Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Tarmens link til hjernen

Mange av oss går rundt med en mage og tarm som ikke fungerer som den skal. Flere sliter med uregelmessig avføring, hard og oppblåst mage, og- eller diaré. Jeg tror flere av oss ikke tenker over det en gang, fordi vi tror det er sånn det skal være. Men det er ikke det!! Det var ikke før jeg kuttet ut enkelte matvaregrupper at jeg skjønte at magen faktisk ikke skal ule etter hvert måltid, at den ikke skal være hard som enn ballong etter lunsj. Det er forskjellige grunner til at tarmen ikke fungerer som den skal og i dette innlegget fra januar kan du lese om noen av grunnene.

Magens link til hjernen

Visste du at dårlig tarmhelse også påvirker hjernen og humøret? Det er faktisk flere nerveceller i mage-tarmkanalen enn noe annet sted bortsett fra i hjernen. Noen sier vår andre hjerne sitter i nettopp tarmen, og at de ubalansene som kan oppstå der også vil påvirke oss psykisk. I denne artikkelen kan dere lese om en tenåringsjente som etter å ha oppsøkt flere psykiatere og fått diagnoser som blant annet ADHD og ett alvorlig tilfelle av tvangslidelser, endelig kom til en psykiater som også spurte hvordan magen hennes fungerte. Da det ble bekreftet at hun led av ulike tarmlidelser ble hun satt på en dose probiotika, (som er nyttige bakterier som finnes i tarmen vår) to ganger om dagen. Ett år etter var det ikke noe som tydet på at hun hadde vært syk.

Det er mye som tyder på at tarmbakterier påvirker våre følelser.
Professor i medisin og psykiatri ved University of California, Los Angeles Dr. Emeran Mayer, har forsket mye på dette og sier følgende; «Jeg er alltid av yrke en skeptiker, men jeg tror at våre tarmbaterier kan påvirke hva som foregår i hjernen vår.» Mayer mener bakterier i vår fordøyelseskanal kan bidra til å forme hjernens struktur gjennom oppveksten, og muligens påvirke vår sinnsstemning, atferd og følelser når vi er voksne. «Det åpner opp en helt ny måte å se på hjernens funksjon og helse og sykdom», sier han. Du kan lese mer om det her.

Alle har vel opplevd hvordan magen reagerer når det er noe vi går og gruer oss til. Rett før en eksamen for eksempel, eller om vi er bekymret for noe. Angst fører ofte til kvalme og diaré, og depresjon endrer ofte appetitten.

brainstorming

Intoleranser

Mange lider også av protein intoleranse, som er en tilstand hvor proteiner fra matvarer og andre fremmede kilder setter i gang prosesser som fører til sykdom og plager. Proteinintoleranse kan skyldes noe som kalles bioaktive peptider. Disse dannes under fordøyelsen av proteiner, og tas videre opp i blodet og når hjernen. Her kan de kan forverre symptomer og plager ved en rekke tilstander. Spesielt gjelder dette peptider som dannes fra kasein, gliadin og gluten.

Barn med autisme og ADHD har økt nivå av opioide peptider fra melk og gluten i blodet. Selv om opioide peptider kan spille en rolle i mange alvorlige lidelser, er det også vanlig å oppleve mer diffuse plager som konsentrasjonsproblemer, energiløshet, depresjon, mageproblemer og angst, som symptomer på proteinintoleranse.

FODMAP

Men det er ikke bare gluten og kasein som kan skape trøbbel i tarmen og ellers i kroppen. Mange reagerer også på visse typer kortkjedede karbohydrater, såkalt FODMAP. Kjennetegnet for disse karbohydratene er at de er tungt fordøyelige og passerer ufordøyd videre til tykktarmen, hvor de blir brutt ned av tykktarmsbakteriene. Denne prosessen fører til gassdannelse. Dette kan igjen føre til forstyrrelser i tarmen som oppblåst mage, diare eller forstoppelse, smerter og ubehag. Personer med irritabel tarm er spesielt ømfintlige for denne gassdannelsen.

Mye starter i tarmen

Det er altså ganske mye sykdom som starter i tarmen, selv har jeg testet positivt både på gluten og meieriprodukter i tillegg til andre matvarer som er tungtfordøyelig og skaper gassdannelser. Da tenker spesielt jeg på kål, løk og også en god del belgfrukter. I dette innlegget viser «Schrödingers Katt» en sak om hvordan man forsker på tarmfloraen når det gjelder blant annet å kurere diabetes. Det er derfor nærliggende å tro, mener jeg, at tarmbakterier kan være en utløsende årsak til utviklingen av diabetes type 1. Det er mange av mine tidligere plager jeg kan linke til mat, og hvordan tarmen min hadde det. Jeg vet også at bukspyttkjertelen spiller en viktig rolle i fordøyelsesprosessen, så at den ble slått ut hos meg, synes jeg egentlig ikke er så veldig rart. Nå er det nok muligens flere aspekter som spiller inn, men dette kan nok være en av årsakene.

Har man en autoimmun sykdom som blant annet diabetes 1, ME, fibromyalgi, bekhterevs etc bør man prøve å utelukke de matvaregruppene som kan skape flest problemer. Først og fremst korn og meieriprodukter. Blir man bedre kan man gradvis prøve å innføre matvarene igjen for å se hvordan man reagerer. Blir man verre, er det bare å fortsette å holde seg borte fra disse matvaregruppene. Det kan også være at man bør prøve FODMAP. Man kan ved å ta en IgG (forsinket matvareallergi) finne ut om man reagerer på ulike matvarer. Denne prøven koster litt, og dekkes ikke av det offentlige, men om man ikke ønsker å bruke tid på eliminasjonsmetoden, kan dette være en løsning. Har man diabetes er man i mine øyne ”allergisk” mot karbohydrater og bør derfor holde seg til et minimumsinntak, så kornprodukter bør man utelukke, eller være veldig forsiktig med.

Jeg vil i et senere innlegg skrive litt om hva man kan gjøre for å forbedre sin tarmhelse ved å tilføre tarmen de bakteriene den trenger for å fungere så optmalt som mulig.

Har du selv opplevd fordøyelsesproblemer, eller andre plager i forbindelse med ulike matvarer?

gutfeeling

 

 

 

 

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
  • Spennende tema du er innom her. Har du noe mer informasjon om diabetes og betennelse/kreft i bukspyttkjertel samt bechtrevs og diabetes? Ha en gla dag

  • Veldig spennende lesning! Jeg har en god historikk ift fordøyelsesplager. Alt fra kyssesyken, månedlig bihulebetennelse, Candida og en ekstrem slapphet. Ved å bruke probiotika, kutte melk og gluten og spise et paleo-lignende kosthold er jeg nå kvitt alle plager. Jeg er helt overbevist om at kostholdet som er «normalt» idag gjør at vi blir syke, dessverre..

SKRIV EN KOMMENTAR