Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Steinar vs den glutenfrie skolebolla

Selv om jeg har ganske strenge kostholdsrutiner så blir noen ganger fristelsen for stor, og denne gangen var det en glutenfri skolebolle som var fristerinnen (for skoleboller er vel hunkjønn?). På bakeriet fikk jeg ikke noe informasjon om hva slags type mel de hadde brukt, bortsett fra at det var glutenfritt, så sannsynligheten var derfor stor for at de brukte en variant av for eksempel mais eller ris. Med andre ord ting jeg ikke skal spise. Men hvor ille kan det være tenker man jo når fristrinnen bruser med fjærene.

Vel, det skulle jeg få erfare denne søndagen. Klokken 15:30 ble første tygg satt skolebollen og ja det var digg med litt bakst. Så digg at det tok vel ikke altfor mange minuttene før bollen var i magen og min synd skulle nå overlates til kroppen å ta tak i.

Kl 17:25 tok jeg en ny måling og hadde da et blodsukker på 10.4, noe som var innenfor forventningene når jeg bega meg ut i dette eksperimentet. Men bolla metta jo ikke så veldig, så jeg tok en liten neve mandler.

Og jeg spiser mandler jevnlig og har ikke noe problemer med dette, men sammen med det inntaket av skollebolla så har tydeligvis kroppen min nådd maks ytelsesevne for ved min neste blodsukkermåling kl 19:50 så måler jeg 16.6. Dette blir det dårlig stemning av skal jeg love deg!

Her nytter det med andre ord ikke å tilføre kroppen noe med karbohydrater, og jeg begynner å lure på hva jeg kan gjøre. Heldigvis hadde jeg med meg litt kjøttkraft på hytteturen og fikk varmet opp og drukket dette. Grunnen til at jeg tenkte dette kunne være en ide var fordi jeg så paraleller med hvordan kroppen oppfører seg om morgenen når jeg har et høyt fastende blodsukker. Om jeg ikke får i meg en god og fettrik frokost så holder blodsukkeret seg høyt, så kanskje med en god dose fett kunne jeg snu trenden?

Uvisst om dette hadde en utslagsgivende effekt så det uansett lovende ut da jeg tok en ny måling kl 22:20, og den viste 9,5. Ting var hvertfall på vei nedover, og når jeg kunne måle 7,0 kl 23:15 så ble jeg mer beroligget. Kroppen var på vei til å komme i balanse igjen – 8 timer etter at jeg hadde spist skolebolla.

Så hva tar jeg med meg av erfaringer av dette stuntet. Nummer en så har jeg fått støkken som gjør at jeg ikke kommer til å la meg friste av en slik utskeielse igjen. Siden jeg klarer meg på den egenproduksjonen jeg har så er man ekstra var for ting som kan gjøre at dette forandrer seg. Når blodsukkeret viste 16,6 skal jeg love deg at tanken «Nå er de gode tider over» fikk plass i hodet. Nummer to så viser jo dette at et kosthold med mye karbohydrater ikke er forenlig med en diabetikere i det hele tatt. Hadde jeg hatt et kosthold som hadde bestått av like mye karbohydrater dag etter dag så hadde blodsukkeret mitt gått i taket. Men du kunne jo bare tatt insulin kan man si, og ja det kunne jeg. Men når kroppen min har en egenproduksjon som gjør at jeg med et lavkarbo kosthold klarer meg, ser jeg på det som en bedre utvei. Så god var ikke skolebolla.

Klarer du å holde deg unna smekre skoleboller og andre fristelser?

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
  • De gode tidene er nok ikke over for deg ennå, men du ser jo klart hva det kan føre til, dersom du styrer unna dietten. Det hender jeg også tyr til f.eks. glutenfritt brød, når jeg overraskes av et måltid jeg ikke har forberedt. f,eks, når sulten tar meg og jeg ikke har med meg matpakke med mitt eget brød, og jeg velger å gå på en kafeteria. Da sitter jeg straks alltid i den samme fella, og har akkurat de samme symptomene som det du beskriver. Jeg tar til takke med gluten- og laktosefritt brød, det er jo det lengste kafeteriaen strekker seg, og det er de også stolt over, og de argumenterer så sterkt for at brødet er 100 % allergifritt og garantert super sunt. Men å unngå gluten er jo ikke nok. Vi må unngå all type mel også. Blodsukkeret mitt skyter garantert i været, opp mot 17, 18, 20 mmol/L – og holder seg der gjerne i 10-12 timer, før det er på plass igjen, tross insulindose som burde ha hjulpet.

    Jeg lurer bare på om vi ikke burde gå løs på en og annet bakerikjede og få dem til å ha liggende ordentlig lavkarbobrød i fryseboksen, og minne dem om at det ikke er pga lavkarbo fanatisme, men pga mat allergi.

    Gluten- og laktosefritt brød er ikke god nok hjelp, og langt fra super sunt – i alle fall ikke for diabetikere.

SKRIV EN KOMMENTAR