Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
Handlekurv (0)
 • Ingen produkter her ennå.
 

Gambling med diabetikeres helse

Jeg blir både sint og lei meg når jeg leser kostholdsråd gitt til diabetikere, men aller mest blir jeg provosert! Vi blir av helsepersonell anbefalt å spise moderat med karbohydrater, samtidig blir vi anbefalt å spise en fettfattig kost. Hvordan skal man da spise seg mett? Hvis vi ikke skal spise fett, og i tillegg være forsiktig med karbohydrater? Nå har jeg skjønt at i følge helsepersonell er nok fett en større fiende enn karbohydrater. De råder oss til å spise grove kornsorter og fullkornspasta som skal gi en langsom stigning av blodsukkeret. Jeg vet ikke jeg, men hvor mange av dere har målt blodsukkeret etter en skive grovt brød?? Det stiger ikke så lite gjør det vel? Er man riktig flink så smører man lettmargarin og magert pålegg på toppen. En skive er heller ikke nok, man blir ikke mett av en skive brød om den er aldri så grov, kanskje en liten stund, men den raske blodsukkerstigningen vil snart stupe igjen og man er like sulten. Dette gjelder ikke bare for diabetikere, alle burde teste dette for å faktisk se hva som skjer med kroppen.

brødFor at en diabetiker skal holde seg frisk er det spesielt viktig at blodsukkeret er så stabilt som mulig, da dette gjør det enklere og sette insulin og man kan oppretteholde et godt langtidsblodsukker samt unngå følinger som følge av at blodsukkeret stuper. Jeg har ikke hatt en eneste føling siden jeg reduserte kraftig inntaket av karbohydrater. Av helsepersonell lærer vi å justere blodsukkeret med insulin, noe som selvfølgelig er bra, men stort sett kan det reguleres med kosthold. Jeg fikk av diabetessykepleieren på sykehuset beskjed om at jeg godt kunne spise en marsipankake av og til om jeg ønsket det, det var bare å sette litt ekstra insulin først! I mine ører er dette helt feil informasjon å gi. Nå var jeg litt over snittet interessert i mat og helse også før jeg ble syk, men de fleste aner ikke hva den maten de spiser gjør med kroppen deres. På meg virker det som om de viktigste er at man kan ”leve som normalt” les; spis som før, brød, pasta, is og kaker bare du regulerer insulindosen din riktig. Det er ikke rart mange diabetikere har dårlig helse!!

Hva er det egentlig som skjer i kroppen når man spiser karbohydrater?

Når vi spiser hvitt brød, som er ren stivelse, brytes dette raskt ned til glukose/sukker i tarmen din. Dette tas opp i blodet og fører til at blodsukkeret ditt stiger. En frisk person har normalt ca fem gram blodsukker (tilsvarer ca en ts druesukker) i blodet fordelt på ca fem liter totalt. Normalt stiger det ca 50 % etter at vi har spist. Når vi så spiser brød, pasta, poteter og ris som er fulle av stivelse, kan mer enn 100 gram druesukker strømme ut i blodet. Når vi vet at vi normalt takler fem gram om gangen skjønner vi at dette blir en hard belastning for kroppen. Det kroppen gjør for å stabilisere dette igjen er at den pøser ut insulin, som er kroppens fettlagrede hormon. Høyt insulinnivå får fettcellene til å suge til seg næring og vokse, med den følgen at man blir overvektig. Flere karbohydrater, mer insulin og mer fedme.

Når kroppen ikke takler dette lenger vil blodsukkeret over tid bli for høyt og man utvikler diabetes type 2. Høyt blodsukker skader de små blodårene i kroppen, og dårlig kontrollert diabetes gjennom flere år tar sakte men sikkert knekken på kroppens organer. De fleste har vel hørt om alle senkomplikasjonene:

–       nyrene kan slutte å virke

–       redusert blodtilstrømning til føttene, som i verste fall kan føre til amputasjon

–       man blir gradvis blind

–       man kan miste potensen

–       tidlig demens på grunn av skader på hjernen

Enda er listen mye lenger. Det som er bra er at vi selv kan ta kontroll over dette. Ved å normalisere blodsukkeret og insulinet kan forløpet bremses opp eller stanses, og dette kan man gjøre ved å gjøre endinger i sitt kosthold. Ofte er det heller ikke store endringer som skal til, men man MÅ holde seg unna sukker og stivelse! Det er også mange diabetikere som er plaget med overvekt. Ved å spise mat som ikke gir rask blodsukkerstigning vil man kunne redusere insulindosen betraktelig, noe som igjen kan føre til vektnedgang og bedre helse på mange måter.

