Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Stress og lite søvn – hva gjør det med kroppen?

God helse handler ikke bare om kosthold og trening. Det er også viktig at du har det bra, at du sover nok, at du har en jobb du trives med, at du har det fint på hjemmefronten, og at du ikke stresser og bekymrer deg.

stressStress:

Stress har vi vel alle vært utsatt for og vi vet hva som skjer med kroppen, humøret og energinivået i perioder med mye stress. Det er mange former for stress, men det er det kroniske stresset som er vanskelig. Menneske har en egen evne til å dvele ved ting som har skjedd tidligere, eller som kanskje kommer til å skje. Å ha god fantasi trenger absolutt ikke alltid å være positivt. Tenk hva som skjer i kroppen når du f.eks venter på noen som kommer sent hjem, du har kanskje allerede i hodet ditt vært innom både sykehus og politi. Redsel og bekymringer skaper mye stress i kroppen, og vil påvirke energinivået ditt, søvnen din og til slutt helsa di. Dyr blir akutt stresset om de blir skremt, utsatt for faretruende situasjoner eller jaktet på. Når episoden er over er stresset i kroppen borte, mens vi kan sitte helt stille i sofaen, eller ligge i sengen å ikke få sove og føle at pulsen er høy og at vi svetter. Dette er begge symptomer på stress. Når bekymringer blir vanlige og vi ikke lenger greier å legge vekk de tankene vil kroppen gradvis brytes ned. Hva du tenker vil påvirke kroppen din, så reflekter innimellom over hva du egentlig går rundt å tenker på. Stresshormonene i kroppen vår er lik nå som de var den tiden vi jaktet for å overleve. I en akutt faresituasjon hadde vi to valg, flykte, eller sloss. Stresshormoner sørger for at kroppen raskt bryter ned glykogen til glukose slik at fett slippes ut av fettvevet for at vi skal ha mest mulig energi klar for å sloss eller flykte. De samme hormonene som er til hjelp ved akutt fare, vil også skilles ut når vi bekymrer oss og ikke har bruk for ekstra energi. Dette betyr at ved kroniske bekymringer får vi for høye nivåer av fett og glukose i blodet. Kroppen tåler korte stressende øyeblikk, så lenge vi får nok hvile og kan slappe av mellom de stressende periodene. Det er når stresset blir kronisk det kan være farlig for helsa. Stress er i veien for både god mental og fysisk helse, det er derfor viktig å identifisere de stressmomentene og bekymringene man har for deretter å gjøre noe med dem. At du har et optimalt kosthold kan være med på å gi deg den energien som kreves for å ta tak i problemet.

SøvnmangelLite søvn

Alle vet at søvn er viktig for god helse, men vet vi hvor viktig det egentlig er? De fleste sitter oppe lenge etter at kroppen har sagt tydelig i fra at det er på tide å sove. Ofte er det et TV-program som må sees ferdig, eller det er bare godt å sitte oppe litt ekstra etter at barna har sovnet. TV’n står som regel alltid på og flimrer foran netthinnen. Ikke alltid vet vi hva vi ser på. Når du stuptrøtt finner senga blir du kanskje liggende våken å tenke på alt du skal rekke dagen etter, og når klokka ringer føles det som om kroppen ikke en gang er i nærheten av være klar til å våkne. Det optimale hadde nok vært å legge seg når man er trøtt og gradvis våkne opp når man er uthvilt. Dette er vel noe de fleste av oss bare kan drømme om i en travel hverdag. Men hvor usunt er det egentlig å sove lite? En enkelt natt med lite søvn vil gjøre oss langt mer insulinresistente enn vi vanligvis er. Det kan være vanskelig å gå ned i vekt om man sover lite, da søvnmangel gjør at vi legger på oss, og spiser mer, får mer lyst på søt mat og forbrenner mindre energi. Vi blir dårligere på å forbrenne fett og ikke minst dårligere til å takle utfordringer. Vi vet jo hvor kort lunta kan være etter en natt eller flere med dårlig søvn. Vi blir ukonsentrerte og gretne, og har lettere for å pådra oss infeksjoner fordi kroppen er sliten. Søvnmangel er faktisk forbundet med økt forekomst av en rekke alvorlige sykdommer, både fysisk og psykisk. Mangel på søvn er stress for kroppen. Tvungen mangel på søvn er en kjent torturmetode, og dyreforsøk tyder på at det er mulig å dø av søvnmangel lenge før man dør av mangel på mat. For å bedre søvnen kan det være noen tiltak som kan hjelpe; legg deg når du er trøtt fremfor å vente til et TV-program er ferdig. Kanskje kan det være en idé å slå av Tv’n en god stund før du legger deg, demp lyset og bare la kroppen slappe av. Ha det mørkt og svalt på soverommet, og kanskje det viktigste, legg fra deg alle bekymringer utenfor soveromsdøra. En fin teknikk jeg har brukt i mange år er å skrive ned alt som bekymrer meg i en enkel kladdebok før jeg legger meg. Der er jeg dønn ærlig,  jeg kan ta ut alt av sinne og frustrasjon, skrive med store bokstaver om jeg ønsker det, og ved behov bruke alle de stygge ordene jeg kan. Det er ingen andre enn meg som vet hva som står i den boken, og jeg kan våkne dagen etter å være klar for en ny dag uten å ha tatt med meg alle bekymringen fra i går. Dette hjelper meg til en bedre søvn, og til å ta ansvar for det som ”står i veien” for at jeg skal kunne ha det bra. Anbefaler å prøve det om du er den som ligger våken og bekymrer deg på kvelden før du skal sove. Noen ganger skriver jeg noen få linjer, andre ganger flere sider. Det kommer helt an på hva som må ut. Stopp å skriv når du er tom, og legg deg til å sove.

skrive

Til slutt

Det er også viktig at du trives med det du gjør, har du en jobb du mistrives i vil dette gå utover humøret, helsa og søvnen. Er du i et dårlig forhold vil det samme skje.
Sørg for at du har det bra, plei deg selv, gjør noe fint for bare deg. Prøv om det er mulig å gjøre noe med det som stopper deg i hverdagen. Husk, det er bare du selv som har ansvar for ditt eget liv, og vi vil jo alle at det skal være så bra som mulig.

Som diabetiker vil det også gi utslag på blodsukkeret om man stresser, sover for lite, eller ikke har det bra enten psykisk eller fysisk.

cartoonKilde: Pål Jåbekk, Helt Naturlig mat og trening.

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
  • Tusen takk for en flott påminnelse, masse flott å lese her.
    Ja, hva gjør dere når det blir mye stress inn i hverdagen. Familie som river og sliter i en, kollegaer og sjefer som krever sitt av deg. Og ikke minst døgnet som ikke har mange nok timer til «alt» vi skulle ha gjort.

SKRIV EN KOMMENTAR