Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Matintoleranser – noen matvarer kan skape ubehag i kroppen

Lenge før jeg fikk påvist diabetes har jeg følt ubehag i kroppen etter at jeg har spist diverse mat. Jeg greide ikke da helt å relatere de ulike plagene til akkurat hvilke matgvarerupper jeg burde holde meg unna, men har lært mye mer nå om hva kroppen min reagerer på. Blodsukkeret mitt kunne være veldig ustabilt, noe som igjen påvirket humøret og sinnsstemningen. Jeg skjønte ikke da at den følelsesmessige berg- og dalbanen skyltes intoleranse mot gluten og korn, dette er noe jeg har funnet ut etterpå ved å lese mye om emnet og lære av egen kropp. Jeg spiste tidligere også mye belgfrukter som bønner og linser, at jeg alltid fikk luft i magen av det tenkte jeg ikke så mye over. Man blir etter hvert så vant til å gå rundt med ubehag i kroppen at man tror det er sånn det skal være. Jeg var også ofte veldig sliten og energiløs uten egentlig å ha noen grunn til det.

mageknipEtter et lengre opphold i India hvor jeg fikk servert ris og brød til nesten hvert eneste måltid følte jeg meg ekstra uvel. Jeg følte meg oppblåst og tykk og hadde egentlig ikke lyst til å spise noe som helst. De siste ukene tilbragte jeg i Goa hvor jeg trente yoga og kun ble servert vegansk mat. Jeg forsynte meg ikke av risen og brødet, men spiste resten. Dette var en fin måte og rense kroppen på, og etter at jeg kom hjem fortsatte jeg å holde meg unna korn og ris. Jeg spiste noe knekkebrød og en veldig sjelden gang brød, men de gangene jeg spiste det ble jeg oppblåst og fikk mageknip med en gang. Jeg var også veldig forsiktig med sukker, men skeiet ut innimellom med sjokolade og kaker. Det som skjedde når jeg sluttet å spise korn var at humøret ble stabilt igjen. Jeg ble heller ikke plutselig veldig sulten og uvel på grunn av blodsukkerfall og følte meg mye mer opplagt.

Jeg vet at mange damer plages av nattesvette noen netter hver mnd, og det trodde jeg faktisk var helt normalt og noe man måtte leve med. Jeg tenkte også at det nok sikkert ble verre når man ble eldre. I en periode var dette veldig ubehagelig og gikk selvfølgelig utover nattesøvnen. Nå er det flere måneder siden jeg har vært plaget med dette og jeg kobler det også mot at korn nå er 100 % fraværende i min kost. Over mange år var jeg i perioder plaget av hudsopp som dukket opp som hvite eller brune flekker på huden, dette forsvant også helt når jeg sluttet å spise korn. Jeg er oppvokst med brød på lik linje som alle andre nordmenn og har nok ikke alltid hatt disse plagene. Jeg vet ikke når jeg begynte å føle det slik, men så lenge jeg kan huske har magen alltid vært oppblåst etter et måltid. Magen min har alltid laget mye lyd, og mange ganger syntes jeg det var skikkelig flaut.
En rekke karbohydrater i korn og belgfrukter blir fermentert i magen og forårsaker en for stor vekst av bakterier, dette skaper igjen mye gass og ubehag i tarmen. Ved å bake surdeigsbrød skjer fermenteringen av kornet under hevingen og ikke i magen, noe som forklarer hvorfor mange tåler dette brødet bedre. Denne formen å bake på var vanlig tidligere, og mange har i dag tatt opp denne tradisjonen igjen.

Hvorfor diabetes?

Jeg har tenkt mye på hvorfor jeg skulle utvikle diabetes, det er ingen i min familie som har sykdommen, i tillegg har jeg alltid tenkt at jeg har vært flink med kostholdet mitt. I etterkant har jeg lært mer om hvilken mat som kan være vanskelig for kroppen å fordøye og skjønner at tarmen nok ikke alltid har hatt det så enkelt.
Jeg greier ikke å godta at dette er noe man bare får, det må være en grunn til det. Det er også flere og flere som utvikler sykdommen, og de fleste bor her oppe i nord.

