Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Tips til en bedre hverdag

Nina skrev i forrige uke om stress og søvn, og jeg håper dere tok innover dere viktigheten av det å redusere stress og det å få nok søvn. Slik samfunnet har blitt, så er stress dessverre blitt så vanlig at man kanskje ikke kjenner ordentlig etter hvordan man faktisk har det – og har du diabetes har du et ekstra lag med bekymring som følger deg dag etter dag. Det er ikke rart at livet noen ganger kjennes urettferdig.

For dessverre er det slik at vi som har diabetes er mer følsomme for psykiske og fysiske forandringer, noe man ser veldig godt på blodsukkeret. En matrett med for mye karbohydrater, en natt med for lite søvn, følelsen av å ikke strekke til på jobb eller hjemme. Med andre ord hendelser som også har negativ effekt for de som ikke har diabetes slår ekstra hardt ut for oss og blodsukkeret løper løpsk.

Men trenger det å være sånn?

I mitt innlegg for en stund tilbake, kalt Hovedoppskriften, gikk jeg gjennom de tre elementene jeg erfarte var viktig for å holde kontroll på blodsukkeret og opprettholde en god helse: 1) Ernæring 2) Trening og 3) Sinnet. Det meste av det vi har skrevet om her på Insulinfri har dreid som kosthold da det er veldig viktig, og også fordi det er ganske så håndfast. Sinnet er på en måte litt diffust, og vanskeligere å sette ord på. Hvordan vi opplever ting er også veldig individuelt. Men det er et tema som er veldig viktig, og som man må ha fokus på – og da betyr det igjen at man må vie tid til det.

Fra da jeg fikk diabetes har jeg brukt tid på å innarbeide rutiner for kostholdet og trening, og dette fungerer nå bra. Jeg vet hva jeg skal spise og holder meg til det, og jeg trener mellom 2 til 3 ganger i uken. Men med sinnet har det vært verre. Det har vært tilstander av skippertak hvor jeg kommer over en teknikk og prøver den i 2-3 uker, men så slipper det. Kanskje fordi teknikken krevde for mye som skulle gjøres, eller at det ikke ga meg den fremgangen jeg hadde håpet på. Så jeg har prøvd litt av hvert, og selv om noen bøker bare er halvveis lest igjennom og noen teknikker ikke er utprøvd så lenge som man bør så har jeg har tatt til meg kunnskap og gjort meg opp noen erfaringer som gjør at jeg kan mer nå enn for 3 år siden, og jeg føler meg mye bedre. Om 3 nye år har jeg nok en helt annen forståelse av ting igjen (og føler meg kanskje enda bedre), fordi jeg holder meg nysgjerrig innenfor emne og jeg tror man aldri blir helt utlært. Vi mennesker er tross alt ganske komplekse skapninger 🙂

Noen erfaringer

Men nok innledning. Hva har jeg lært på min ferd så langt?

1. Sett deg selv først
Dette høres sikkert veldig banalt ut, men jeg tror mange glemmer seg selv i det som faktisk er sitt liv. Jeg har gjort det, og det straffer seg. Du har dette livet, så sørg for å putte deg selv i senter av det. Dette betyr ikke at du skal bli helt egosentrisk, men ved å vie tid til deg selv og lære deg selv å kjenne kommer du til å være mer reflektert og ha mer å gi til andre. Det er veldig slitsomt og stressende å føle at hver dag er viet til å gjøre noe for livene til andre, så gjør noe for deg selv. Du fortjener det!

2. Kjenn på kroppen din
Er det noe jeg har blitt flinkere til så er det å lytte på kroppen min. Kjenner jeg at jeg er veldig sliten, så tar jeg meg en liten pause istedenfor å klemme på enda litt til. Selvfølgelig er det situasjoner hvor det kreves det lille ekstra, men for mange er dessverre slike situasjoner daglig og da tar det ikke lang tid før kroppen sier stopp – og da er det for sent. Jeg har vært der også.

Innunder dette så ønsker jeg å ta med magefølelsen. Det er en av disse diffuse greiene, men som vi alle nok har et forhold til. Dessverre så overser vi den, og lar hjernen få bestemme med sine analyser. Derfor; neste gang du står ovenfor en avgjørelse, legg merke til om du har en følelse knyttet til det. Antageligvis er det den avgjørelsen som passer deg best.

3. Negative tanker
Vi alle har vår dose med dårlige dager og negative tanker, og hjelpes hvor slitsomme de er. Lar du de få fritt spillerom så er mildt sagt helvete løs. Siden det hjelper deg sjeldent (aldri) å la hodet grave seg ned i dem, kan man konkludere at det er bedre å kvitte seg med dem når man får dem. Dette er nok lettere sagt enn gjort og krever litt trening, men her er nå hvertfall noen observasjoner jeg har gjort.

Jeg har blitt mer oppmerksom nå på hvordan sinnstilstanden min er, og merker jeg at en negativ tanke kommer så tar jeg grep. Det som er så flott med hodet vårt er at vi faktisk kun klarer å ha en tanke i hodet av gangen, og det er du som har kontroll på hva du vil at den tanken skal være. Så med andre ord så er du, som coachen Michaell Neill snakker om i denne TED videoen, «Why aren’t we awesomer«, uansett hvor stort problem du står ovenfor kun en tanke fra å ha en helt annen opplevelse av det hele, og kan dermed forandre din følelse og situasjon. Jeg kan anbefale å ta en titt på videoen, og forhåpentligvis inspirerer den.

4. Varsellamper
Som jeg skriver over så har jeg blitt mer oppmerksom på sinnstilstanden min, og det er et par ting jeg har observert som er varsellamper for når ting ikke er som det skal. En av disse tingene er mobilen. Jeg merker at når jeg unødig mange ganger må innom mobilen for å sjekke noe (Facebook, Instagram etc), så er det fordi jeg egentlig prøver å døyve over en negativ tanke. En annen ting som jeg har lagt merke til er småspising (fysen). Ved at jeg nå har blitt klar over disse tingene passer jeg heller på å ta tak i situasjonen som plager meg (hvorfor føler jeg meg slik?) og endre tankesettet istedenfor å prøve å døyve på problemet med å for eksempel fikle videre med telefonen.

Jeg håper andre kan lære noe av disse erfaringene selv om det er veldig inviduelt hvordan man opplever negative situasjoner. Men jeg synes det er et interessant tema som angår oss alle, og da mener jeg det er bedre å dele enn å holde inn. Har du selv gjort deg noen erfaringer som du ønsker å dele med andre?

Ha en fortsatt flott søndag!

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
  • Hvor i kroppen merker dere dette «stresset»? Har av og til noen udefinerte smerter i ryggen, i nyreområdet,samt vondt i ørene. trodde jo at de kanskje kom av intolerense for melk. Men nå har jeg holdt meg helt borte fra melk i 1 mnd og jeg får disse smertene med gjevne mellomrom. Forrige og denne uka har ikke vært særlig bra og her har nok vært mye psykisk stress.

SKRIV EN KOMMENTAR