Ved diabetes type 1 dør de insulinproduserende cellene, og hindrer kroppen å benytte seg av blodsukkeret. Dette er grunnen til at man raser ned i vekt. Som type 1 diabetiker er man avhengig av å tilføre kroppen kunstig insulin, men også her kan man kontrollere sykdommen godt ved å gjøre endringer i kostholdet. Ved så spise mat som holder blodsukkeret stabilt kan man redusere insulindosen betraktelig, og igjen slippe både senskader og ubehagelige følinger.

Som regel kommer type 1 i barne- ungdomsårene, men man kan også som voksen utvikle type 1 og ofte er det da LADA. Det er denne diagnosen jeg selv har fått. Ofte har man noe egenproduksjon igjen, og jeg mener at ved å gjøre de riktige grepene i forhold til kosthold kan man også her reversere sykdommen. Jeg har selv sluttet å spise sukker, stivelse og meieriprodukter og har redusert min insulindose til det minimale. Jeg kjenner meg ikke igjen i noen av de symptomene jeg ser andre diabetikere skriver om, og føler meg 100 % frisk.

Steinar som startet denne bloggen fikk påvist type 1, og har de tre siste årene greid seg uten insulin. Steinar hadde også noe egenproduksjon igjen da han fikk påvist diagnosen, og det som skjer nå er at egenproduksjonen øker fra år til år. Dette beviser at alt er mulig ved å ta riktig grep om egen helse.

LAKSHva har vi gjort annerledes enn mange andre?

Vi er begge veldig opptatt av egen helse, vi er nysgjerrige og har seriøst tro på at kroppen kan hele seg selv så lenge vi hjelper den på vei og lytter underveis. Vi leser masse litteratur om emnet for å lære oss mest mulig, stiller masse spørsmål til leger og andre fagpersoner. I tillegg tar jeg nå et studie innen kostholdsveiledning slik at jeg kan lære enda mer. Vi er begge veldig engasjert, og samtidig veldig frustrert over de rådene som blir gitt av dagens helsepersonell.
Vi har lært å kjenne hva som er bra for kroppen og gjør det som føles riktig. Alle kan ikke være like engasjert som oss, men det er derfor vi skriver denne bloggen, for å dele det vi erfarer og lærer.

Det første vi konkluderte med var at for å bli friske må blodsukkeret stabiliseres, og for å stabilisere blodsukkeret må inntak av karbohydrater reduseres til det minimale. Men når man minimerer karbohydratinntaket må man hente energi fra et annet sted, og da er det godt vi har fett. Vi vet at fett gir god energi til kroppen og har blitt brukt som energikilde gjennom hele evolusjonen. Vi teller aldri kalorier, men spiser når vi er sultne og stopper når vi er mett. For det om karbohydrater inneholder færre kalorier pr gram enn fett, er det stor forskjell på kalorier. Du kan for eksempel prøve hva som gir best metthetsfølelse av 200 gram agurk og 200 gram kjøtt stekt i smør. Magen bryr seg ikke om hvilken mat som veier mest, den vil ha den maten som gir næring og metthetsfølelse, så om karbohydrater veier mindre enn fett er ikke denne maten bedre selv om den er lettere. Man blir heller ikke slankere av det, snarere tvert i mot.

Vi spiser så ren mat som mulig, altså mat som ikke er bearbeidet. Jeg pleier å tenke at jeg skal prøve så langt det er mulig å spise slik mine oldeforeldre gjorde. Mat uten tilsetningsstoffer, sukker og stivelse. Vi holder oss begge 100% til ”dietten”, som har blitt en livsstil og vi kjenner begge at kroppen liker det vi gjør. Som belønning har vi fått et stabilt og normalt blodsukker og kroppen er friskere enn noen gang. For min egen del opplever jeg i tillegg til at blodsukkeret er fint, mer energi, bedre søvn, roligere mage, bedre hud, sterkere negler for å nevne noe.

