Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Bedre tarmhelse med mindre karbohydrater

Ca 75 % av vårt immunforsvar sitter i tarmen, da er det lett å forstå at mye sykdom kan oppstå nettopp på grunn av dårlig tarmhelse. Lege Arnold Berstad sier i Helsemagasinets utgave nr 4 i 2014 at ”Hos pasienter med irritabelt –tarm-syndrom, fibromyalgi, ME, overvekt og en rekke andre sykdommer kan hovedårsaken sitte i tarmen”. Det er mange ting som kan skade tarmfloraen. Vi vet at en antibiotikakur kan sette magen ut av spill, men også konserverings- og fortykningsmidler kan påvirke tarmen negativt. I tillegg vil et kosthold med et høyt inntak av karbohydrater skape irritasjoner i tarmen. Stress kan også gi en dårlig mage, men stort sett kommer alle tarmlidelser av den maten vi spiser. En av årsakene til at vi ikke skylder på mat, er selvfølgelig at vi ofte tror vi spiser sunt – fullkorn og frukt – og likevel virker ikke magen. Sure oppstøt, forstoppelse, løs eller illeluktende avføring, oppblåsthet, magesmerter og også i noen tilfeller overvekt, er alle tegn på at man har en dårlig tarmfunksjon

Ulike årsaker til fordøyelsesplager

Etter at maten er fordøyd havner den først i magesekken. Her eltes maten og brytes ned av magesyren, om det er for lite syre vil nedbrytingen gå langsommere noe som igjen gir god vekst til bakterier. Alle bakterier trives der hvor det er varmt og fuktig, også i magen. Resultatet blir en oppblåst mage hvor gassen presses oppover i spiserøret og slipper forbi den lukkemekanismen som skal holde syren på plass. Dette igjen fører til halsbrann og sure oppstøt. Mye av brødmaten vi spiser blir liggende i magen å gjære slik at gass og ubehag dannes. Ved å bake med surdeig vil denne gjæringen gjøres før brødet stekes, som igjen kan være grunnen til at mange tåler dette brødet bedre. Både stress, for mye karbohydrater i kosten og mangler på næringsstoffer kan føre til for lite magesyre.

Etter å ha blitt eltet i magesekken havner maten ut i tynntarmen. Tynntarmens oppgave er å ta opp de næringsstoffene kroppen trenger og sende resten til tykktarmen og videre til endetarmen. Fungerer tarmen som den skal går denne prosessen helt fint, men ofte er ikke alt som det skal. Dessverre mener mange innen skolemedisinen at mange av tarmsykdommene ikke er avhengig av kosthold, og de blir derfor heller ikke behandlet deretter. Mange går derfor rundt unødig lenge med ulike plager.

Lekk tarm er noe mange har uten å selv være klar over det. Når slimhinnen i tynntarmen blir sår og irritert kan det føre til at den begynner å lekke. Dette betyr at fremmedstoffer eller delvis nedbrutte stoffer fra tarmen kommer ut i blodet. Det som lekker ut kan være bakterier, sopp, fett og avfall som normalt ikke absorberes i blodstrømmen. En lekk tarm kan føre til flere helseproblemer. Leddene kan begynne å verke, man blir slapp og energiløs, immunforsvaret blir dårligere, man får oftere hodepine, migrene, og eksem for å nevne noe. Man kan også utvikle intoleranser mot enkelte matvarer. Fordi plagene er så mange og så diffuse kan det være vanskelig å vite om det skyldes en lekk tarm.

Chrons har nok noen hørt om, dette er en alvorlig autoimmun tarmsykdom og kan gi store plager og et redusert næringsopptak. Også her vil endring i kosthold bedre sykdommen.

Cøliaki hvor man har en allergi mot gliadin/gluten er en annen tarmsykdom. Denne blir diagnostisert av skolemedisinen, og ofte er den eneste medisinen å holde seg 100 % unna gluten.

Candida er et annet problem. Dette er en sopp som trives godt i tarmen. Vi har alle ulike sopp i tarmen, og mange av soppene er viktig for at fordøyelsen skal fungere normalt. Problemet oppstår når det blir mye av enkelte sopper. Sopp livnærer seg stort sett på sukker og karbohydrater, og med dagens generelle kosthold skjønner dere sikkert at de trives ekstra godt. Symptomene her er også oppblåsthet, gassdannelser, forstoppelse, diare, tretthet, matvareallergier etc.

Hva kan vi gjøre for å bedre situasjonen?

Mange spiser i dag mye bearbeidet mat med dårlig næringsinnhold, vi drikker mye sukkerholdig drikke som juice og brus, i tillegg er mye mat tilsatt sukker, og brød blir servert til nesten alle måltid. Både sukker og korn har som vi har skrevet tidligere samme virkning i kroppen. Vi har det ofte travelt når vi spiser, maten tygges dårlig og vi skyller gjerne ned maten med mye veske. I en del tilfeller også med sukkerholdige drikker. Alt dette skaper ubalanser i fordøyelsessystemet.

Ved å spise så rent som mulig, kutte ut stivelsesrik mat, raske karbohydrater og sukker vil mye være gjort. Vi har tidligere skrevet om hvordan en del matvarer kan skape ubehag i kroppen.

Det vil og så kunne hjelpe å ta bitterstoffer for å hjelpe fordøyelsen i gang. Kan kjøpes hos alle helsekostbutikker. Dette er noe vi med dagens kosthold får alt for lite av. Ta litt før hvert måltid, har du mye plager ta både før, under og etter måltidet. Ikke drikk til maten, drikk 20 minutter før, eller etter mat, og hovedsakelig vann. Å prøve å få i seg litt gode melkesyrebakterier vil også hjelpe. Da tenker jeg ikke på yoghurt og kulturmelk, noe som ofte kan gjøre vondt verre. Nei, jeg mener fermenterte grønnsaker. Dette er supermat for hele kroppen og er utrolig enkelt å lage. Selv spiser jeg dette hver eneste dag. I tillegg vil det hjelpe å drikke litt god hjemmelaget kjøttkraft. Gå en tur i frisk luft, vær snill mot deg selv og stress ned. Det kan også være en god ide å ta litt ekstra kosttilskudd.

Om du synes dette ble mye å sette seg inn i på en gang, kan det være lurt å starte med å redusere de matvarene som kan skape ubehag. Lag så mye som mulig fra bunnen, ta litt bitterstern, og prøv å kjenn litt etter på hva det er kroppen din vil ha og ikke vil ha. Du kjenner kroppen din best, men ofte har vi ikke særlig ro til å kjenne etter. Verken på hvordan tarmen, eller kroppen generelt har det. Om vi greier å leve etter teksten under, har jeg stor tro på at helsa helt sikkert kommer til å bli mye bedre 🙂 Uansett vil vi med diabetes ha mye igjen helsemessig ved å kutte ned på karbohydrater og stivelse.

medicine

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR