abbott sin FreeStyle Libre, som består av to enheter. Den ene er avleseren som ser ganske så lik en typisk blodsukkermåler, og den andre er selve blodsukkermåleren som ser ut som en slags pute du putter på overarmen. Denne puten har en varighet på 14 dager, og koster den nette sum av 790,-. Dette høres jo mye ut, men hvis man sammenligner det med prisen for teststrimler, og du måler deg for eksempel 5 ganger om dagen så er det faktisk billigere. Hvorfor et slikt apparat med helt klart kjempefordeler i forhold til teststrimmel apparatene ikke har gjøres tilgjengelig på samme måte er derfor uforståelig.

Som navnet tilsier gir nemlig disse apparatene en kontinuerlig måling av blodsukkeret ditt (hvert minutt), og du trenger bare å sveipe avleseren over puten for å sjekke. Apparatet kan også gi deg beskjed om du har en kraftig stigning eller senking av blodsukker, et varsel som er uvurderlig med tanke på føling. Et annet aspekt jeg synes er interessant er at man med en slik måling kan få en mye bedre forståelse av sykdommen. For eksempel er det mye lettere og se effekten av stress med en slik enhet.

En konkurrent av Abbott er Dexcom som har en ganske så tilsvarende enhet. Jeg har ikke fått gleden ennå til å teste ut noen av disse enhetene, men det jeg vet er at Dexcom har en fordel ved at avlesning gjøres på en annen måte. Enheten du fester på kroppen sender nemlig til en mottager (innen 7 meter), så du trenger ikke å scanne «puten» for å følge med. En videre fordel av dette er at mottageren kan kobles til trådløst nett og det er da det begynner å bli stilig, særlig for foreldre av barn med diabetes. For ved bruk av en tredjeparts løsning som heter Nightscout kan du følge med på blodsukkeret til barnet ditt, uansett hvor du er i verden – så lenge mottageren er koblet på nett og du er koblet på nett med en Iphone. Ganske heftig!

Vi har også et selskap i Norge som jobber med å utvikle en tilsvarende løsning for kontinuerlig blodsukkermåling, og hvis du ønsker å følge med kan du sjekket ut nettsiden til Prediktor Medical.

Måling av langtidsblodsukker (HbA1C)

Da jeg var hos diabetessykepleieren sist ble jeg ganske overrasket da jeg for å måle langtidsblodsukkeret kunne gjøre dette på lik måte som da jeg daglig sjekker blodsukkeret mitt, med et stikk i fingeren. Tiden hvor jeg måtte til fastlegende og fylle et lite reagensrør er tydeligvis over, og godt er det. Men det som er enda mer spennende er at du kan også skaffe deg dette apparatet selv slik at du kan følge med på ditt langtidsblodsukker. Et apparat jeg har kommet over er A1CNow som er tilgjengelig hos Amazon.com, og med dagens dollarkurs så koster den ca. 1500 NOK. Vær dog obs på at det kommer moms i tillegg. Jeg tror ikke dette er enhet du kan få på resept.

Har du selv kommet over noen andre nyttige blodsukkermålere, eller har du testet noen av de som er nevnt over?

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
  • Hei, en liten korreksjon, Freestyle Libre ikke gir varsel ved lavt/høyt blodsukker slik Dexcom gjør. Greit å vite om for de som sliter med følinger og f.eks. trenger varsling om natta.

  • Dexcom er ikke å få kjøpt!

    Hvor er det mulig å få tak i?

    Jeg bruker Freestyle Libre, her får du kun kjøpt 2 sensorer på 25 dager. Det er for dårlig for meg.

SKRIV EN KOMMENTAR