Jeg vil gjerne si det igjen, fett er noe du MÅ ha! Jeg er sikker på at om du spør legen, eller annet helsepersonell om de kan navngi en forskningsrapport som sier at diabetikere blir bedre på en fettfattig lavkalorikost, har de ingenting å komme med. Det er faktisk ikke noe forskning som tyder på at dette er riktige råd å gi. Derimot er det mye som tyder på at man kan bli friskere av å spise en lavkarbokost, en kost med mye fett og lite karbohydrater. En kost som holder blodsukkeret stabilt uten at man trenger å tilføre kroppen ulike legemidler.

Jeg leste akkurat en artikkel om en ny pille som de håper kan kurere diabetes. Her er det snakk om type 2 ut fra det jeg kan lese. Jeg kjente jeg ble trist og ikke glad. Jeg skjønner legemiddelindustrien ikke tjener sine penger om vi alle spiser oss friske, men ved type 2 diabetes er dette faktisk mulig! Helt uten bivirkninger! Når kan forskere og helsepersonell våkne? Det er vår helse de gambler med!

Ønsker du mer informasjon om hva du kan gjøre, ta gjerne kontakt med oss, vi vil gjerne hjelpe!
I tillegg vil vi at du fortsetter å lese denne bloggen, vi har mye mer på hjertet! 🙂

IMG_2885Dagens lunsj 🙂

Skrevet av

Fikk diagnosen diabetes type 1 i desember 2013. Er utdannet ernæringsterapeut og har egen praksis på Lysaker hvor hun jobber tett med to private leger. Du kan lese mer på: ninahuso.no

Siste kommentarer
 • Hei.

  For en fantastisk blogg!! Har en gutt på 3 år som ble diagnostisert med dis type 1 for ett år siden. Et hardt slag siden vi alltid har vært over snittet interessert i ernæring. Men nå har vi blitt enda mer opptatt av nettopp maten vi inntar og ikke minst effekten den har på kroppen. Har selv tatt ett semester i ernæring for å lære mer om hvordan kroppen vår fungerer og hvordan vi kan legge best mulig til rette for vår lille dia gutt. Mine konklusjoner basert på erfaring er 100% lik deres. Da er det spesielt at lærestoff og info fra leger avviker så massivt fra dette. Diabetespasienter får på lik linje med oss uten diabetes feil kostholdsråd! Det er en utfordring med en treåring med diabetes. Vi ønsker ingen forskjellsbehandling i b.hage o.l og her spiser han som alle andre. Men hjemme spiser han som oss og jeg håper etterhvert som han blir større skjønner fordelen med mindre karbohydrater og mer fett. Hjemme får han veldig lite insulin til måltidene og dermed er han mye mer stabil.

  Uansett så heier jeg på dere og håper myndighetene også ser at en endring i kostholdsråd er løsningen for alle:).

  Kat

 • Så du mener at man ikke skal kunne unne seg noe godt innimellom?
  Liker ikke at du/dere skriver som om at det er slik det er, når det kun er deres egne erfaringer.. Vi er en gruppe diabetikere som kjenner vi blir både fortvilte og irriterte, for slik som med dette blogginnlegget her, så skriver dere som om det er fakta, ikke egne erfaringer!
  Når det gjelder brød; jeg kan gå i mange timer på en skive med fullkornsbrød og med et balansert bls.. Dette betyr ikke at man skal hive i seg brød, men det er et solid måltid for flere!
  Og den forskningsrapporten som anbefale mye fett, vil jeg gjerne se! Det er en grunn til at yngre og yngre får slag, eller høyere blodtrykk og kolesterol! Ja, man må ha fett.. men kroppen trenger karbohydrater og glucose og, hvis ikke begynner ting i kroppen og hjernen å fucke seg opp, både for de som har dia og de som ikke har det!
  Dere driver med mye feilinformering og blander dia 1, 2 og lada… Ja, dere har dia og er interessert i kosthold og ernæring, men dere er faktisk ikke leger!
  Når det gjelder at diabetikere er mer utsatt ifh til demens; så gjelder forskningen for de med dia2..

 • Nei, man kan ikke spisa seg frisk fra dia2, men man kan spisa seg symptomfri!
  To helt forskjellige ting!

SKRIV EN KOMMENTAR