Jeg tror det kan ha sammenheng med det som skjer i fordøyelsessystemet når man over så lang tid spiser mat som kroppen ikke kan fordøye. Bukspyttkjertelen er en av de mest sentrale kjertlene i fordøyelsen. Sammen med gallen forsyner den tynntarmen med mesteparten av de stoffer og enzymer som en god og fullstendig fordøyelse krever.

Jeg tok en matintoleransetest i mars i år og fikk påvist intoleranse mot gluten, i tillegg reagerte jeg veldig på blant annet rug. Jeg fikk også påvist lekk tarm som er ganske vanlig når man har en intoleranse mot gluten.

«Det kanskje største problemet med korn er at flere proteiner i korntyper virker negativt på nettopp tarmen vår. Tarmsystemet er en svært viktig del av vårt immunforsvar. Det skal ta opp viktige næringsstoffer og la skadelige stoffer passere. Næringsstoffene i maten blir i hovedsak tatt opp gjennom små ”kanaler” i veggen på tynntarmen. Disse kanalene kan skades av blant annet lektiner, slik at tarmen tar opp stoffer den ikke burde ta opp. Disse stoffene kommer da inn i blodet og kan påvirke alle deler av kroppen og dermed forårsake en nesten uendelig mengde ugagn. På fagspråket kalles dette lekk tarm, og det er akkurat så ille som det høres ut»
(Pål Jåbekk)

 

Jeg tror min stakkars bukspyttkjertel kan ha jobbet på høygir over så mange år og at den til slutt ikke greide mer. Det er sikkert flere aspekter som spiller inn, men nå kaster jeg ut noen tanker. Hvis vi ikke kan tenke forskjellig rundt denne sykdommen hvordan skal vi da kunne finne et svar? I boken ”Blir du syk av maten du spiser” skrevet av to av Englands fremste eksperter på ernæring, står det blant annet dette om diabets type 1 hos barn:

Diabetes type 1 ser ut til å være arvelig, noe som indikerer en genetisk disposisjon for å utvikle den. Årsaken er imidlertid ukjent. Hva er så forbindelsen med matvareallergi? I denne sykdommen angriper immunforsvaret de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Det er derfor den klassifiseres som en ”autoimmun” sykdom. Det er stadig flere bevis på at det som kan være en forklaring, er at barnet blir allergisk mot et spesielt protein i maten, og at immunsystemet ikke bare reagerer på dette, men også på et tilsvarende protein i bukspyttkjertelen. Denne teorien om ”kryssreaksjoner” har øket tilslutning og antyder at hos barn som er genetisk disponert for å utvikle sykdommen, kan den viktigste faktoren være for tidlig introduksjon av allergifremkallende matvarer – før fordøyelsen og immunforsvaret er fullt utviklet. Disse såkalte diabetogene matvarer, gradert etter viktighet omfatter:
 –       glutenholdige kornsorter
–       soyaprodukter
–       melk

 

Her skriver de om diabetes 1 hos barn, men jeg tenker at om man utvikler sykdommen som voksen er det likevel noe som kan ligge latent å ulme. For min del skjønte jeg fort at korn måtte ut av mitt kosthold, en ting er at tarmen min ikke kan fordøye det en annen ting er karbohydratnivået i korn. Alt korn inneholder mye stivelse som får blodsukkeret til å stige og kan igjen førte til at det er vanskelig å holde blodsukkeret stabilt.

meieriprod

Meieriprodukter

I midten av juli fjernet jeg også meieriprodukter, dette var mest fordi jeg var nysgjerrig på hvordan kroppen ville reagere. Det jeg raskt oppdaget var at magen ble helt stille, den ble også mye flatere. I tillegg så merket jeg det godt på blodsukkeret. Jeg hadde alltid melk i kaffen og var klar over at denne melken fikk blodsukkeret mitt opp.

Etter et par dager uten meieriprodukter måtte jeg justere ned insulindosen min. Jeg har fortsatt å holde meg unna meieriprodukter, men bruker fremdeles smør. Jeg har også tidligere fjernet melk fra mitt kosthold, dette fordi jeg plutselig utviklet astma og allergier. Etter at jeg tok meieriprodukter ut av kostholdet ble jeg raskt mye friskere. Nå er det noen år siden jeg hadde disse plagene og jeg innførte gardvis melk i kosten igjen. Jeg har ikke drukket melk på mange år, bortsett fra i kaffen, men spiste mye ost, rømme og fløte.

