Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Ketogent kosthold og type1 diabetes

Den beste måten vi kan behandle vår diabetes på er å få stabilisert blodsukkeret. Spiser man et kosthold med mye karbohydrater vil blodsukkeret stige tilsvarende for så å stupe ned på grunn av insulinmengden som blir injisert. Det samme vil skje for en uten diabetes da kroppen vil pøse ut insulin for å stabilisere blodsukkeret igjen. Forskjellen er at hos en med diabetes kan blodsukkeret gå for lavt og man får en føling (hypoglykemi). Dette er en finjustert mekanisme i en frisk kropp, og det kan derfor være vanskelig å beregne akkurat hvor mye insulin man vil trenge om man injiserer selv. Jeg synes det er veldig rart at vi fra helsepersonell blir anbefalt å spise så mye karbohydrater som 50 – 60 % av den daglige energien. Dette vil skape høyt bodsukker nå, og man vil trenge mye insulin for å regulere sukkeret ned igjen. Noe av grunnen tror man, i følge denne artikkelen fra USA, kan være at dødsfall ved hypoglykemi er mer hyppig enn ved alvorlige senkomplikasjoner. Så om du får for mye insulin inn i blodet er faren stor for hypoglykemi, og da må man være sikker på at kroppen har fått nok glukose til å ta imot insulinet. Nå vet vi at i USA er alle redde for å bli saksøkt, men vi har også adoptert denne tankegangen vedrørende karbohydrater og diabetes i Norge. Fettfobien som har vart de siste 40 årene har nok også hatt noe å si. I tillegg blir vi informert om gode medisiner, som hurtigvirkende insulin, som gjør at vi kan spise stort sett hva vi vil. Det er fint at de utvikler gode medisiner, men det må ikke bli en erstatning/unnskyldning for ikke å leve et sunt og godt liv.

Streng lavkarbo

Å leve på et strengt lavkarbokosthold er alfa omega for meg for at jeg skal føle meg frisk og trygg. Jeg spiser minimalt med karbohydrater, +/- 20g pr dag, og jeg er forsiktig med for mye proteiner. Proteiner stimulerer glukagon og normalt insulin, så vi med D1 vil være mer følsom for et høyt proteininntak, da det vil omdannes til glukose i leveren og sende blodsukkeret opp. Av energikilder gjenstår det da gode fettkilder. Mitt kosthold inneholder ca 70 – 80% fett. Jeg lever godt på denne ketogene dietten, og for meg fungerer det utmerket. Jeg vet at også Steinar spiser ketogent, og det fungerer hos han også. Nå har jeg brukt litt tid på å venne kroppen til å spise så mye fett, og ja, mine kolesterolverdier er helt normale. Det har selvfølgelig krevd litt av meg, og jeg har vært nødt til å gå inn for dette 100 %, men det gjelder min egen helse. Når belønningen er et stabilt blodsukker uten følinger og normale verdier på alle prøver hos legen, ja, da er målet mitt nådd.

Ketose

Vi får ofte spørsmål om ketose og type1 diabetes. Om det er farlig, eller ikke. Vi lever begge to på en ketogen kost og har gjort det fra vi fikk diagnosen. Vi har begge mye kunnskap om kosthold, og vi kjenner vår egen kropp veldig godt. Vi deler mye erfaringer, og spør hverandre når vi lurer på noe. På denne måten har vi lært mye underveis, samt at vi er nysgjerrige og prøver å lese oss opp på det vi ikke helt skjønner. Vårt mål er å holde oss så friske som mulig.

Mange tror at hjernen er avhengig av en viss mengde karbohydrater for å kunne fungere, men dette stemmer bare om du i utgangspunktet har vent hjernen til å bruke glukose som brennstoff. Det er fullt mulig å lære kroppen til å omdanne fett til ketoner som igjen sender energi i form av glukose til hjernen. Da vil man være i stand til å fungere fint med kun små mengder karbohydrater, de fleste ligger da på rundt 50g pr dag. Teoretisk kan vi mennesker fungere uten karbohydrater i det hele tatt, men det er ikke dermed sagt at det er optimalt. Hjernen kan altså enten bruke karbohydrater/sukker som drivstoff, eller fett. Er man i ketose bruker kroppen fett og ketoner som brennstoff, og man har lite behov for karbohydrater.

Ved å spise ketogent oppnår jeg:
– at blodsukkeret er nede på normale nivåer. Dette er viktig for å holde alle organer i kroppen friske.
– redusert behovet for insulin, som igjen vil hindre betennelser i kroppen og redusere risikoen for
hjerte- og karsykdommer

Ketoacidose

Hvis ketoninnholdet i blodet blir for høyt, kan man komme i ketoacidose. Ved D1 skapes ketoacidose ved en kombinasjon av insulinmangel og høyt glukagon. For mye glukagon vet vi skaper høyt blodsukker, og mangel på insulin vil føre til at glucose ikke kommer inn i cellene slik at det frigjøres fettsyrer som normalt ville sørge for at cellene fikk energi.

Kort fortalt produseres ketonlegemer fra nedbrytingen av fett. Endeproduktet fra fettsyrenedbrytning heter acetyl-CoA. Fordi dette går til å lage glukose, og dermed hemmer sitronsyresyklusen, vil Acetyl CoA, som også er et viktig molekyl i stoffskiftet, gå til leveren og omdannes til ketoner. Denne store flommen av syre vil gi en overproduksjon av ketoner og videre gi ketoacidose. Oftest inntreffer dette ved nyoppdaget diabetes, hvor diagnosen enda ikke er stilt.

Alle vi med diabetes måler blodsukkeret ofte, og særlig er det viktig under sykdom, stress og andre ting som kan påvirke blodsukkeret negativt. Vi vet at ved sykdom vil kroppen trenge mer insulin enn normalt, og det er derfor viktig å justere så man ikke kommer for høyt. Det handler hele tiden om å balansere blodsukkeret, man kan spise samme mat hver dag og reagere forskjellig, så det er ikke bare kostholdet som påvirker. Det er ikke sikkert det passer for alle å leve på en ketogen kost, men ved å ta ett skritt om gangen kan man prøve seg frem og finne ut hva som passer best for akkurat deg og din diabetes. Uansett vil en reduksjon av karbohydrater hjelpe med å stabilisere blodsukkeret. Man slipper de store svingningene og man slipper å være redd for å komme for lavt.

Mindre karbohydrater mindre behov for insulin

Det er viktig å måle blodsukker ofte ved en kostholdsendring. Når man reduserer karbohydratinntaket vil kroppen ha behov for mindre insulin da stigningen etter hvert måltid vil bli mindre, som igjen kan øke risikoen for følinger. Ta derfor ett skritt om gangen og lytt til kroppen din.

Jeg vil presisere at jeg ikke sier at alle med diabetes skal være i ketose, igjen, dette er noe du selv må finne ut av. Det jeg sier er at det er mulig å leve på et ketogent kosthold selv om du har D1. Men det krever litt av deg, du må vite hva du gjør, og det er en tilvenning som bør skje gradvis. Særlig om man i utgangspunktet spiser en del karbohydrater. Uansett så er jeg helt overbevist om at alle diabetikere oppnår fordeler av å spise mindre karbohydrater. Bytt ut stivelsesrik mat med grønnsaker som vokser over bakken. Bak brødet ditt på frø, nøtter og egg, ikke korn. Spis mørk sjokolade (min 70 % kakao) unngå melkesjokolade, spis nøtter og ikke potetgull. Sørg for å spise rene, gode råvarer, og drikk masse vann. Lag maten din selv, da vet du hva du spiser. Din helse er ditt ansvar, min helse er mitt, men vi kan hjelpe hverandre på veien.

 

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR