Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Ny studie viser god effekt med lavkarbo for type 1 diabetikere

Jeg kom for litt siden over en forskningsrapport fra en klinisk studie utført for å sjekke effekten av lavkarbo på type 1 diabetikere. Siden forskningsrapporter er rimelig tungt lesestoff har jeg derfor plukket ut noen av de essensielle funnene, og som vi selv har erfart så viser studien at lavkarbo har en meget god effekt også for type 1 diabetikere.

«There is no evidence for the use of the widely recommended high-carbohydrate, low-fat diet in type 1 diabetes.»

Stabilt og normalt blodsukker

En av grunnene til at lavkarbo kosthold er å forestrekke er fordi det gjør det lettere å sette riktig dose. Det som faktisk rapporten viser til er at det er 1) 50% feilrate på det å estimere antall karbohydrater i et måltid og 2) Hvordan insulinet tas opp i kroppen kan varier med opp til 30%. Å treffe rett med dosen er derfor veldig vanskelig, noe som fører til uforutsigbare blodsukkernivåer etter et måltid.

I dette studiet ble deltagerne satt på lavkarbo kosthold som inneholdt 75g karbohydrater per dag. Dette ble gjort i kombinasjon med at insulin inntaket ble tilpasset endringen.

 

blodsukkermåling

 

Et eksempel på blodsukkerverdier til en person før og etter reduksjon av karbohydrater og insulin.

Sett over tid

Så det fungerer, men hvordan ser det ut over tid? Av de 48 personene som var med, så fulgte alle lavkarbo kostholdet i 3 måneder og opplevde positive resultater. Men studien fulgte dem også utover det, og det er da det er kjedelig å se at 52% av deltagerene etter 2 år hadde falt tilbake til gamle spisevaner og da også fått sitt gjennomsnittelige blodsukker forhøyet. Grafen nedenfor viser deltagerene delt opp i 4 grupper. A = Gjennomsnitt for alle deltagere. B = Ikke på lavkarbo kostholdet. C = Av og på lavkarbo kostholdet D = Følger kostholdet

 

blodsukker over tid

 

Det er synd at frafallet er så stort når man også ser hvor gunstig effekt det har, og med de positive følgene dette blant annet har for å unngå senskader. Rapporten trekker frem at blant de 23 som klarte å følge kostholdet delvis og fullt, så vil gruppen statistisk sett unngå følgende over 4 år:

 1. Diabetisk øyesykdom (diabetisk retinopati): 2-3 personer
 2. Laser behandling som følge av diabetisk retinopati: 1 person
 3. Nevropati (nerveskader): 5-6 personer
 4. Kristisk diabetisk retinopati: 1 person

Så med vissheten om at dårlig regulert blodsukker kan gi alvorlige senskader, og at et lavkarbo kosthold kan sørge for at dette ikke skjer – hva tror du er grunnen til at ikke flere gjør det?

Hele rapporten kan du lese her

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Siste kommentarer
 • Datteren min fikk diabetes i mai, og jeg har lurt på det samme. Samtidig er det lite kostholdshjelp å få – ernæringsfolket ga oss noen enkle karb.innhold brosjyrer, og la vekt på at man MÅ ha i seg minimum så så mye karbohydrater.
  Mye fokus på spis det du vil bare sett mer insulin – «ha ha ha gutter som spiser mye pizza DE må sette mye insulin de !»

  Nå har vi (jeg) god kunnskap om mat og matlaging, slik at det går ganske greit, men det er fint med mer forskning og fakta.
  Det jeg lurer på nå, som jeg har kommet over – lav bs grunnet lavkarbo fordi lagrene blir tømt. Er dette en vanlig – typisk problemstilling?

SKRIV EN KOMMENTAR