Som barn var jeg veldig plaget med ørebetennelser, som jeg har lest flere steder kan ha en sammenheng med intoleranse mot melk/kasein. Jeg ser derfor at det kan være gode grunner til at jeg kan fortsette å utelate meieriprodukter fra mitt kosthold.

En dag denne uken spiste jeg en dressing som inneholdt rømme, og merket etter en times tid at magen var oppblåst og jeg fikk mageknip. Så kraftig har jeg ikke reagert før, men det handler om at jeg nå ikke spiser det i det hele tatt, og tarmen blir nok mer ømfintlig når det først kommer melkeproteiner ned i magen.

Når det gjelder soya som også ble nevnt som et allergen har jeg kun prøvd med soyamelk et par ganger i kaffen. Jeg ble uvel begge gangene, og har aldri prøvd med noe soya igjen.

Dette er mine tanker

Dette er hva jeg tenker rundt min diabetes og hva jeg tror jeg kan gjøre for å hjelpe min kropp til å fungere bedre. Diagnosen min må jeg leve med, men jeg er sikker på at det er en grunn til at jeg ble syk, og jeg tror at det kan ha sammenheng med det som skjer i fordøyelsessystemet mitt. Jeg føler meg ikke syk, og kjenner meg ikke igjen når andre forteller om sin diabetes. Jeg har ikke hatt en eneste føling siden midten av februar, jeg trener som før og trenger heller ikke fylle på med karbohydrater før og etter trening. Jeg spiser ren mat med høyt næringsinnhold og mye fett. Dette fungerer helt utmerket for meg, men som jeg har skrevet tidligere er det viktig at alle finner sin vei, det som passer for dem.

Har du prøvd å kutte ut enten korn eller meieriprodukter fra ditt kosthold, og hva har det eventuelt gjort for din helse?

ku

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
 • Accu-chek mobile brukt det i 3 år enkelt og greit. KAN DERE SENDE MEG ET NYTT. BEGYNNER Å BLI SLITEN. MÅ MÅLE 10-20 om dagen.

  • Hei Rune,

   Er litt usikker på om det har blitt en misforståelse her. Vi har bare utført en objektiv test hvor vi ønsker tilbakemelding fra brukere hvilke apparat de synes er best. Vi har ingen tilknytning til noen av produsentene, så om du ønsker å få tilsendt et nytt må du ta kontakt med din lege.

 • Hvordan får en testet om en har matintoleranse også? Kan en gå til fastlegen? Hvilke tester bør en ta?

 • Matintoleranse:
  Var hos legen i går og tok masse blodprøver, litt usikker på om jeg fikk tatt alt, siden jeg ikke måtte betale noe? Når en har frikort betaler en fremdeles for IgG testen?

 • Heisann!
  Jeg har så utrolig lyst til å finne ut mer om hva du spiser. Jeg har vært veldig veldig syk i 7 av 9 år i tjueårene mine og mye plaget med mage og ryggsmerter hele livet. Jeg har hatt så strenge dietter at jeg totalt mistet interessen for noe, siden mat ikke gav meg noe glede lenger og jeg følte at livet mitt var styrt og kontrollert av mageproblemer, og en hel haug andre symptomer. Jeg har det mye bedre uten korn, men siden jeg har oppsøkt x antall terapauter og hver og en av de har gitt meg råd om hva jeg ikke skal spise så sitter det i ryggmargen at om jeg skeier ut på noen som helst måte så vil det gå dårlig. Jeg prøver å ta hensyn til diettråd ved revmatiske lidelser, som hele familien har på mors side, fibromyalgi, Ibs, og ME samt fruktoseintoleranse. Og da ender jeg opp med svært lite variasjon og null glede over mat igjen. En god stund spiste jeg middagsmat fire ganger om dagen, men siden jeg ikke tåler mye stivelse, gluten, melk eller belgfrukter så ble det alltid altfor mye kjøtt. Jeg er helt rådvill på hvordan jeg skal leve et liv uten smerter og fremdeles ha matglede. Finnes det noen sider du kan anbefale eller er noen form for veiledning mulig? Håper inderlig på svar 🙂 TakK!

SKRIV EN KOMMENTAR