Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
  • Ingen produkter her ennå.
 

Hvordan planlegge dagens måltider

Etter at jeg sluttet å spise både korn og meieriprodukter får jeg veldig ofte spørsmålet; hva i all verden er det du spiser, og hva spiser du til frokost når du ikke kan spise brød? Blir du ikke lei av å spise den samme maten hele tiden? Jeg har nok aldri spist mer variert enn det jeg gjør i dag, har heller ikke spist så mye god mat før som det jeg gjør i dag. I tillegg er maten jeg spiser sunn og næringsrik, som er mer enn man kan si om en brødskive med ost. Jeg har egentlig ikke syntes det har vært noe problem i det hele tatt med kostholdsomleggingen, men jeg skjønner at mange synes det kan være det. Derfor har jeg i dette innlegget tenkt å gi dere en oversikt over hva jeg faktisk spiser, både til frokost, lunsj og middag.

IMG_3157Næringsrik kjøttkraft som jeg varmer opp og drikker 🙂

Dagens første måltid

Jeg har aldri vært noe frokostmenneske, men etter at jeg fikk diabetes trodde jeg at jeg måtte ha mat om morgenen på grunn av blodsukkeret. Etter at jeg endret kostholdet har jeg funnet ut at jeg ikke trenger det likevel da blodsukkeret mitt er såpass stabilt. Fordi jeg ikke har lyst på mat før noen timer etter at jeg har stått opp, spiser jeg ikke det første måltidet før lunsj kl 11.00. Likevel putter jeg litt næring i kroppen slik at jeg skal ha noe å gå på. Jeg har alltid hjemmelaget kjøttkraft i fryseren og i kjøleskapet, så jeg varmer en kopp hver morgen og drikker det før jeg drar hjemmefra. I tillegg drikker jeg en stor kopp kaffe med kokosmelk samtidig som jeg logger meg på pc’n og leser dagens mail.

IMG_3205Omelett med tomat og feta

Lunsj

Lunsjen/frokosten kan gjerne være rester fra middagen dagen før. Enten kjøtt, fisk, eller kylling med tilbehør. Har jeg ingen rester hender det jeg lager en omelett. Jeg varierer litt med hva jeg har oppi, men i bunnen har jeg alltid fire økologhiske egg, hvor jeg kaster tre av eggehvitene da det er plommene jeg vil ha. Det er der fettet er og all den gode næringen ligger. Eggeplomme er faktisk noe av det mest næringsrike du kan spise, og er proppfulle av vitaminer, fett og mineraler. Jeg visper i tillegg inn litt kokosmelk, salt og pepper. Noen ganger steker jeg først sopp og løk i masse godt smør. Soppen trekker til seg alt det gode fettet som ikke bare smaker godt, men vil også være med på å holde meg mett lenge. Den siste tiden har jeg kjøpt en nydelig chorizo fra Duggurd som jeg har stekt først. Den setter veldig god smak på måltidet. Til slutt heller jeg eggeblandingen over og lar det putre på svak varme under lokk. Som regel skiver jeg en tomat og legger på toppen. Det hender også jeg putter fetaost i eggeblandingen. Jeg synes det er utrolig godt samtidig som den metter lenge. Ellers er det bare å ha over det man liker, men jeg passer alltid på at det er nok fett i den maten jeg lager.  Det vil holde meg mett lenge og blodsukkeret stabilt like lenge. Om jeg ikke ønsker å lage omelett tar jeg med to bløtkokte egg, en avokado, kanskje litt spekepølse eller annet jeg har liggende, og spiser det sammen med litt salat. Nøtter og oliven passer godt i salaten. Nøtter gir deg gode mineraler og oliven er en god fettkilde. Speilegg og bacon er også super frokost/lunsj. Nå ser det kanskje ut som om jeg bare spiser egg, men jeg velger også andre fettkilder som spekepølser, fetaost (av geitemelk), oliven etc. Om du spiser meieriprodukter finnes det masse fete gode oster du kan supplere med.

IMG_3169 Salat med fetaost

Har jeg det travelt og ikke særlig tid til å lage så mye mat, hender det jeg tar med meg en avokado og et par bokser makrell i tomat og spiser det sammen med litt majones. Noen ganger blir det veldig enkelt 🙂

Jeg har alltid med min egen mat på jobben, da vet jeg at jeg får i meg mat som gjør meg mett og gir meg stabilt blodsukker. Har du en stor kantine er det lettere å balansere måltidet, men hos meg hadde jeg likevel vært nødt til å ta med meg egen mat for å supplere med det andre som er der, så da synes jeg det er lettere å lage den selv.

IMG_3220Kylling med blomkålmos, avokado, tomat og agurk

Middag

Jeg lager all mat fra bunnen av, og bruker rene naturlige råvarer. Til middag blir det enten fisk, kjøtt eller kylling. Jeg har blitt veldig glad i leirgryta mi, hvor jeg putter oppi kjøtt og grønnsaker på kvelden, heller over litt ekstra kjøttkraft og lar den stå på 70 grader til jeg kommer hjem fra jobb dagen etter. Det er fantastisk å komme hjem til ferdig middag 🙂 Jeg har funnet noen av oppskriftene her, det er også fra de jeg får levert det kjøttet jeg spiser. Det å lage mat på denne måten er utrolig enkelt, og ofte smaker det bedre jo enklere du gjør det. Tror ikke det er mulig å feile med denne gryta. Restene, om det blir igjen noe, går i matboksen til lunsjen dagen etter. Jeg lager også burgere, steker koteletter eller annet kjøtt og varierer litt med krydder og tilbehør.

IMG_3195Scampi med kokosmelk, krydder og grønnsaker

Er også veldig glad i fisk, og er heldig å ha en fiskebutikk i nærheten. Kjøper du fisk på fra frysedisken, styr unna den som er panert og hold deg til rene varer.

Tilbehøret

Jeg spiser mye grønnsaker som tilbehør. Stort sett smørdamper jeg de grønnsakene jeg spiser, f.eks brokkoli, blomkål, spinat, løk, squash, grønnkål etc. Jeg har litt smør i en kjele og lar det dampe på svak varme med lokk over. Ønsker jeg en stappe/mos lager jeg ofte det av blomkål. Bruk små buketter så tar det ikke så lang tid i kjelen, koker på samme måte som over. Bruk stavmikser og mos godt. Kan hende må du ha oppi litt mer smør. Før jeg sluttet å bruke meieriprodukter kokte jeg kålen i litt fløte. Smaker helt nydelig! Salte, pepre og riv eventuelt litt muskat over. Har jeg gressløk klipper jeg opp noe og blander i. Salat, avokado, tomater, agurk, sopp, nøtter etc er alle gode tilbehør.

Å putte en form i ovnen med masse grønnsaker, smør og kanskje litt ost på toppen er nydelig og enkelt tilbehør til det aller meste. Man trenger ikke savne verken ris, pasta eller potet. Det finner sååå mye godt som kan erstatte dette, og som er mye bedre for kroppen. Men savner du ris til middagen er dette et godt alternativ.
Jeg bruker ikke så veldig mange ingredienser når jeg lager mat, men varierer mye med det jeg bruker og det smaker alltid godt. Vi har tidligere lagt ut en oppskrift på bearnaisesaus, den er enkel å lage og smaker godt til det meste, også som dip til grønnsaker. Spiser du meieriprodukter smaker maten alltid bedre med litt rømme eller fløte.

TYOm jeg trenger mer mat til kvelds, kan det bli et bløtkokt egg, en frokostbriks med masse godt pålegg eller en smoothie av kokosmelk, noe bær og en eggeplomme. Tyrkisk yoghurt (inneholder 10 % fett) med nøtter, frø og bær er fint som et lite mellommåltid om du kan spise yoghurt, eller du kan steke noen nydelige kokospannekaker.

Mye av den maten jeg spiser legger jeg ut på min instagramkonto ninahus. Her kan du hente inspirasjon til å lage din egen mat. Jeg får mye tips av de jeg følger, og synes det er morsomt å dele med andre. I tillegg finner du tips på insulinfrino. Vi blir også glad om du deler med oss ved å bruke #insulinfri.

IMG_3287Noe av det jeg spiser 🙂

Å lage mat skal være morsomt og ikke et ork, derfor er det viktig at man gjør det så enkelt som mulig. Det er også ofte det beste. La gjerne barna være med på matlagingen, da er det også lettere å få de til å spise det du serverer.

Jeg skal prøve å huske å skrive ned det jeg har i grytene slik at jeg kan dele flere av oppskriftene med dere. Ofte slumper jeg og glemmer litt hva jeg har brukt. Ikke vær redd for å eksperimentere på kjøkkenet, smak deg frem, hent litt inspirasjon hos andre og vips så kan du trylle frem de nydeligste retter.

Uten navnHva blir det blir til middag i dag?

 

 

 

 

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
  • Tusen takk for masse god inspirasjon

    • Tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR