Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Kosttilskudd – til nytte og til forvirring

Noen av dere har kanskje fått med dere debatten som har blusset opp i det siste da Legemiddelverket har besluttet at det å kjøpe vitaminer og mineraler fra utlandet nå skal bli ulovlig, med følgen at urter, vitaminer og mineraler er satt i samme bås som valium, morfin og andre sterke medisiner. Dette er en ganske skremmende utvikling, og Norge setter seg en veldig streng posisjon i forhold til andre land med disse importreglene. Du trenger ikke dra lenger enn til Sverige hvor de har helt andre regler på import og på doser som man kan kjøpe. Man kan spøkefullt lure på om man har et ønske om å holde befolkning syk her i Norge, og for oss med diabetes eller andre med kronisk sykdom så er ofte tilskudd av vitaminer og mineraler en nødvendighet. Og var du ikke klar over dette, så kommer vi fremover til å dele med dere mer inngående informasjon om hvilke vitaminer og mineraler som viser seg å være gunstig for diabetikere. Men først litt informasjon om hvorfor maten du spiser ikke er nok, og hva det kan være greit å gjøre før man går til innkjøp av tilskudd.

Hvorfor tilskudd?

Dette er et spørsmål vi har vært innom tidligere og som du kan lese om her, og den korte versjonen er at vi lever i en verden hvor maten vi spiser dessverre ikke inneholder den mengden med vitaminer og mineraler som den burde gjøre. Effektivisering av produksjonsmetoder har gjort at det lages mer mat, men maten som lages gir oss ikke den næringen vi trenger. Så noe som egentlig burde vært der fra naturen sin side må dessverre tilføres på andre måter, og da må man ty til kosttilskuddene. Dessuten lever vi livene våre ofte med mye stress hvilket skaper store problemer fordøyelsessystemet vårt, og hvis du tenker deg om så vet du hvordan magen din har det når du stresser. Dette får følger for hele helsen din, hvor næringsopptaket er en av brikkene som blir lidende.

Hva trenger jeg?

Som diabetiker kommer vi til senere i egne artikler hva forskere ser er en trend av hva man mangler, men selv med denne basis informasjonen er det forskjeller mellom hver enkelt av oss. Vi vil derfor anbefale at du tar prøver for å få et bedre innblikk i hva du mangler, OG hvor mye. Det å ta tilskudd helt vilkårlig vil mest sannsynlig gi dårlige resultater, og da har du kastet penger mer eller mindre ut av vinduet. Det er derfor bedre å koste på seg en blodprøve / hårprøve og få avdekket hvordan status faktisk er. Da har du også noe å sammenligne med fremover så du faktisk kan se at tilskuddene gir resultater.

Det jeg dog alltid pleier å si er at om du velger å gå denne ruten og koster på deg en prøve, så vær også motivert til å ta rådene du får til livs. Mange ønsker nok at den prøven du tar ender opp med svaret at alt er perfekt, og at man kan fortsette livet som før – men som diabetiker må jeg nok komme med den dårlige nyheten at noe nok er i ubalanse og må fikses på. Den gode nyhetene er dog at den kan fikes på, og det er det verdt å ta med seg 🙂

Er alle tilskudd ok?

Dette har vært en av de store overraskelsene for meg når jeg begynte å sette meg mer inn i kosttilskudd. Jeg har tidligere vært i den tro at kosttillskudd = bra for kroppen, men denne tanken har jeg sett meg nødt til å endre. Dessverre ser jeg at produksjonsmetodene og jakten på profitt som vi kjenner igjen fra matproduksjonen også finnes i kosttilskuddsproduksjonen, med følgen av at mye av det tilskuddet du kjøper ikke gir deg på langt nær det du skal OG noen av de inneholder også stoffer du helst ikke skal ha i kroppen. Ta en titt på innholdsfortegnelsen på pakningen neste gang. Det er ikke bare vitaminet du vil finne der, men dessverre en liste like lang som på prosessert mat du finner i butikken. Et enkelt tips er å holde seg til produkter som har så kort liste som mulig, med andre ord som med mat – velg så rent som mulig. Vi kommer tilbake med noen produsenter som ser ut som de gjør en bedre jobb på kvalitetsfronten enn andre.

Forvirret?

Er det noe jeg kan skrive under på så er det at det å gå inn for en livsstilsendring byr på en del utfordringer, og jeg kan tenke meg at man kan miste litt motet når vi nå deler noe nytt man bør ha i bakhodet og kanskje ta tak i. Var det ikke nok med å endre kosthold og trene litt mer? For det første vil jeg si at det er ikke nødvendig å gripe fatt i alt med en gang. Kosttilskudd er noe jeg har tatt tak i nå det siste året, og det er nå fire år siden jeg fikk diagnosen. Først fokusert jeg på å endre kostholdet og få dette inn i rutinene, deretter har jeg tatt tak i treningen, så stresset og nå kosttilskudd. Og det kommer sikkert noe nytt etterhvert. Poenget mitt er at du ikke må gå inn for å bli verdensmester i alt med en gang. Da vil du etterhvert miste motet. Ta små steg og gled deg over disse fremskrittene istedenfor!

Om du dog føler du trenger mer tilrettelagt hjelp så ta kontakt da det kan hende du passer inn som testbruker i en ny tjeneste jeg utvikler som har som mål å rydde opp i forvirringen og motivere deg til å lykkes med livsstilendringen. Skriv i kommentarfeltet under, eller ta kontakt med meg på steinar@evolvr.org.

Ønsker dere alle en flott søndag kveld!

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR