Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Gjesteinnlegg: Juicing for diabetikere

I dag har vi gleden av å dele et gjesteinnlegg om et tema vi selv ikke har testet så mye, nemlig juicing. Juicing forbindes ofte med frukt, med forhøyet blodsukker, men heldigvis for oss er det noen som prøver ut med andre ingredienser og kan rapportere om gode resultater – både på helsa og på smak. Jeg overlater derfor ordet over til Kjell og hans innlegg om juicing, og har du selv noen erfaringer du vil dele om dette temaet så håper jeg du tar i bruk kommentarfeltet under 🙂

5 stykk frukt eller grønnsaker per dag anbefaler myndighetene.  Epler, pærer, plommer, ja det meste av frukt og bær hører gjerne til det søte liv selv uten tilsatt sukker. Mer enn de fleste andre andre må vi diabetikere være nøye med hvilke 5 som kan inntas. Som diabetiker må jeg være forsiktig med de fleste sorter frukt. Det som da gjenstår, er stort sett grønnsaker. Nå går jeg ikke og gumler broccoli, agurk og squash sånn til vanlig, men jeg har allikevel muligheten til å få i meg grønnsakene. Flytende grønnsaker. Ja, flytende. Med en saftsentrifuge eller juicepresser får jeg i meg det meste av hva grønnsakene har å by på. Da får jeg i meg både broccoli, spinat og andre godsaker. Jeg presser selv saft av friske grønnsaker, gjerne med litt frukt. Slik kan jeg eksperimentere og finne ut hva som er bra, og hva som ikke er så bra. «Butikksaft» tenker jeg ikke på en gang. Den har gjennomgått behandling bl.a. pasteurisering før den omsettes, det vil si at en god del av næringsverdiene har gått tapt under fremstillingen. Ofte har de ikke bare naturlig søtning, men gjerne tilsatt søtningsmidler av ett eller annet slag.

Den som liker å søke på nettet kan komme over mange forskjellige oppskrifter på saft inneholdende forskjellige ingredienser i tillegg til de kombinasjoner man selv foretrekker. Jeg må imidlertid være varsom om noen oppskrifter oppgis å være blodsukkerstabiliserende. Jeg er nødt til å finne ut hvilke juicer som stabiliserer mitt blodsukker. Personlig liker jeg, og vil gjerne anbefale den norske nettsiden juicydrops.no. Der finner jeg oppskrifter som er kjempefine for min diabetes, og oppskrifter jeg må være forsiktig med. Vær kritisk! Kommer jeg over oppskrifter som inneholder for eksempel appelsin eller banan fjerner jeg disse, og sjekker om de smaker bra allikevel.

Her er et par oppskrifter som jeg selv har skrudd sammen:

«Grønningen»

Denne er sikkert noe av det aller grønneste, og den forårsaket ingen blodsukkerstigning hos meg. Hvis den skal ha noe navn ville jeg kalle den «Grønningen».

 • 1/4 squash
 • 1/4 slangeagurk
 • 3 broccolibuketter. Deler av stilken kan godt slenges med.
 • 10 hele belger sukkererter
 • 1 gulrot
 • 1 cm ingefær

Denne miksen etterlater seg fiberrikt avfall, såkalt «pulp». Dette avfallet lagde jeg omelett av, og fikk dermed en «grønn» lunsj. Blodsukkeret uforandret.

«Blåmann»

Her har vi en til, la oss kalle den «Blåmann»:

 • 1/2 gulrot
 • 1 cm ingefær
 • 1/4 sitron
 • 2 buketter broccoli
 • 1 bukett blomkål
 • 1 neve blåbær
 • 1 tynn skive ananas ca. 1 cm.

Smaker godt, og forårsaker ingen blodstigning hos meg.

Ingefær er nesten et must. Denne beskrivelsen har jeg hentet fra Urtekildens Planteleksikon:

Ingefær er en svært varmende urt med skarp og bitter smak. Den virker kvalmedempende (virker gjennom det autonome nervesystemet, og ikke gjennom sentralnervesystemet), appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, leverbeskyttende, kolesterolsenkende, øker sekresjonen av spytt og andre fordøyelsesvæsker (galledrivende), demper tarmgassproduksjonen (luftdrivende), styrker musklene i tarmene og fremmer peristaltikken, men virker også krampeløsende på magens glatte muskulatur. Videre stimulerer ingefær blodsirkulasjonen (mildt hjertestyrkende ved at den øker sammentrekkingen av hjertemuskelen), reduserer mengden blodlipider og beskytter mot sammenklebing av blodplatene. Ingefær virker ellers svettedrivende (noe som fører til avkjøling av huden), mildt urindrivende, slimløsende, luftveisrensende, hostedempende, febersenkende, avslappende, hudirriterende (rødmefremkallende), betennelseshemmende og smertelindrende (ved å hemme biosyntesen av prostaglandiner og leukotriner), bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, antiparasittisk, ormedrepende, antiseptisk, avførende, afrodisierende og hjertestyrkende. Ingefær er ellers en antioksidant og et yang-tonikum. Fersk ingefær anses som best for luftveisproblemer, og tørket ingefær for fordøyelsesproblemer.

Den eteriske oljen virker oppmuntrende og oppløftende, men kan også virke jordende. Oljen kan skjerpe sansene og gi bedre hukommelse og være både varmende og kjølende. Den er angitt å ha følgende egenskaper: Afrodisierende, nervestyrkende, motvirker skjørbuk, antiseptisk, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, avførende, svettedrivende, avgiftende, febersenkende, generelt styrkende, hodestyrkende, hostestillende, krampeløsende, kvalmedempende, luftdrivende, hudirriterende, rødmefremkallende, slimløsende, smertestillende og stimulerende.

Puh! Dette er altså årsaken til at ingefær anbefales i juice.

Når jeg presser tilstrekkelig med juice av grønnsaker, kanskje iblandet bær, jordbær eller blåbær og drikker et glass av dette i stedet for et annet måltid, som for eksempel lunsj, trenger jeg ikke spise mer før middag. Mange drikker et glass presset juice til frokost, eller i tillegg til frokosten. Dette kan være en fin måte å starte dagen på, dersom man ikke får blodsukkerstigning av det.

Håper å kunne bringe videre noen tester på hvilke juicer som har negativ evt. positiv innvirkning på mitt blodsukker. Om det er noen av leserne som eksperimenterer med det samme, og har høstet erfaringer, kan vi kanskje utveksle gode og diabetesvennlige oppskrifter?

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR