Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Helsemessige krydder – Kanel

I tråd med vår filosofi om at mat er medisin, så kommer vi fremover til å dele informasjon om forskjellige krydder og urter som har helsemessige egenskaper. Første krydder ut er kanel, som de fleste av oss nok har kjennskap til, men etter å ha lest dette får du kanskje lyst på å bruke det enda mer 🙂

Hva inneholder det?

Kanel inneholder store mengder mangan, kalsium og fiber. Faktisk så inneholder en t-skje 22% av ditt daglige anbefalte innhold av mangan.

Hva er det godt for?

Så siden den er en så stor kilde av mangan så blir det jo spennende og finne ut av hva mangan kan gjøre for kroppen, og det er ikke småtteri. Mineralet hjelper å forbrenne fett og karbohydrater, det regulerer blodsukkeret, hjelper absorbere kalsium og har visst seg å være en viktig del for å sørge for optimal hjerne og nerve funksjonalitet. Med alle disse egenskapene er derfor mangan knyttet til forebygging av blant annet diabetes, leddgikt, epilepsi og PMS.

En artig ting i forhold til hjerneaktivtet er at studier har vist at bare det å lukte på kanel eller tygge på en kanel tyggegummi øker hjerneaktivteten.

Hvorfor det er spesielt nyttig for diabetikere

Studier viser at inntak av kanel betraktelig reduserer blodsukkeret, og for type 2 diabetikere har forskning vist at kanel kan fungere som en insulin substitutt.

Blodsukkeret blir senket da kanelet ser ut til å redusere insulin resistensen, noe som gjør kanel spesielt interessant for type 2 diabetikere. I en studie ble forsøkspersoner gitt mellom 1 til 6 gram kanel over 40 dager, hvor forskerne fant ut at dette reduserte kolestrolet med ca 18% og blodsukkeret med 24%

Siden de fleste studier har vært rettet mot type 2 diabetikere så finnes det lite forskning på hvordan effekten er på type 1 diabetikere. En studie rettet mot type 1 viste ingen forbedring i hverken langtidsblodsukkeret, insulin sensitivitet eller daglig insulin inntak og man tror at dette kan være fordi kanel ser ut til ha den beste effekten mot insulin resistens.

Annet nyttig jeg bør vite

Husk at denne helseffekten av kanel ikke betyr at det er en kur for type 2 diabetes, men at det kan være et hjelpemiddel for diabetikere med en allerede sunn livsstil. Siden det fortsatt er lite forskning på dette da det er lite penger i kanel, så er det for tidlig å komme med konkluderende resultater. Men potensialet er stort, så hvorfor ikke prøve og eventuelt få en god helsemessig gevinst. Det smaker jo ikke akkurat vondt heller.

Forslag til matretter

Jeg har begynt å bruke kanel i smoothiene jeg lager, og synes det gir en meget god smak. Ellers kan det jo absolutt anbefales som krydder for å få smak på vafler og pannekaker. I middagsretter er kanel helt nydelig og er med på å gi retten en aroma som får alle smaker til å flyte inn i hverandre og gir et perfekt sluttresultat. Ofte bruker jeg da hel kanelbark. Legg en liten bit i panna sammen med annet krydder, for eksempel et par nellikspiker, kumin, chili og kanskje litt hvitløk. La alt surre godt slik at du trekker ut all de gode smakene fra det krydderet du bruker. Tilsett så de andre ingrediensene. La kanelen ligge i gryta til den serveres, den er lett å oppdage for den som eventuelt får den på tallerkenen sin. Den er ikke spesielt god å tygge på! Passer i alle kjøttgryter, eller om du steker kjøtt i panna. La da krydderet ligge i oljen/smøret mens du steker og det vil gi en god smak på kjøttet. Ser også at det finnes gode oppskrifter på fiskeretter hvor det brukes kanel.
Har du andre gode forslag er det bare å dele 🙂

 

Skrevet av

Ble diagnostisert med type 1 diabetes i 2011. Blitt veldig interessert i egen helse og hvordan en livsstilsendring kan forbedre livet med sykdommen. Grunnla derfor www.diasensa.com for å samle alle de gode rådene (kosthold, trening og stressmestring) man kan gjøre for å leve bedre med diabetes.

Ingen kommentarer

SKRIV EN KOMMENTAR